Közösen léptük át az újév kapuját

2010_szilveszteri_buli_muvhaz_018
Szombaton elérkezett a fiatalok által annyira várt szilveszter este. A kis baráti összejövetelnek indult mulatság a végén egy igazi közösségformáló nagy bulivá vált. Összeszámoltuk, közel 50 ember fordult meg hosszabb-rövidebb időre a művelődési házban szilveszter éjjel. A felcsendülő zenék között mindenki megtalálhatta az ízlésének megfelelő muzsikát. Felcsendültek a nyolcvanas-kilencvenes évek legnagyobb slágerei is, és hallhattuk a legfrissebb disco zenéket is, így a táncparkett sosem volt üres. Az este 9 órai kapunyitás után reggelig ropta jó hangulatban a táncos lábú társaság. Azt hiszem, hogy aki úgy döntött, hogy velünk szeretné köszönteni az újévet és jól akarta érezni magát, nem csalódott az estében. Jó volt látni a vidám, önfeledt arcokat, és hallani, hogy mennyire örültek ennek a bulinak a fiatalok.

 Ezúton is hálásan köszönjük a lehetőséget, és boldog új évet kívánunk mindenkinek!

További fotókért kérem kattintson az alábbi fotóra…
Fotók: Rajki Judit
2010_szilveszteri_buli_muvhaz_016

Léghoki Kupa

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Szerteágazó programok várták a művelődési házban a téli szüneten lévő fiatalságot illetve a felnőtt korosztályt. A kikapcsolódás egy számítógépes hálózati bajnoksággal kezdődött, amit egy asztalitenisz kupa követett. Végezetül az E-ON mikulás ajándékaként kapott léghoki asztalon szerveztünk egy bajnokságot. Tizenegy jelentkezővel, körmérkőzésekkel zajlottak a meccsek. Időmegkötés nélkül, öt gólig tartott a játék. A közel hét órás viadal végén a két veretlen versenyző – Őzse Richárd és Hopka Attila – mérkőzött meg egymással a bajnoki címért.

Kettejük csatájából Őzse Richárd került ki győztesen, így ő nyerte a Léghoki Bajnok címet, veretlen mérleggel. Második helyen végzett Hopka Attila aki csak a döntőben szenvedett vereséget. Harmadik helyezést ért el – kettő vereséggel – Kincses Benjamin. Az egyéni versenyt a páros versenyek követték, egyenes kieséses rendszerben. Itt az alábbi eredmény született: első helyezett lett az Őzse Richárd – Kincses Benjamin páros. Második helyezést a Bozsik Imre és Fosztó Sándor páros érte el. Harmadik helyen pedig a Papp Eszter és Varga Pál páros végzett. A mai napnak az eredményhírdetéssel  ugyan vége lett, de az idei programoknak még nem. Összefogott ugyanis az ifjúság és egy közös óév búcsúztató bulit rendeznek az év utolsó estéjén a művelődési házban. Nekik, és minden kedves olvasónak kívánunk ezúton is eredményekben és örömökben gazdag békés, boldog új évet!

leghoki_eredmeny

egyenki_bajnokok_leghoki_2010_12

paros_bajnokok_leghoki_2010_12

Fotók: Rajki Judit

101230_jeghoki_kupa_rj_011

Szilveszter Kupa

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Tizenhat indulóval rajtolt az idei asztalitenisz évadot lezáró Szilveszteri Kupa. Sikeres év van mögöttünk ami az asztalitenisz életet illeti a településen. Korábbi cikkeinkben folyamatosan beszámoltunk a sportággal kapcsolatos történésekről. Bízzunk benne, hogy jövőre még inkább kiteljesedik a mozgásnak ezen formája Kardoskúton. Az edzésekre továbbra is kedden és pénteken 18 órától, illetve szombaton 15 órától várjuk az érdeklődőket.

A mai kupa a páros versenyekkel kezdődött. Ezt követte az egyéni megmérettetés. A döntő szettet Kürtiné Rácz Anikó illetve Miszlai Zoltán játszotta. Végig szorosan, fej-fej mellett haladva végül a meccset 3-2-re Kürtiné Rácz Anikó nyerte.
101229_evzaro_asztalitenisz_kupa_rj_023

101229_evzaro_asztalitenisz_kupa_rj_015

A versenyen készült további fotókért kérem kattintson ide…

(Fotók: Rajki Judit)

utanpotlas_eredmeny_2010_12_29

utanpotlas_eredmeny_2010_12_29_tabla

paros_eredmeny_2010_12_29

paros_eredmeny_2010_12_29_tabla

egyeni_eredmeny_2010_12_29

egyeni_csoport_tabla

felnott_fotabla

LAN Party

LAN_2010_12
A szünidei programok nyitányaként egy tíz órás LAN Party zajlott ma a művelődési házban. Többféle játékban mérték össze a jelentkezők játéktudásukat. Olyannyira bele tudnak ilyenkor feledkezni a résztvevők a játékba, hogy észre sem veszik, hogy már bizony elmúlt dél. Olyannyira, hogy este 7 óra van és menni kell haza. Volt aki készült és szendvicsekkel illetve apró süteményekkel jött. Vagy nem is ő, hanem inkább az őt elengedő szülő volt figyelmes!? Minden estre jó hangulatban, gyorsan eltelt a mai nap a számítógépek előtt ülve. De hogy ne csak mindig a monitor előtt üljünk, ezért a következő két nap a sporté lesz.

Egy tányér kedvesség

101222_etelosztas_elokeszuletek_rj_004
Az év vége felé közeledve talán még nagyobb hangsúlyt kap a mindennapokban az egymás iránti segítségnyújtás fontossága. Karácsony előtt az emberek igyekeznek elfelejteni a mindennapok nehézségeit, a gondokat és bajokat. Ilyenkor egy apró figyelmesség is felértékelődik a másik szemében. Egy jó szó, egy baráti beszélgetés vagy egy tányér meleg étel is bizony sokat tud jelenteni a nehéz hétköznapokban. Ezen gondolatok mellett fogalmazódott meg pár héttel ezelőtt az az ötlet, hogy egy tányér meleg gulyáslevessel kedveskedjünk a helyi embereknek. Háromszázötven adaggal számoltunk, holott tudtuk, szerencsére ennyi igazán rászoruló ember nincs a településen. Sok olyan család él viszont ahol több gyermek van, munkanélküli az egyik szülő illetve idős, egyedül élő ember él a háztartásban. Az előkészületek során a megkeresett vállalkozók nagy többsége – lehetőségei szerint – azonnal támogatta az elképzelést. Ahhoz, hogy ekkora mennyiségben tudjunk egy tartalmas gulyáslevest főzni, több magánember segítsége is kellett. Kardoskúton szerencsére sohasem volt baj az összefogással.

Most sem történt ez másképpen. Szerda reggel egy lelkes kis csapat nekilátott a gulyásleves főzésnek, öt üstben. A jó illatok mellett a jó érzések is előtérbe kerültek. Izgatottan vártuk az első embereket az ételosztásnál. Bizony igaz a mondás: jobb adni mint kapni. Mindenkinek volt egy kedves szava aki eljött a meleg ételért. A várakozás közben egymással is beszélgettek az emberek, amit lehet hogy máskor nem tennének az állandó sietés miatt. A köszönés most a viszlát helyett a Boldog Karácsonyt volt. A külterületen élő embereknek – akik nem tudtak eljönni a művelődési házba -, a polgárőrség segítségével jutattuk el az ételt. Reméljük, hogy a magunk módján sikerült a mai napon pár család számára egy kis elő ünnepet varázsolni az otthonokba.

