Utcakarácsony

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

December 23-án összegyűlt a Móricz Zsigmond utca apraja-nagyja köszönteni a Karácsonyt! A hideg, szeles idő ellenére meleg hangulatban töltöttek el együtt egy órácskát az utca lakói. Szép, boldog Karácsonyt kívánok!

A község karácsonya

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

December 20-án, szombaton karácsonyi hangulatban találkozhattak egymással a község lakói a művelődési házban megrendezett ünnepségen. A község karácsonyfája mellett örömmel láttuk „vendégül” a Szentföldről hozzánk is elérkezett „Szeretet lángot”. Nincs is szebb annál, mintha békésen, szeretetteljesen készülünk a közelgő ünnepre, amely a nagy sürgés-forgás közepette sajnos egyre inkább elveszíti eredeti üzenetét. A készülődésünkhöz az ünnepi műsor adott megfelelő alaphangulatot: a versek, a karácsonyi dallamok és zeneszámok, a gyerekek színdarabja örömet csaltak a szívünkbe. Aki eljött a szíves invitálásra, az részese lehetett mindennek.

A hangulatos összejövetelt a Kereskedelmi és Hitel Bank Zrt. támogatta.

Zenés irodalmi műsor

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Pénteken délben ismerős művészek előadásában (Tomanek Gábor, Mészáros András) vidám, hangulatos irodalmi műsor aktív szereplői lehettek az óvodás és iskolás gyerekek. Különösen az óvodások és az alsósok voltak elemükben. Szívesen jelentkeztek szereplőnek, lelkesen válaszolták meg a találós kérdéseket. A műsor után Orosháza Város Általános Iskolájának főigazgatónője Pusztainé Szabó Margit köszöntötte az intézményvezetés nevében a kardoskúti óvodásokat és az iskola Kardoskúti Tagintézményének tanulóit, tanárait.

A szeretet lángja

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

December 14-én érkezett Magyarországra a Szentföldről, Betlehemből a „Szeretet lángja”. Az eseményről a Duna Televízió élőben számolt be. A lángot Dr. Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Cselényi László a Duna Televízió elnöke fogadta közösen a Duna TV Székházában. Békés megyébe Dr. Prozlik László Gádoros Nagyközség polgármestere – aki egyúttal a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökségi tagja is – hozta el, hogy a láng minél több település lakójához eljuthasson. Kardoskút Község a lángot több más településsel együtt december 19-én, péntek délelőtt vette át – a helyi óvodások karácsonyi műsorát követően – a Gádorosi Polgármesteri Hivatalban.

Aki községünkből szeretné a betlehemi „Szeretet lángját” otthonába elvinni, barátai és ismerősei körébe átadni, az a művelődési házban tartandó szombati délutáni karácsonyi ünnepség után saját mécsesben hazaviheti.

A Móricz Zsigmond utca karácsonyfája

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Az utca apraja-nagyja közösen feldíszítette az Utca Karácsonyfáját. Mindenki hozott valamilyen díszt, a fiatalok létrára pattantak, az ügyes nagymamák kreatívan díszeket készítettek, a fiatalok kötözgettek és hamarosan készen állt a ragyogó fa. Karácsony estéjén összegyűlünk majd a fa alatt és egy kis közös ünnepléssel kívánunk egymásnak boldog ünnepeket!

A Polgárőrség éves közgyűlése

December 12-én tartotta meg a Kardoskúti Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület a 2008. évet értékelő közgyűlését a művelődési házban. Ádász Ferenc elnök beszámolójában kitért az egyesületben történt személyi változásokra, a bűnmegelőzésben és a tényleges tettenérésben, illetve a rendőrséggel közösen végzett járőrözések eredményeire. Munkájukat számadatokkal is alátámasztotta, amelyekből megtudhattuk, hogy hány alkalommal, mennyi szolgálati időt teljesítettek a helyi polgárőrök községünk lakóinak, intézményeinek, kereskedelmi egységeinek és a Kardoskúti Zrt. területeinek védelmében. A megjelent meghívottak Papp Péter az Orosházi Rendőrkapitányság részéről, illetve Csete Zoltán elnök-igazgató Kardoskúti Zrt. részéről reagált a beszámoló kapcsán felmerült kérdésekre, témákra. A közgyűlés 2. napirendi pontjában Ádász Ferenc elnök ismertette az egyesület pénzügyi helyzetét, az éves kiadási és bevételi oldal tételeit. Örömmel tudatta a tagtársakkal és a megjelentekkel, hogy az idén sikerült felújítani a használtukban lévő Lada Niva szolgálati autót és az NCA-tól is nyertek 200.000 Ft-ot. Az Önkormányzatnak, a Kardoskúti Zrt.-nek és azoknak a magánszemélyeknek is köszönetet mondott, akik felajánlásaikkal, adományaikkal segítették a polgárőrség munkáját. Szemenyei Sándor képviselő tiszteletdíját teljes egészében felajánlotta a polgárőrség javára. A közgyűlés kötetlen beszélgetéssel és vacsorával zárult.

