Fogorvosi ellátás

Pusztaföldvár és Kardoskút község Képviselő-testülete február 20-án, közös testületi ülésen döntött a két települést érintő fogászati körzet betöltéséről. A korábban kiírt fogorvosi pályázaton Dr. Tóth Máté fogorvost hirdették ki győztes pályázónak a testületek. A rendelési időpontokról a települések lakói az egyeztetések után fognak értesülni.

Busókkal vigadtunk

Fotó: VNB

Dél-Dunántúl legnagyobb szabadtéri rendezvényének részesei lehettünk farsangfarkán. A báli vígságok, a farsangi időszak lezárásának jeles alkalma a híres Mohácsi busójárás, amelyre autóbuszos kirándulás keretében látogattunk el. Az út tervezésekor talán nem is sejtettük, hogy milyen élményekben lesz majd részünk. Az idei alkalomra közel ötven busócsoport érkezett, még a határon túlról is jöttek a Duna melletti városkába. Rekordszámú, mintegy 1300 busó öltözött be és járt-kelt a város utcáin és terein az ötnapos rendezvény alatt. A program egyik fénypontja a busók bevonulása volt a főtérre, amelyet testközelből láthattunk és élhettünk át. A zajos, vidám, humorral és incselkedésekkel teli nap végén jókedvűen meséltük egymásnak a nap poénjait a buszon. Többünk itt tollasodott meg, amikor tollat hintettek ránk vagy lisztet, volt, aki a kormos kezek elől igyekezett elszaladni. Többen a huncut legénytől fenéksuhintást is kaptak, amelyért kivételesen csak kacagás járt. Egyik útitársunk nem volt rest visszaadni a mókát, így biztosan meglepődött az a busó, aki tarisznyájába nyúlva mandarinhéjat talált. Az időjárás kegyes volt hozzánk, napos szép időben követtük végig a főbb eseményeket, amelyek közben több helyszínen számos kulturális műsor zajlott a sokac népzene és néptánc jegyében. Aki az olaszországi velencei karnevál vidám farsangi hangulatára vágyik, az itthon, Mohácson minden évben a busójáráson is átélheti.

Vidámság és jókedv farsang farkán

További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP)

Jókedvvel, finom falatokkal és játékos vetélkedővel vettünk búcsút a farsangi időszaktól a községi rendezvényen a művelődési házban. Már szombat délelőtt szorgos kezek készítették a finom szendvicseket, s kelt a farsangi fánk tésztája. Három órára a gyerekek is elkészültek a jelmezversenyre. Huszonheten öltöztek be az idén, szinte ugyanannyian, mint a tavalyi évben. A zsűri tagjai és a vendégek előtt egyénileg, majd körbejárva is megmutatták a gyerekek a szebbnél szebb és ötletes jelmezüket. Ezután a kicsik átöltöztek, hiszen a Dzsungel könyvéből a Farkas dalára készült koreográfiát láthatta a lelkes közönség az ovisoktól. A program a Szegedi Miniszínház műsorával folytatódott, majd öt órakor a zsűri eredményt hirdetett. Minden gyermeknek apró ajándékkal kedveskedtünk, majd az udvar felé vettük az irányt, ahol a télűzés szokása a kiszebáb elégetésével – verselés és kolompolás kíséretében – megtörtént. A farsang vidám hangulatát a játékos vetélkedők sora teljesítette ki, amelyről a fotók mindent elárulnak. A limbó hintó, a székfoglaló, s a már jól bevált és kedvelt mókák sem maradhattak ki a sorból, egészen este nyolcig. Köszönet a programhoz nyújtott önzetlen segítségért Török Attila és Őzse Zoltán játékmestereknek, Májer Erzsébet és Csepregi Éva fánk sütőknek egyben a kiszebáb készítőinek, Szabó Andrásné és Tóth Sándorné szendvicskészítőknek és Süle Imrének a zenélésért.

Legszebb jelmezes: D. Tóth Hanna
Legfelismerhetetlenebb: Nagy Zsolt
Legötletesebb: Korom Koppány
Csoportos jelmezgyőztesek: Mocsári Noémi és Mocsári Noel
Legfiatalabb jelmezesek: D. Tóth Molli (6 hónapos) és Gera Sára (10 hónapos)

Csörögefánkot készítettünk

A farsangi időszakban a nyugdíjas klub egyik délutáni programja volt a közös fánksütés a művelődési ház konyháján. A finom falatok bizony elfogytak volna, ha nem ilyen sokat készítünk egyszerre. Így mindenki teli hassal, csörögefánkkal a kezében indulhatott haza az elmúlt klubfoglalkozásról.