Köszönet azoknak, akik nélkül a mai gulyásleves főzés nem jöhetett volna létre:
Szabó és Társa Bt., Szabó László és családja, Gál Mihály, Fehér-Tó Étterem, Plasztik Szerviz, Nagy Utazási Iroda, Gyopárhús Bt., S-Copy üzlet, Gombkötő Lajos, Pappné Neller Borbála, Seres Péter, Török Attila, Kiss Renáta, Rajki Judit és Varga Pál
101221_etelosztas_elokeszuletek_rj_002

101222_etelosztas_elokeszuletek_rj_001

101222_etelosztas_elokeszuletek_rj_005

101222_etelosztas_elokeszuletek_rj_003

gulyas_2010_12_1

Ilyenkor karácsonykor

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Ötödik éve díszítjük fel közösen a „község karácsonyfáját”, s jövünk össze, hogy a szeretet ünnepének közeledtével együtt legyünk egy teadélután keretében a művelődési házban. Az ünnep mindig megállásra és elgondolkodásra késztet, s legfőképpen találkozás, melyre készülni kell. Találkozás, hogy egymásnak örömet okozzunk egy apró figyelmességgel, egy jó szóval.

Így volt ez ezen a délutánon is, amikor meggyújtottuk az adventi koszorúnkon a negyedik gyertyát, s a csillagszórók fényénél együtt örvendeztünk a közénk jött Szeretetnek. Az általános iskolások műsorral kedveskedtek: az alsósok mesejátékkal, a felsősök pedig egy Zséda – dalra megálmodott tánckoreográfiával. A lényeg megvalósult: együtt örültünk, lépteink is lelassultak – „ilyenkor karácsonykor”.

Ovisaink sikere a Márton-Napon

Orosházán a művelődési központ által rendezett Márton-napi mondóka, vers és mesemondó versenyen két óvodásunk is eredményesen szerepelt. A gyerekeknek e jeles naphoz kötődően verssel vagy prózával lehetett készülniük és azokat a nézőközönség előtt elmondani az Árpád kertben rendezett versenyen. Az óvodások kategóriájában Fánczi Gina Katalin  1. helyezést, míg Lőrincz Dorina 2. helyezést ért el. A gyerekek ajándékot és emléklapot vehettek át a szervezőktől. Szeretettel gratulálunk nekik és felkészítőiknek a sikerekhez!

Bronzéremmel tértünk haza

foldvarkupa

Meghívásos asztalitenisz versenyen vettünk részt 2010. december 4-én Pusztaföldváron. Négy település csapatai vettek részt a kupán. Kardoskutat Kovács Jenő, Miszlai Zoltán és Varga Pál képviselte. Szoros mérkőzéseken küzdöttünk a pontokért csapatban és párosban is. A díjakat  Zalai Antal, Pusztaföldvár alpolgármestere adta át.  A versenyt a házigazda Pusztaföldvár csapata nyerte. Második helyezést ért el Orosháza. Gádoros és Kardoskút azonos pontszámot ért el, így két harmadik hely lett kiosztva. Egy jó hangulatú, összeszokott társaság jött össze, hiszen nem először találkoztunk. Nemrégiben Kardoskút adott otthont egy versenynek, most Pusztaföldvár és december 18-ra meghívást kaptunk Gádorosra. Kialakulóban van egy kistérségi asztalitenisz bajnokság, amely a tervek szerint jövő tavasszal indul. Nyolc település vesz benne részt, havonta más helyszíneken megrendezve a versenyeket. A tisztes helytállás mellett kitűztük célul a jobb helyezés elérését is. Ehhez elengedhetetlen a folyamatos edzés, amelyet a művelődési házban meg is teszünk hetente kétszer. Ezekre az edzésekre mindenkit szeretettel várunk!  Hajrá Kardoskút!

Beszámoló a testületi ülésről

Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2010. november 18-án (csütörtökön) 14 órai kezdettel tartotta soron következő testületi ülését.

Jelen vannak: Ramasz Imre polgármester, Mórocz Lajos, Gombkötő Lajos, Pusztai Ádám és Varga Pál települési képviselők.

Jelen van továbbá: dr. Mészáros Erzsébet jegyző, Pappné Neller Borbála művelődési ház igazgató, Kapuné Sin Anikó pénzügyi főtanácsos, Tóth Józsefné jegyzőkönyv vezető

Ramasz Imre köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a testület határozatképes. Ismerteti a napirendi pontokat, amelyeket a Képviselő-testület egyhangúan elfogad:

1., Beszámoló jelentés a Kardoskúti Móra Ferenc Művelődési Ház és Községi Könyvtár munkájáról.

2., 2011. évi költségvetés előkészítéséhez szükséges rendelet-tervezetek előterjesztése, megvitatása és elfogadása.

3., Képviselő-testület ciklus programjának összeállításához tematikus szempontok meghatározása.

4., Bejelentések
Az ülés előtt – a napirendekhez kapcsolódóan – kiadott írásos anyag az alábbiakban megtekinthető:

Ramasz Imre javaslatot tesz jegyzőkönyv hitelesítőkre Pusztai Ádám és Gombkötő Lajos személyében, akiket a testület egyhangúan elfogad.

A fő napirendi pontok megtárgyalása előtt a polgármester beszámol a két testületi ülés közötti eseményekről és a lejárt határidejű határozatokról:

218/2010-es határozatában a Képviselő-testület a 2010. III. negyedévi költségvetési beszámolót fogadta el, illetve döntött arról, hogy erre a testületi ülésre a 4/2010. számú ÖKT. rendeletet módosítását elő kell készíteni. Ez megtörtént, elkészült.

219/2010-es számú határozatunkban fedezetet biztosítottunk a választások kapcsán felmerült plusz finanszírozási összeghez.

228/2010-es testületi határozatban döntöttünk, hogy a Március 15. tér 3 szám alatti bérlakás fürdőszoba felújításához fedezetet biztosítunk 700.000.- forint összegben. Tájékoztatom a Képviselő-testületet, hogy ez a felújítás folyamatban van. Valószínűsíthetően napokon belül elkészül. Eddig a vizes rész munkája készült el illetve a villanyszerelés.

Ez a három lejárt határidejű határozat volt. A két testületi ülés közötti időszakról egy rövid tájékoztatót adok, illetve felkérem Gombkötő Lajos alpolgármestert, hogy egy eseményről ő adjon tájékoztatást. 2010. október 29-én az Orosháza Kistérség Többcélú Társulásának volt társulási ülése. Gyakorlatilag ez volt a tanács alakuló ülése. Napirendi pontként szerepelt a társulás elnökének megválasztása. Egyhangúlag – titkos szavazással – dr. Dancsó József Orosháza polgármestere lett megválasztva a posztra. Nyílt szavazással két elnökhelyettes lett továbbá megválasztva: dr. Baranyi István Pusztaföldvár és dr. Prozlik László Gádoros polgármesterei személyében. Ezt követte a pénzügyi bizottság megválasztása. Negyedik napirendjében döntött a társulási tanács a módosított társulási megállapodás és az SZMSZ elfogadásáról. Legvégül egy tájékoztatás hangzott el a társaság pénzügyi helyzetéről. A működéshez szükséges anyagi fedezet a társulás számára rendelkezésre áll. Különösebb pénzügyi gond és probléma nélkül biztosított a társaság működése.