Az elnök írásos beszámolója ide kattintva tekinthető meg…

Folytatódik az Életmód Klub

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

December 11-én délután ismét lelkes csapat indult el a művelődési ház konyhája felé. Már régebben is hírt adtunk a honlap olvasóinak a klub működéséről, most arról számolhatunk be, hogy a sikeresen megvalósult tankonyha-programunk után az életmód klub anyagi forrásokhoz jutott a Kardoskút Községért Közalapítvány jóvoltából. Tibáné Hamvasi Zsuzsanna védőnő kérelme 40.000 Ft-hoz juttatta a klubot az elkövetkező közel fél évre. A mostani alkalommal a közeledő ünnepekre helyeztük a hangsúlyt a menüsor összeállítása során, így reméljük, mindenki hasznosítani tudja majd az itt kipróbált ételeket, süteményeket saját otthonának asztalán is.  Nagy örömünkre szolgálna az, ha még többen bekapcsolódnának a csoport munkájába, így szívesen indítunk még egy újabb csoportot megfelelő létszám mellett. Az még nagyobb meglepetés lenne számunkra, ha a környék jó szándékú vállalkozói, cégei közül valaki(k) felajánlást tennének számukra, hogy az iskolások és óvodások körében is egy-egy foglalkozást megtarthassunk. A tavalyi évben is örömmel jöttek a gyermekek a tankonyhánkra. A jövő évben folytatjuk az egészséges – cukor- és zsírmentes- ételek, sütemények elkészítési fortélyainak elsajátítását.

Érdekesség képen az ünnepi menüsor az alábbi volt:

Tárkonyos raguleves
Kakukkfűvel készült, egészben sült bőrös malac
Margarinon párolt, bazsalikomos, tepsis burgonya
Karácsonyi kalács mákkal, almával és túróval töltve
Aszalt gyümölcskenyér

Beszámoló a testületi ülésről

Fotó: VP.

Beszámoló Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2008. december 11-én (csütörtökön) 14 órai kezdettel megtartott testületi üléséről.

Jelen vannak:

Ramasz Imre polgármester
Dr. Mészáros Erzsébet jegyző
Gombkötő Csabáné képviselő
Gombkötő Lajos képviselő
Mórocz Lajos képviselő
Kulima István képviselő
Gub András képviselő
Szemenyei Sándor képviselő
Pusztai Ádám képviselő
Bódi Jánosné meghívott vendég
Kocsis Péterné meghívott vendég
Pappné Neller Borbála művelődési ház igazgató
Skorka Pálné jegyzőkönyvvezető
Varga Pál közalkalmazott

Ramasz Imre polgármester köszönti a megjelenteket. A jelenléti ív alapján megállapítja, hogy a testületi ülés határozatképes.

A napirendi pontok tárgyalása előtt a polgármester tájékoztatja a képviselőket, hogy lejárt határidejű határozat nincs. A két ülés között tett intézkedésekről, történésekről az alábbiakat kívánja a testület elé tárni: informális megbeszélés volt az ivóvíz projektről. Jelenleg Kardoskút több településsel közösen társulásban vesz részt. Ehhez a társuláshoz kíván csatlakozni a Mezőkovácsházi kistérség is. A társulás véleménye az, hogy nem szerencsés bevenni a Mezőkovácsházi kistérséget, mivel ez jóval megnövelné az ellátandó területet és nem biztos, hogy érdeksérelem nélkül mennének a dolgok. A társulásba delegálhat Kardoskút is egy főt, aki részt vehet a projekt megbeszélésein és informálhatja a döntésekről a testületet. Ramasz Imre elmondja, hogy ő Gombkötő Lajos képviselőre gondolt és megkérdezi őt, hogy vállalná e ezt a feladatot.

Gombkötő Lajos megköszöni a bizalmat, de nem adna azonnal választ. Gondolkodási időt kér.

A testület egyhangúan elfogadta a polgármester beszámolóját.

  1. napirendi pont: Beszámoló jelentés Kardoskút Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának 2008. évi tevékenységéről.

