Új ízek mutatkoztak meg a pörköltek hazájában


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Pálinkás jó estét kívánt a résztvevőknek Varga Pál polgármester a Kardoskúti Gasztro Est nyitányakor, amellyel kezdetét vette a kulináris élményeket hozó, színvonalas rendezvény a művelődési ház falai között.

A Kardoskúti Gasztro Pálinka Egyesület és a Móra Ferenc Közösségi Színtér közös szervezésében szakmabéliek mutatták be a pálinka mint alapanyag felhasználását egy teljes menüsoron keresztül. Előtte azonban Vargáné Neller Borbála, mint házigazda üdvözölte a szakembereket, résztvevőket, aki elmondta, hogy a rendezvénnyel a szervezők célja az volt, hogy a pálinka felhasználását megmutassák a különféle ételek és a cukrásztermék elkészítése során.

Ezután átadta a szót Szabó Lőrincnek, a helyi gasztro pálinka egyesület elnökének, aki természetesen az est főszereplőjéről, a minőségi pálinkáról, mint hungarikumról adott tájékoztatást a vendégeknek. Elmondta továbbá, hogy az egyesület tagjai szinte csak kiemelt, nagyobb országos és nemzetközi versenyeken indulnak, ahonnan mindig komoly minősítésekkel, érmekkel térnek haza. A Gasztro estre ezekből a saját, különféle gyümölcsökből készült, érmes pálinkákat biztosították a menüsor elkészítéséhez.

A bemutató első részében az A’la Bárd Középkori Étterem üzletvezetője üdvözölte a vendégeket, majd főszakácsuk, Dénes Viktor mutatta meg a közönségnek a „Hűsítő meggyleves dermedt habcsókkal” elnevezésű, meggypálinka felhasználásával készülő levest. Ezután főételként igazi ínyencség került bemutatásra: saját zsírjában sült kacsamell áztatott aszaltszilvával töltve, hozzá birspálinkával párolt lilakáposzta, aszaltszilvás csatni és burgonya rösti falatkák, amelyek ízléses kitálalásban kerültek a vendégek elé. Mindeközben a művelődési ház udvarán bográcsban különlegesség főtt, mely egyáltalán nem a Kardoskúton megszokott ízvilágű pörkölteket idézte. Mellis Csaba, az Élmény Étterem tulajdonosa, mesterszakácsa a Galyasági vegyes pörkölttel örvendeztette meg a vendégeket. Az étel kóstolása előtt Kristó István elmondta, a háromféle hússal készült ételbe szilvapálinka és vörösbor is került. Erőteljes, egyedi ízvilága sikert aratott a vendégek körében.

Végezetül, de nem utolsó sorban – a desszertek koronázatlan királya – Ficsor Zoltán Príma-díjas, aranykoszorús cukrászmester erre az alkalomra megálmodott süteménye következett. A mestercukrász egy fortélyt is elárult: a mézes süteményalapra – a megfelelő egyenletes eloszlás érdekében – kompresszor segítségével fújta szét a  szilvapálinkát, ami jól dominált a Kardoskútiak körében tudvalevően kedvelt madártejes krémmel, ebben a gyönyörűen kitálalt süteménykreációban. El kell mondani azt is, hogy a mestercukrász és felesége, gyermeke sem maradt a háttérben a rendezvény ideje alatt. A szervezők munkáját nagyban segítve szervírozott, felszolgáltak és mindenkit kedves szóval köszöntöttek az asztaltársaságoknál. Ficsor Zoltán Kardoskúti Fütyülős süteménye zárta a kulináris élmények sorát. A kóstolók közben Pintér Vili hangulatos háttérzenéje biztosította a kifogástalan jóhangulatot a rendezvényen.

Ezúton köszönjük meg a rendezvényhez nyújtott támogatást Kardoskút Község Önkormányzatának.

Továbbá a szakemberek közreműködését, akik munkájukkal járultak hozzá a gasztro est színvonalas lebonyolításához: Kristó István üzletvezető, Mellis Csaba mesterszakács, Dénes Viktor főszakács, Ficsor Zoltán aranykoszorús mestercukrász és kedves családja,

Megszakítás