2010. november 12-én a Tótkomlós és Térsége Állati Hulladékgyűjtő és Kezelő Térségi Társaság gyűlésére került sor. Ezen az ülésen is bizonyos személyi változások történtek. Az elnök maradt Tótkomlós város polgármestere, dr. Garay Rita, helyettese lett dr. Dancsó József Orosháza város polgármestere. Döntött az elnökség, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni tekintettel arra, hogy ez a tevékenység amelyet a társulás ellát koncessziós szerződésnek minősül és ennek az összeghatára huszonöt millió forint. Gyakorlatilag csak egyszerű eljárást kell lefolytatni. A társulás közgyűlése három tagú döntő bizottságot választott, aki el fogja majd dönteni a beadott ajánlatok alapján, hogy 2011. január 1-től ezt a feladatot ki fogja ellátni. A három tagú bizottságba Tótkomlós, Orosháza és Kardoskút polgármestere került megválasztásra. Póttagként Békéssámson polgármestere lett megválasztva. Az elhangzott beszámolóból kiderült, hogy különösebb probléma nélkül működött ez a feladatellátás. Ami mégis gondot jelentett, hogy rendkívül nagy mértékben visszaesett a beszállított elhullott állat mennyisége. Ugyanakkor a támogatási szerződésben az önkormányzatok bizonyos mennyiség beszállítását vállalták. Jelenleg úgy néz ki, hogy a vállalt mennyiség alig fele kerül beszállításra. Most egy erőteljes kampány fog megindulni azért, hogy minél több állati hulladék kerüljön beszállításra. Sok olyan település van ahonnan egyetlen kilogramm sem került beszállításra. Ezek elsősorban azok a települések, ahol az önkormányzat nem vállalta át az elhelyezési díj kifizetést. Röviden ennyit szerettem volna elmondani. Most megkérem Gombkötő Lajost, hogy a november negyedikén megtartott Orosháza és Térsége Ivóvízminőség Javító Önkormányzati Társulás ülésén elhangzottakról számoljon be.

Gombkötő Lajos: az ülésen új tisztségviselők megválasztására került sor. Az elnök Csizmadia Ibolya Orosháza alpolgármestere lett. A két alelnök: Bereczki János Szarvas és dr. Prozlik László Gádoros polgármestere lett. Ezt követően egy tájékoztatót hallgathattunk meg a különböző pályázati lehetőségekről. Hét milliárd forintról van szó a pályázat kapcsán. Rövid ideig tartott ez a megbeszélés, nagyjából ennyit tudok róla elmondani.

Ramasz Imre: köszönöm a beszámolót. Ehhez a témához én kaptam egy kis háttéranyagot. Ebben gyakorlatilag harminc évre előre megpróbálták kiszámolni – a program megvalósításával kapcsolatosan – a vízdíj mértékét. A jelenlegi számítások alapján 2040-re a vízdíj összege körülbelül 120%-al fog nőni. Tehát jelentős vízdíj emelkedés fog bekövetkezni az ivóvízminőség javítás kapcsán. Az is megállapítható az anyagból, hogy egész végig – tehát 2040-ig – számolva az átlagtól lényegesen elmarad a vízdíj mértéke Kardoskút tekintetében.

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a tájékoztatót.

1., Beszámoló jelentés a Kardoskúti Móra Ferenc Művelődési Ház és Községi Könyvtár munkájáról.

Ramasz Imre : a beszámolóhoz Pappné Neller Borbála elkészítette az írásos anyagot. Megkérem, hogy ha van szóbeli kiegészítése, akkor azt most tegye meg.

Pappné Neller Borbála: tisztelt Képviselő-testület. Beszámolómban igyekeztem a lényegi változásokról tájékoztatást adni. Úgy gondolom, hogy a tavalyi évben  pozitív folyamatok indultak el a ház életében, amit én már az előző években is próbáltam szorgalmazni. Elindult egy olyan folyamat, amely kapcsán a település lakói közül egyre többen jönnek be az intézménybe. Az idén lettek új szakköreink, foglalkozásaink. Létrehoztuk az asztalitenisz körből az ifjúsági és a felnőtt csoportot. Ezen a téren történtek változások: új edzővel indult a november hónap. Bauer Károly irányításával fegyelmezetten folynak az edzések, és még a költségek is csökkentek. Szeretném, ha megmaradna a fiataloknak ez a fajta mozgásforma. Ehhez kérném előre a testület támogatását, hogy jövőre három új asztalitenisz asztallal bővítsük ki a jelenlegi három asztalunka, illetve az edzői díjat is építsük bele a költségvetésbe. Úgy néz ki, hogy elindul a színjátszó szakkörünk tíz feletti létszámmal. Egyelőre még csak helyzetgyakorlatokkal ismerkednek a résztvevők. Én úgy látom, hogy ebből egy jó dolog alakulhat a későbbiekben. A fiataloknak van lehetőségük a ház használatára. Ehhez különböző lehetőségek állnak a rendelkezésükre a szabadidejük hasznos eltöltéséhez. Például filmvetítések, társasjátékok használata. Egy örömteli hír is van ehhez kapcsolódóan. Az E.ON Magyarország egy jelentősebb összeget ajánlott fel a művelődési ház számára. Ebből az összegből a fiatalok részére lesznek különböző eszközök beszerezve. A többi foglalkozást most nem szeretném felsorolni, szerencsére sok van belőlük. Elképzelhető, hogy elindul egy jóga-foglalkozás is. Előzetesen többen érdeklődtek ez iránt. A könyvtárral kapcsolatban annyit szeretnék mondani, hogy Orosháza vezetésével a kistelepülések együtt tudnak működni. A véleményem erről nagyon pozitív. Állami normatívát csak ezen keretek között tud kapni a könyvtár. Az idén kicsivel több, mint egy millió forintot kaptunk. Jövőre ugyan csökken, de várhatóan közel 900.000.- forint lesz a normatíva. Az idei normatívából egy nagyteljesítményű fénymásoló és egy laptop került beszerzésre, illetve a könyvállomány is ebből a forrásból gyarapodott. Továbbá a gyerekek körében népszerű játék gépeink számát tudtuk négyről hatra bővíteni. Szakmai téren is megvan a kapcsolat a könyvtárak között. Beszámolómban kitértem a megvalósult nagyobb programokra. A hagyományos programokon túl voltak újabb rendezvényeink is. Ilyen például a Lenti József emlékének tiszteletet állító focikupa, illetve a Szent István asztalitenisz kupa. Az idei év hátralevő részére tervezett programoknál annyi változás van, hogy a Katalin bálat sajnos le kellett mondanunk. Kevés résztvevő mellett megnőttek a költségek. Újabb kiadások jelentek meg és ezt ilyen kevés érdeklődő mellett nem lehetett felvállalni. Sajnos ez nem csak nálunk fordul elő. Egyre kevesebb az emberek pénze.  Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ezután nem lesznek bálak, továbbra is tervezem hasonló rendezvények szervezését. A jövő évi programmal kapcsolatban a falunap előkészítő munkájához kérném a testület segítségét oly módon, hogy a dátumot határozzák meg. Jó lenne, ha a költségekhez is valamiféle megközelítő iránymutatást adna a testület.