Ramasz Imre: az írásos anyagot megkapták a testületi tagok. Szóbeli kiegészítéssel nem kíván élni. Várja a testület kérdéseit, észrevételeit.

Szemenyei Sándor: a 2008. évi iparűzési adóbevételekről szeretnék szót ejteni, itt is elsősorban az őstermelőkről. Ha valakinek két településen is van földje, akkor mind a két érintett önkormányzat felé be kellett adni a bevallását. Az őstermelő és a családi vállalkozó két külön dolog. A családi vállalkozásban a 2 hónapos családtagot is be lehet vonni a vállalkozásba. Az őstermelőknél 2,5 millió forint bevétel a bevallás alsó határa. Az idei évtől a nulla forintos bevallásokat is be kellett volna adni az őstermelőknek, de erre senki nem figyelmeztette őket. Nagyon sokan nem érték el a 2,5 milliós bevételt ezért nem adtak be bevallást.

Dr. Mészáros Erzsébet: az adóbevallást kötelezően be kell adni, még akkor is ha nulla forint szerepel rajta. A jövőben megkeressük az őstermelőket és felhívjuk erre a figyelmüket.

Ramasz Imre: amíg Kardoskúton 2,5 millió a bevallás alsó határa addig Orosházán 500.000.Ft. Ennek következtében náluk több a bevallás – értelem szerint a bevétel is- és ott bukott ki először, hogy nem érkeznek 0ft-os bevallások. A jövőben figyelnünk kell erre is.

Szemenyei Sándor: esetleg a jövőben meg kell fontolnunk, hogy lejjebb vigyük a bevallás alsó határát és így nagyobb bevételre tehetne szert az önkormányzat.

Ramasz Imre: nem tartaná szerencsés dolognak a bevallás alsó határának lejjebb vitelét. Nem adna annyival több bevételt, mint amilyen arányban esetleg vonzza a vállalkozásokat.

Kulima István: a bevalláshoz kapcsolatos nyomtatványokat megkapják az érintettek?

Dr. Mészáros Erzsébet: természetesen kiküldjük részükre.

További kérdések hiányában a testület egyhangúan elfogadta a beszámoló jelentést.

2. napirendi pont: az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet tervezet megvitatása és elfogadása.

Ramasz Imre: az írásos anyag rendelkezésetekre állt, tanulmányozhattátok. Az önkormányzatnak kiemelt fizetési kötelezettsége nincs. Minden évben egy áthidaló megoldásként rendeletet kell alkotnunk az átmeneti gazdálkodásról. Az ügyrendi bizottság tárgyalta a tervezetet.

Kulima István az ügyrendi bizottság elnöke: megtárgyaltuk a rendelet tervezetet. Módosítás nélkül elfogadásra javasoljuk a testületnek.

A testület egyhangú igen szavazattal elfogadta a rendelet tervezetet. Majd a jövő évi munkaterv is egyhangúan elfogadásra került.

Bejelentések:

Dr. Mészáros Erzsébet: az ivóvíz ellátás díjainak megállapításához kettő rendelet tervezetet készítettem elő. Az első variációban a Békés Megyei Vízművek javaslata szerepel, amely 240,10Ft./m3. A másik tervezet 30.-Ft./m3 emelést tartalmaz tehát 270,10.-Ft./m3.

Ramasz Imre: az ivóvíz díjának megállapítása testületi hatáskörbe tartozik. A Békés Megyei Vízművek 2009. január 1.-től a rekonstrukciós díjakat nem építi be a víz árába, ezért ezt helyi szinten kell megállapítani. A vízművek javaslatot tett arra, hogy a kistérségek hozzanak létre társulásokat. Megszabták, hogy 100 milliós nagyságrendben gondolkodnak és minimum 15 településnek részt kellene venni, hogy működjön a  társulás. Valamint minimum 50.-Ft./m3 emelést kérnének. Mivel Kardoskúton nem túl réginek mondható a hálózat ezért irreális az 50.-Ft./m3 emelés. Továbbá nem javasolja, hogy Kardoskút tagja legyen egy ehhez kapcsolódó társulásnak, hiszen helyi anyagi erőből is meg tud birkózni egy esetlegesen felmerülő vízhálózati hibával.

Szemenyei Sándor: ha nem lépünk most be a társulásba és kilyukad egy fővezeték, akkor nekünk kell keresni vállalkozót a munka elvégzésére?