Ramasz Imre: köszönöm szépen a szóbeli kiegészítést. A testület tagjaié a szó.

Mórocz Lajos: oly mértékben részletes volt az írásbeli beszámoló, hogy túl sokat nem tudunk hozzátenni. Nekem nagyon tetszik, hogy ilyen mértékben beindult a sportélet a művelődési házban. Külön öröm számomra, hogy már két korcsoportban is folyik az asztalitenisz. Biztos vagyok benne, hogy szaporodni fog a létszám. Az biztos, hogy amit kértél azt támogatni kell. Az új asztalokat be kell szerezni majd. Olvasom, hogy van adogató robot is amely egy jó dolog. A bál kérdése nagyon lelaposodott az évben. Ezt fel kellene fejleszteni. Egy- kettő kell ebből egy évben, hiszen ez a közép korosztály szórakozási formája. Összességében nagyon sikeres évet tudhat maga mögött a ház. Köszönöm Neked, hogy ennyit dolgoztál.

Gombkötő Lajos: mennyi volt a költségvetése az idei falunapnak?

Pappné Neller Borbála: 1,5 millió forint volt, amelyet megközelítőleg ki is használtunk. Túlköltekezés nem volt.

Gombkötő Lajos: korainak tartom még most erről nyilatkozni.

Pappné Neller Borbála: a programok lekötéséhez kell ez, mert az év első hónapjaiban már le kell foglalni a művészeket. Ezt később már nem tehetjük meg, mert már lefoglalják őket máshova. A programok tervezésénél – mint a korábbi években is – szívesen várom az ötleteket. Ötletláda volt tavaly kihelyezve a lakosság számára és jövőre is tervezem ennek a kihelyezését. Persze kívánni lehet nagy zenekarokat, de ezek költsége meghaladná a teljes falunapra fordított összeget. Ha a közalapítvány tagjai is szeretnének ötletet adni a programok összeállításához, akkor várom azt. Nem zárkózom el semmilyen ötlet elől, ami reális.

Gombkötő Lajos: ugyan nem tudjuk a jövő évi költségvetés sarokszámait, de a 1,5 millióban lehet gondolkodni az idén is falunap terén. A beszámolót köszönöm, részletesen tájékoztat a házban folyó munkáról.

Pusztai Ádám: először is szeretnék gratulálni ahhoz, hogy füstmentes az intézmény és elveszítette „kocsma jellegét”. Ez bizonyos értelemben egy nagy előrelépés. A környezet így jobbá vált. Örülök, hogy sokrétű elfoglaltságokat biztosít a ház főleg a fiataloknak, de más korosztálynak is. A sportnak is nagyon örülök. Lenti Józsefre való megemlékezés is a helyére került. Ez egy örömteli kezdeményezés. Összehasonlítva a két- három vagy öt évvel ezelőtti időszakhoz képest jelentős fejlődés tapasztalható. A beszámolót elfogadásra javaslom.

Varga Pál: jómagam igen aktívan részt veszek a művelődési ház programjaiban. Az asztaliteniszt emelném ki ezek közül: két csoportra kellett bontani a foglalkozásokat, hiszen már nem fértünk el egyszerre a teremben, annyian voltunk. Most a felnőtt csoport még továbbra is várja a jelentkezőket. Jó látni azt, hogy folyamatosan jönnek a fiatalok a programokra. Új színfoltja lesz remélhetőleg a településnek a színjátszó kör. Sok a lelkes fiatal. Keresik a kapcsolatot velünk és ötletelnek. A pingpong asztalok beszerzését természetesen támogatom. Köszönöm a beszámolót és elfogadásra javaslom.

Ramasz Imre: az előttem szólóakhoz csatlakozom. Borikán túlmenően a ház sikerében nagy szerepe van a Képviselő-testületnek is, hiszen bizonyos anyagi feltételeket mi biztosítunk. Nagy öröm az számomra, hogy látom amint nap, mint nap igénybe veszik a művelődési ház szolgáltatásait. Örülök, hogy a büfé kérdésében kialakítottuk a közös álláspontot. Aki most bemegy a házba az azért megy be, hogy hasznosan eltöltse szabadidejét. Most úgy tűnik mozdulunk a közművelődés irányába is, hiszen ha lesz egy színjátszó körünk, az nagyon nagy előrelépést jelent. Magam bevallom, hogy irigykedtem, amikor itt voltak a Csanádpalotaiak, hogy nekünk miért nincs ilyen. És úgy tűnik most, hogy nekünk is lesz. A művelődési ház most már a funkciójának megfelelően van használva. Ebben rengeteget köszönhetünk Borikának, aki mindent megtett ennek érdekében. Így érdemes már azt a pénzt, amely rendelkezésre áll a művelődési házra fordítani, mert teret adunk ezzel a község lakóinak a szabadidejük hasznos eltöltésére.  Kérdésként merült fel a falunappal kapcsolatban az időpont. A 2011. július 16-a szerintem megfelelő időpont. A költségvetését az idei évihez hasonlóan 1,5 millióban gondolom meghatározni. Keveset tudunk a jövő évi költségvetésről. Nagy valószínűséggel a válság most fog begyűrűzni az iparűzési adók terén. Tehát itt csökkenés lesz tapasztalható a bevételek terén. Ezeket a tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Nyilván ez még változhat, de jelenleg így kell számolni. További jó munkát kívánok! Biztos vagyok benne, hogy a testület tagjai a pénzügyi lehetőségekhez mérten támogatni fogják a művelődési ház elképzeléseit.

Mórocz Lajos: visszatérve a falunapra az lenne az ötletem, hogy esetleg egy humoristát is meg lehetne hívni. Beszéltünk már sokat a sportokról. Esetleg egy sakk szakkörben is lehetne gondolkodni.

Pappné Neller Borbála: a sakk szakkör szervezése folyamatban van. Keresem a személyét egy edzőnek. Ez is költségekkel fog járni, amelyet a szülők nem nagyon tudnak felvállalni. Köszönöm szépen mindenkinek a véleményét. Vannak még természetesen csiszolni való dolgok, olyan területek ahol van még mit fejlődni. Úgy érzem, hogy lépésről-lépésre haladunk előre. Igyekszem a jövő évben is ezt a folyamatot elősegíteni.

A Képviselő-testület a napirendi ponthoz tartozó beszámolót egyhangúan elfogadta.

Belső ellenőrzési munkaterv megvitatása és elfogadása.

dr. Mészáros Erzsébet: a belső ellenőrzési munkaterv az alábbi témavizsgálatokat tartalmazza: felhalmozási, fejlesztési, felújítási tevékenység ellenőrzése a 2009-2010. év folyamán. Ez a terület 2008. évre vonatkozóan került utoljára ellenőrzésre, szerepeltetését a folyamatosság valamint az utóbbi évek jelentős beruházásai is indokolták. Munkáltatói feladatok ellenőrzése a 2009-2010. év vonatkozásában, különös tekintettel a jogviszony megszüntetések, cafeteria rendszer kidolgozottsága, működtetése és munkaügyi nyilvántartások vezetése témakörben, valamint a közfoglalkoztatás területén. A gazdálkodási adatok nyilvánosságával összefüggő követelmények, gondolok itt az üvegzseb törvényre az öt milliónál nagyobb összegű szerződések nyilvánosságra hozására. E területen az Állami Számvevőszék is jelentős hiányosságokat tárt fel a vizsgált önkormányzatoknál. Az utolsó témavizsgálat pedig a hiányzó belső szabályzatok ellenőrzése, mely a 2010. évi ellenőrzéshez képest utóellenőrzés is egyben. A témavizsgálatok mellett a terv természetesen tartalmazza a költségvetés készítés, zárszámadás folyamatának ellenőrzését, valamint a pénzgazdálkodás szúrópróba-szerű ellenőrzését is. Tájékoztatom a testületet, hogy a belső ellenőr megbízási szerződés alapján látja el feladatát. A megbízási díj tekintetében minden év november 30-ig kell a szerződésben foglaltakat felülvizsgálni, a megbízási díj összege 2011. év vonatkozásában sem fog változni,  évek óta 20.000.-forint+ÁFA/napi. Tíz nap áll a rendelkezésére az ellenőrzések végrehajtására.

Gombkötő Lajos: részletesen kidolgozott az anyag. Ehhez se hozzátenni se elvenni nem tudunk. Elfogadásra javaslom.

Pusztai Ádám: egyetértek az előttem szólóval. Biztos vagyok benne, hogy most is vannak olyan területek, amik kimaradtak és kimaradnak jövőre is. Egyetlen egy dolog amit csinálunk és akkor már miért ne legyen benne: az önkormányzat intézményeinek bevonása a költségvetésbe rovatba beszúrnám a lakosságot is, hiszen úgyis mindig  megkérdezzük őket.

dr. Mészáros Erzsébet: köszönöm szépen az észrevételt.

A Képviselő-testület a napirendi ponthoz tartozó előterjesztést egyhangúan elfogadta.

 

3., Képviselő-testület ciklus programjának összeállításához tematikus szempontok meghatározása.

Ramasz Imre: előzetesen kiadtam a szempontokat. Várom az ötleteket, javaslatokat.

Gombkötő Lajos: részletes a kiadott anyag, mindenre kiterjed. Nem tudok hozzátenni semmit.

A Képviselő-testület a napirendi ponthoz tartozó előterjesztést egyhangúan elfogadta.

4., Bejelentések.

dr. Mészáros Erzsébet: a 2010. év költségvetéséről szóló 4/2010-es ÖKT. rendelet módosításáról szóló tervezetet szeretném először a testület elé terjeszteni. Az ügyrendi bizottság megtárgyalta és egy kis pontosítással elfogadásra javasolja. Megkérem Pusztai Ádámot, hogy a bizottság álláspontját ismertesse.

Pusztai Ádám: az ügyrendi bizottság megtárgyalta a rendelet módosítást. Összességében az a véleményünk, hogy támogatjuk és elfogadásra javasoljuk a testületnek. Egy apróbb számszaki pontosítást eszközlünk a felújítási költségek között: a művelődési ház kerítésénél egy összeg kétszer szerepel. Ennek javítását követően elfogadásra javasoljuk.

A Képviselő-testület egyhangú szavazás után megalkotta a 12/2010-es számú ÖKT. rendeletét a 2010. évi költségvetés módosításáról.

dr. Mészáros Erzsébet: a következő rendelet tervezet az ivóvíz ellátás szolgáltatás díjainak megállapítását és a szolgáltatás egyes kérdéseiről szóló rendelet módosítását tartalmazza. Minden év végén szoktunk ezzel a kérdéssel foglalkozni. Mivel az ártörvény alapján e szolgáltatás díja a hatósági árak közé tartozik, így ennek szabályozása önkormányzati hatáskör. A rendelet-tervezet a vízművek előterjesztése alapján készült. Ők az ivóvíz hatósági árát 229,3 forintban javasolták megállapítani, amely növekszik az önkormányzati bérleti díj összegével, ami 50,9 forint. Így összességében 282,9 forintban tettem javaslatot a hatósági vízdíj megállapítására. Lakossági fogyasztóknál ez 176 Ft/m3+Áfa, önkormányzati fogyasztóknál 241,30 Ft/m3+ Áfa.

Ramasz Imre: ez egy elfogadható mértékű vízdíj emelés. Megyén belül ez egy alacsonyabb kategóriába tartozó továbbra is. Megfelelő fedezet képződik, mivel rekonstrukciós beruházás nem történik az idén. Tehát a jövő évre betervezett rekonstrukciós kiadásokra a fedezet megteremtődik. Javaslom az elfogadását.

Pusztai Ádám: az Ügyrendi Bizottság megtárgyalta a rendelet-tervezetet. Az abban foglalt árakkal egyetért és azt elfogadásra javasolja.

A Képviselő-testület egyhangú szavazás után megalkotta a 13/2010-es számú ÖKT. rendeletét az ivóvíz ellátás szolgáltatás díjainak megállapítása és a szolgáltatás egyes kérdéseiről szóló 15/2008-as XII. hó 15. rendelet módosításáról.

dr. Mészáros Erzsébet: még egy feladatot kaptam az elmúlt testületi ülésen, mégpedig az időszaki lap alapításával kapcsolatos jogi környezet ismertetése. Egy nagyon rövid előterjesztést készítetem, valóban csak a jogi környezetre igyekeztem koncentrálni. Illetve némi segédanyagot mellékeltem a testület részére. Én a továbbiakban a testületre bíznám a dolgot, nem szeretném őket befolyásolni, hiszen mégiscsak ő lesznek a lap alapítói.

Ramasz Imre: nyilvánvaló, hogy valamiféle keret közé kell tenni ezt az egészet. A szándék kinyilvánult részünkről, hogy akarjuk ezt. A jogi oldaláról meg kell lépni azokat a lépéseket amik szükségesek, hogy az alapító okiratba bekerüljenek, majd utána át kell vezetni a törzskönyvön. Ezt követően a felelősség körét is tisztázni kell. Egy szerkesztőséget létrehozni, amit aztán bizonyos feltételek között működtetni kell. Ennek a végig vitele azért nem olyan egyszerű, mint az korábban felszínen volt, de megvan ennek is a menete. Azt szeretném, ha valóban nyitott lenne az újság. Nagyon sajnálnom, hogy nem jött semmiféle visszajelzés a megjelenésről. Jó, nem jó. Kell, nem kell stb. Egy józan ítélőképességgel megáldott szerkesztőséget kell megalakítani. És szó sincs arról, hogy a kritika nem jelenhetne meg, de az nem lehet parttalan.

Varga Pál: engem többen is megkerestek és elmondták véleményüket. Tetszett az embereknek és várják a következő megjelenést. Ötleteket adnak. Külön kell majd választani a weboldalon és az újságban megjelenő cikkeket, hogy azok ne fedjék egymást. Tudom, hogy nem egyszerű egy lapalapítás, de én szeretném, ha minél hamarabb megjelenhetne a következő szám.

Mórocz Lajos: már az is jó jel, hogy rossz vélemény nem volt róla.

Ramasz Imre: magáról a lapalapításról ki lehet mondani, hogy akarjuk. Felhatalmazzuk Erzsikét az alapító okirat módosításának elkészítésére. A Szerkezeti és Működési Szabályzat elkészítésé már egy kicsit bonyolultabb dolog. Erzsike irányításával kellene olyan konzultációt lefolytatni, amely segítségével ezután elkészíthető az SZMSZ. Meg kell határozni a szerkesztőség létszámát. Ebbe véleményem szerint be kell vonni közéleti embereket, például a közalapítvány is képviselje magát. Számba kell venni, hogy kire lehet számítani. Ki az, aki vállalja, hogy lapkiadás előtt összejönnek egy megbeszélésre. Vannak ugye kötelező feladatok, mint a lap engedélyeztetése. Meg kell a példányszámot határozni. A formátuma azt hiszem, hogy megfelelő. Ennek az anyagi oldalát be kell tervezni a jövő évi költségvetésbe. Nagy kérdés például, hogy a kiadásért ki legyen a felelős. Itt ugye korábban elhangozott a jegyző neve. Ha vállalja, akkor biztosra veszem, hogy a testület bizalmat szavaz és támogatni fogja.

dr. Mészáros Erzsébet: az én nevem, mint felelős szerkesztő hangzott el, és azt a pozíciót nem kívánom vállalni. A felelős kiadót még talán, de erre is kérek gondolkodási időt.

Ramasz Imre: meg kell találni azt a megfelelő személyt, aki elvállalja ezt a feladatot. Az SZMSZ előkészítéséhet azért kérnénk a jegyző segítségét. Valószínűsítem, hogy a decemberi szám, mint második próbaszám fog megjelenni. Ezt ilyen rövid időn belül nem tudjuk átvezetni. A 2011-es év már mehet rendes kerékvágásban. Ez egy új terület nekünk.

Mórocz Lajos: igazából én sokat gondolkodtam rajta, hogy a hirdetésektől se zárkózzunk el teljesen. Viszont nem szabad még csak bújtatottként sem például szex hirdetéseket megjelentetni. Erre figyelni kell.

dr. Mészáros Erzsébet: a hirdetés lehetőségét még több szempontból is meg kell vizsgálni. Ha minden szempontnak megfelel, legyen.

Ramasz Imre: azt azért lássuk, hogy egy 940 fős településen a hirdetések nem úgy fognak özönleni. Ez egy nagyon szolid bevételt fog eredményezni. ha lesz is. Túlzottan nagy reményt nem kell ez irányába támasztani.

Varga Pál: akkor most hogyan tovább? Én már belefogtam a következő – terveim szerint karácsony előtti napokban megjelenő – újság szerkesztésébe. Ebbe már terveztem egy naptárt is középre. Tőlem lehet ez is próbaszám, engem nem zavar. A lényeg, hogy jelenjen meg. Legyen egy folytonosság. A jövő évre kidolgozzuk a lapalapítás jogi hátterét. Most addig is mi a következő lépés?

dr. Mészáros Erzsébet: a decemberi testületi ülésre ki kell dolgozni az SZMSZ-t. A tervezettel ki kell tudni állni, hogy a testület azt megvitathassa és elfogadhassa. Ki kell gondolni a szerkesztőbizottság összetételét.

Ramasz Imre: olyan embereket kell megtalálni és megkérni, akik ténylegesen tudnak és akarnak segíteni ebben. Véleményem szerint egy öt fős szerkesztőségben gondolkodhatunk.

Varga Pál: akkor a lényeg, hogy december huszadika körüli időben ismét ki tudjuk adni az újságot. Az ISSN szám igénylését intézem.

Pappné Neller Borbála: a szerkesztőbizottságot nem kell széles körben kiterjeszteni. Aki vállalja ezt a felkérést annak számolnia kell azzal, hogy minden lapkiadással kapcsolatban teendője lesz. Egy fontos kérdés van, a felelős szerkesztő személye. Ő lesz jogilag egy személyben felelős az újságért. Erzsikének annyi előnye lenne, hogy a törvényi szabályozás terén ő otthon van. A tartalmát kell majd vizsgálni jogilag az újságnak, hogy mindenben megfeleljen a követelményeknek.

Varga Pál: én nagyon lelkes vagyok az újsággal kapcsolatban, de nem látom azt, hogy olyan tartalommal jelenne meg, ami sajtópert hozna maga után. Kicsit túl van ez misztifikálva. Ha valaki az adventi koszorús cikkért sajtópert indít, akkor majd én képviselem az újságot.

Pappné Neller Borbála: állandóan változik a sajtótörvény. 1997-ben végeztem a főiskolán, média végzettséggel is rendelkezem. Amit annak idején tanultam már nem érvényes a mai világra. A jognak kell megfelelni. Ez egy annyira független, pártatlan újság lesz, hogy nehéz lehet belekötni bármibe. Az egyeztetéseket minél hamarabb meg kell kezdeni. A település lakói közül is várunk majd véleményeket. Mindent le kell közölni ami a személyiségi jogokat nem sérti. Nem vélemény műfajok, hanem tudósítások és riportok fognak megjelenni.

Ramasz Imre: tisztul a kép. Megbízzuk Erzsikét az alapító okirat elkészítésére a következő testületi ülésre. Továbbá felkérjük segítő közreműködésre a működési szabályzat elkészítésére. Kérném Borikát és Palit, vegyen részt az egyeztetésekben.

A Képviselő-testület egyhangúan elfogadta a határozati javaslatot és azt határozattá emelte.

dr. Mészáros Erzsébet: az előző lapszámmal kapcsolatban megállapította a testült az anyagi forrást. Ezt most a decemberi lapszámhoz is meg kell tenni.

Ramasz Imre: 55.000.- forint volt az előző. Meg kell beszélni a példányszámot még.

Varga Pál: csökkentjük ötven darabbal a példányszámot. A decemberi lapszám közepébe javaslok egy jövő évi falinaptárt is belehelyezni. Ennek a költségeire kérek a napokban árajánlatot.

Ramasz Imre: ezzel együtt tudomásul vesszük.

Mórocz Lajos: megkeresések alapján mondom, hogy sok lakó nehezteli azt, hogy az útra nyúló ágaktól nem tud rendesen kerékpározni. Több utcáról is szó van. Feljebb kell metszeni.

Ramasz Imre: eljön a fametszés időszaka és megvizsgáljuk a helyzetet. A napirendek előtt tett beszámolómban már szót ejtettem arról, hogy az Orosháza Kistérség Többcélú Társulásának társulási megállapodásának módosítását minden egyes Képviselő-testületnek minősített többséggel el kell fogadnia. A társulás a módosítást elfogadta. Akkor lép hatályba, ha már minden testület döntött annak elfogadásáról. Törvényi keretek vannak belefoglalva és pár kérdés lett benne tisztázva. Például a minősített többség kérdése lett tisztázva benne. Változott a települések létszáma is. Összességében 570 fővel csökkent egy év alatt a kistérség lakossága. Magam részéről elfogadásra javaslom.

Pusztai Ádám: a harmadik oldalig jutottam el és ott már le is álltam vele. Leálltam a tovább olvasással, mert ha ez módosítás, akkor nagyon nem lehet vele egyet érteni. Ha az eredeti így volt, akkor meg már mindegy. A negyedik fejezet harmadik pontja például azt tartalmazza, hogy a minősített többséghez legalább a jelen lévő tagok szavazatainak 2/3-a szükséges, amely eléri a jelen lévő tagok által képviselt települések lakosságszámának a felét.  Tehát magyarul ha ott van mindenki és Orosháza és bárki akar valamit akkor a kérdés eldőlt. Ez nekem kicsit furcsa. Hiába akar tíz településből nyolc nemmel szavazni. Ha Orosháza és még egy település igennel szavaz, az akkor elfogadásra kerül.

Ramasz Imre: igen, így van. Lehet ez ellen ágálni de ez a törvényi előírás. Eltérő volt bizonyos esetekben, hogy hogyan is érvényesül. Ezzel a módosítással egyértelművé vált.

Pusztai Ádám: azt nem is gondoltam, hogy egyenlők leszünk, csak hogy ne legyünk ennyire hátul. Jó, ha benne volt előzetesben akkor rendben. Ha nem lett volna benne akkor ágálhatnánk.

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az Orosháza Kistérség Többcélú Társulásának társulási megállapodásának módosítását.

Ramasz Imre: tájékoztatlak Benneteket arról, hogy Csorvás város polgármesterét tájékoztattam az előző testületi ülésen hozott döntésünkről. Polgármester úr megköszönte, hogy foglalkoztunk a kérésével és a döntésünket tiszteletben tartja. Kiadtam részetekre a Közigazgatási Hivatal által szervezett továbbképzésre a jelentkezési lapot. Kérem, minél hamarabb visszajuttatni nekem. Többen megkerestek az Ady sorról, hogy a régi „malom” dűlőre egykor telepített nyárfák szöszt termelnek és ez az ott lakóknak egészségügyi problémát jelent. Kérnék az érintett lakók, hogy ezek a nyárfák kiszedésre kerüljenek. Mivel közterületen vannak a fák, ezért a szükséges engedélyeket be kell szereznünk. Döntenünk kell, hogy kivágassuk-e. Amikor szöszölnek akkor 2-3 héten át bosszantja az allergiásokat. Ha a kivágás mellett döntünk és az engedélyeket is beszerezzük, akkor a jövő év tavaszán már ültethetünk a helyükre újabb fákat. A mostani fatelepítés kapcsán maradt is ki fa.

Varga Pál: allergiásként messzemenően átérzem az ott lakók gondját. Vágjuk ki és telepítsünk helyette újabb fákat, amelyek nem allergénkeltők.

Pusztai Ádám: az iskola udvarán is van pár korhadó félben lévő nyárfa. Ha már belekezdünk, akkor azokat is kell venni véleményem szerint. Az óvodánál lévő már a balesetveszélyt is magában hordozza.

Ramasz Imre: a fakivágás költségét a jövő évi költségvetésbe bele kell terveznünk. Ehhez darus kocsi kell. Ez nem egy idei kivitelezés lesz. A jövő év elején fog rá sor kerülni. Tehát akkor kérem szavazzunk.

A Képviselő-testület egyhangúan döntött a „malom-dűlői” illetve az iskola udvarán lévő nyárfák kiszedéséről.

Ramasz Imre: tájékoztatlak benneteket, hogy a BEOL.HU által meghirdetett szavazáson a kistelepülések kategóriájában Kardoskút lett a győztes.

Varga Pál: most az egyszer nem felhőtlen a boldogságom szavazás terén. Különböző vádak értek engem ezzel kapcsolatban. Például, hogy egyfolytában nyomom a gombot és szavazok. Pedig nem. Egyetlen egyszer szavaztam. Maga a szavazás témaköre is viszonylagos: legélhetőbb település. Nehéz ezt definiálni.

A testületi ülés zárt keretek között szociális kérelmekkel folytatódik…

Gyula és Kardoskút a két legélhetőbb település

Több mint háromezer szavazat érkezett a „Keressük a megye legélhetőbb települését!” elnevezésű akcióra október vége és november közepe között a BEOL.HU internets portálon.

A kistelepülések között az alig 900 lelket számláló Kardoskút nyert nagy fölénnyel, a második helyre Végegyházát, a harmadikra pedig Muronyt szavazták az olvasók. A nyugati megyehatárhoz közeli Kardoskút sikere főként a települési kommunikációra, valamint a helyi közbiztonságra kiosztott magas osztályzatoknak köszönhető, itt is a munkalehetőségek száma bizonyult a leggyengébb pontnak.

Csendes környezet, de közel a nyüzsgés

Kardoskútról tíz perc alatt elérhető a közeli Orosháza, de ha a másik irányba indul valaki, akkor Tótkomlósra is gyorsan eljut. A kistelepülés előnye, hogy falusi környezetben az emberek ismerik egymást, tudják egymás búját-baját. Ramasz Imre „bennszülöttnek” vallja magát. Elárulta, ő egyetlen szavazattal segítette hozzá a községet a győzelemhez, de szerettei is tettek a siker érdekében.

— Varga Pál önkormányzati képviselő bámulatos módon képes a legújabb technikát az itt élők mozgósítására fordítani. A világháló minden lehetőségét kiaknázza és ezzel már nem csak a legfiatalabbakat éri el. Egyre több középkorú, sőt, idősebb lakos is „megfertőződik”. Ebben a versengésben is jót tett nekünk ez a fajta figyelemfelkeltés — mondta a polgármester, aki 1977 óta vezeti a települést.

Nosztalgiázva mesélte, hajdan egy emberként ásták a kardoskútiak hol a víz-, máskor meg a gázvezeték nyomvonalát. Nagy feladat vár még rájuk: a csatornázás.

— Ez nem lesz könnyű. Ahogy az újabb munkahelyek teremtése se. Viszont abban biztos vagyok, a település környezetének a folyamatos csinosításáról nem mondunk le a jövőben se. Szeretnénk, ha itt lehetne továbbra is együtt élni csendes, nyugodt, biztonságos falusi légkörben.

(Forrás: BEOL.HU)

Palicsi állatkerti séta

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: Csizmadia Sándor.)

2010 őszi szünete bizonyára egy életre megmarad a kardoskúti ötödik osztály tanulói számára: az iskolások látogatást tettek egy szomszédos ország állatkertjében. De kezdjük az elején. Ez év nyarán két ötödik osztályos gyermek családja elhatározta, hogy – annyi közös programmal a hátuk mögött – még az idén egy hétvégén kirándulni kellene a palicsi állatkertbe.  A közös megegyezés után,  konkrét  időpont  meghatározása nélkül, tervezgetni kezdtük az utat.  Egy hirtelen ötlettől vezérelve felmerült egy újabb gondolat: mivel csak  hatan  járnak az  osztályba,  mi lenne,  ha minden gyermeket elvinnénk a  kirándulásra? Amilyen hirtelen jött az ötlet, olyan gyors volt a döntés is:  ha a szülők hozzájárulnak,  akkor megkeressük a módját a közös útnak. A szervezés egy szülői  értekezlettel  kezdődött az  iskolában,  ahol  az  osztályfőnök, Pásztor István  tanár úr, a szülőkkel együtt nagy lelkesedéssel fogadta az ötletet.  Itt lett közölve a szülőkkel, hogy júliustól Szerbiába is elég a személyi igazolvány, ezért minden gyermeknek csináltassák meg az okmányt. (Ez egyébként nem jelentett plusz költséget a szülőkre, mivel ez számukra ingyenes).  Az is meg lett beszélve,  hogy az őszi szünetben  legyen, mert ez az időpont az iskolai elfoglaltsággal nem ütközik. Mivel az osztályfőnök vállalta, hogy ő is eljön a kirándulásra,  így az is megoldódott, hogy mindenkinek legyen helye a csapatban.  Az  egyéb apróságokat menet közben oldottuk meg.  Beszereztünk minden  gyermeknek  ülésmagasítót, megbeszéltük az ételt-italt,  pénzt váltottunk, stb. Majd elérkezett a nagy nap…

Péntek reggel fél nyolckor –  a felkelő nap  bágyadt fényében – gyülekeztünk az iskola előtt.  Izgatott gyerekek, és legalább  olyan  izgatott szüleik  búcsúzkodtak.  Az indulás után Tiszasziget felé vettük az útirányt. A nem uniós határon régi,  szocialista  szokás  szerinti  útlevél- és vámvizsgálat után továbbmehettünk úti célunk felé.  Az indulástól számított kétórai út végén megérkeztünk az állatkerthez. A rövid reggelit és kávét követően megváltottuk a belépőket, és kezdődhetett a „nagy kaland”! A „Jeti” nyomát követve haladtunk az őszi lombhullás ellenére gyönyörű, gondozott parkban. A klasszikust idézve, kicsit átalakítva: „Palicsra beszökött az ősz”. A fákon levő sárga, piros, barna levelek némi zöld növényzettel elegyítve valóban festőiek voltak! Menet közben megcsodáltuk a trópusi madarak változatos méretét, az őszi levelekhez illő tarka ruházatukat.  Tovább hattyúk úszkáltak méltóságteljesen a  számukra  otthont jelentő  tavacskában. Később a vadállatok látszottak: leopárd, tigris. Nem maradhatott ki az állatok királya sem, az oroszlán is látható volt. A gyerekek kedvencei, a zsiráfok és a zebra is kint napfürdőzött az udvaron.  A srácok közbe-közbe  kihasználták a szabadságot,  és  önfeledten  szaladgáltak a szabadban, vagy játszottak a parkban található szabadtéri játékokkal. Jót derültünk a csüngő-hasú malacok  kicsinyeinek szeleburdiságán.  Majd következett a nap egyik fénypontja, mindenki kedvence, az elefánt. (A nagy múltú állatkertben megfigyelhető, hogy az állatok sokkal ember közelibb  módon vannak elhelyezve,  mint  általában  megszoktuk azt.)  Itt a vizesárok választja el a hatalmas állatot a látogatóktól, de csak olyan messzire, hogy ormánya kiér a korlátig. A gyerekek örömmel fedezték fel, hogy milyen ügyesen veszi el kezükből a felkínált falevelet. Azonnal versenyt futva hordták számára a hullott lombot. Később a bátortalanok is bekapcsolódtak a „nagytakarításba”.  Hosszú etetés után mentünk tovább.  Egy kisebb tavon átívelő fahídon végighaladva  szarvasokat  csodálhattunk meg.  Egy pihenőnél  rövididőre megállva ettünk-ittunk valamicskét, majd újult erővel indultunk tovább. Mint később kiderült, erre nagy szükség is volt. Kis tó és benne sziget: majmok tanyáztak rajta, ők is a napos oldalon pihengettek. Kacsák úszkáltak a tiszta vízben. Utunk ismét az elefánt előtt vitt el,  ahol megismétlődött az etetés.  Kicsit távolabb far-kast kiáltottunk, de senki sem ijedt meg.  Ugyanis ketrecben voltak.  A „tablókép” után a majmok szigetén megcsodáltuk azok rendkívüli ügyességét, bátorságát. A következő állomás szintén egy gyerek kedvenc volt. Ugráló vár volt felállítva, ahova először nem  akart mindenki felmenni,  ám rövid rábeszélés  után egy emberként,  vagyis egy osztályként másztak a magasba. (Bár az osztályfőnök további unszolásra sem állt kötélnek.) A végén mindenki úgy mozgott már csak, mint egy lassított filmen.  Egyikük sem bánta,  hogy letelt az idő.  Ezután a lefáradás után  „lassúmenetben”  megnéztük a jegesmedvéket, fókákat, teknősöket, majd a terrárium következett. Távolabb a karámban barátságos és szép lovak kedveltették magukat.  Látogatásunk végén a  főbejáratnál  egy közös  fotóval ért véget  állatkerti sétánk.  Innen  leballagtunk  a hosszú  sétányon  a  palicsi tóhoz,  melynek  kristálytiszta  vize csillogott a napfényben. Szép, gondozott a partja, régi, patinás villák sorakoznak a szélén. Az egész táj nyugalmat áraszt. Ezután elindultunk hazafelé. A szokásos tortúra után léphettük át a határt.  Kardoskútra  érkezve  minden  ránk  bízott  gyermeket épségben  átadtunk  szüleiknek.

 Egy gyönyörű napon egy még szebb kirándulással koronáztuk meg az őszi szünetet. A napi kiadási oldalon (útiköltséget nem számítva)  670 forintba került  személyenként az  állatkerti séta.  Bízunk benne,  hogy lesz még több ilyen alkalom,  tudunk  tartalmas  programokat biztosítani a gyerekeknek. Zárszóként: valami csoda folytán minden gyermek jól viselkedett és szót fogadott egész nap, szülőnek, tanárnak egyaránt.

Csizmadia Sándor

Erdőtelepítés

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Az elmúlt hét kedvezőtlen időjárása után – a napokban beköszöntött tavaszias időben -, elkezdődött a fásítás a település Orosháza felőli részén. Közel 1600 pusztaszil, tölgy, juhar és ostorfa telepítése van folyamatban, vegyes megosztásban. A lakosság részéről is jöttek páran  a felhívásra, hogy közösen ültessünk fát az utókornak. Az általános iskola tanulói délutánonként veszik ki részüket a munkálatokból. Az óvodások  érdeklődéssel álltak a nagy gödrök előtt, szívesen fogták a facsemetéket a föld betemetésekor. Remélhetőleg az idő kegyes lesz hozzánk és a héten az összes csemete elültetésre kerül. Továbbra is számítunk a lakosság segítő közreműködésére.

Hírt adunk – megjelent a helyi újság

hirmondo_fejlec
Hosszas előkészületek után 2010. november 12-én a postaládájában találhatja minden kardoskúti lakos az önkormányzat időszaki lapját, a Kardoskúti Hírmondó próbaszámát. Mint arról már a korábbi testületi ülés beszámolójakor hírt adtunk, ezentúl időszakonként meg fog jelenni az újság. Teljes mértékben a község életéről szól a lap, ezért szeretnénk, ha  minél többen bekapcsolódnának a tartalom összeállításába. Várjuk az ötleteket, javaslatokat illetve kritikákat is. Mindamellett, hogy nyomtatott formában jelenik meg az újság, természetesen felkerül letölthető formátumban a település honlapjának „Helyi újság” menüje alá is. Sokan innen fogják majd megismerni a lap tartalmát, éljen is bárhol a nagyvilágban az olvasója. A most megjelent újság próbaszám, hiszen még pár egyeztetés hátra van, mire – reméljük hamarosan – megjelenhet az első évfolyam első száma.

Legyen ez a lap az egyik közös értékünk! Jó olvasgatást, kellemes időtöltést!

Megszakítás