Ramasz Imre: továbbra is megcsinálja a vízmű ha utána álljuk a számlát. Egy időben átadtuk a hálózatot, de utána ismét az önkormányzat tulajdonába került. Jelenleg a Kardoskút-Orosháza vízhálózat gerinc Kardoskút tulajdona. Pontosan le van szabályozva, hogy egyes helyzetekben mik a teendők. Tehát semmi gondot nem okoz, ha nem vagyunk a társulás tagjai. Nem tudom elképzelni, hogy zökkenőmentesen működjön a társulás.

Szemenyei Sándor: nem javasolja a társulásba történő belépést.

Kulima István: mi van olyankor például ahol egy forráshiányos település is tagja a társulásnak. Más település befizeti a díjakat, de ő nem tudja. Több problémás területe lenne egy ilyen társuláshoz kapcsolódni. Nem javasolja a belépést.

Ramasz Imre: a díjemelés mértéke miatt sem szerencsés csatlakozni. A költségvetés jelenleg elbírja a rekonstrukciós költséget, amely évi 1,5-2 millió forint.

A testület egyhangúan kinyilvánítja szavazásával, hogy nem kíván a társulás tagja lenni.

Kulima István: az ügyrendi bizottság heves vitában végül is soknak találta a 30.-Ft./m3 vízdíjemelést ezért 261,5.-Ft./m3 vízdíjat javasol a testületnek szavazásra.  A lakosságra háruló terheket mérsékelni kell. A rekonstrukcióra fordítandó pénzeket az önkormányzatnak kell előteremteni.

Ramasz Imre: Erzsike két alternatívát állított fel. Én – vállalva a lakosság esetleges nemtetszését – a második, tehát magasabb emelést javaslom. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a lakosság nem ezt a mértékű vízdíjat fizeti. 129,8.-Ft./m3 a jelenlegi lakossági vízdíj és a 30.-Ft./m3 emelés után lenne nettó 159,8.-Ft./m3. Úgy ítélem meg, hogy a mi hálózatunkon is kell rekonstrukcióra számítani. 15 éves például a víztorony. Óvakodnék a túlzott óvatosságtól az emelés terén. A 30.-Ft.-os emelésnél is alig a fele jönne be a lakosságtól a rekonstrukciós költségeknek. Több forrást kell akkor az önkormányzatnak előteremteni más oldalról. A gazdasági válság ellenére ez a fokú emelés is csak háztartásonként nagyjából 300.-Ft.-os havi kiadásemelkedést jelentene. A vízhálózat romlik. Előre kell tekinteni és előre megteremteni a pénzeszközöket. Havi lebontásban biztosan nem nagy teher. Elmondtam az álláspontomat a döntés a testületé.

Szemenyei Sándor: elég fordított a helyzet. Ha valaki 2m3. vizet fogyaszt havonta annak is annyi az alapdíj, mint aki 10m3-t fogyaszt. A nagy fogyasztó jobban jár.

Kulima István: ma már nap, mint azt halljuk, hogy ezt emelnek, azt emelnek. A lakosság körében talán nem csapódik le annyira, ha kevesebb az emelés. A lakosság érdekeit kell a szemünk előtt tartani.

Pusztai Ádám: 300.000.-Ft. plusz bevételről döntünk. Lehet, hogy ennek a be nem szedése jobb közhangulatot teremt, mint a beszedésével keletkezett plusz bevétel aránya.

Ramasz Imre: 984.000.-Ft a plusz bevétel az emelés esetén.

Szavazás:

A 240,10.-Ft./m3 vízdíjat a testület egyhangúan elutasította.
Az ügyrendi bizottság által javasolt 261,5.-Ft./m3. vízdíjat a testület 6 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Ramasz Imre: a Békés Megyei Önkormányzat megyejárást rendez „Otthonunk Békés megye” címmel. 2009. január 8-án jönnek Kardoskútra. Kulturális műsorral egybekötött nyílt testületi ülés lesz aznap. A testületi ülésen részt vesznek a megye képviselői is.

Kettő kiegészítő napirendi pontot ajánlottak fel, amelyet mi választhatunk ki előre egy listáról:

– Békés Megyei Képviselő-testület Pándy Kálmán Kórházának ismertetője
– Megyei levéltár bemutatása
– Bemutatkozik a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár
– A Munkácsy Mihály Múzeum bemutatása
– A Napsugár Bábszínház ismertetője
– Jókai Színház bemutatása
– Három Békés Megyei közoktatási intézmény bemutatkozása
– Szociális, ingatlan ügyek területéről ismertető
A testület e fenti listából a Békés Megyei Képviselő-testület Pándy Kálmán Kórházának ismertetőjét és a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár bemutatkozását választotta kiegészítő napirendi pontnak.

Pappné Neller Borbála: a rendezvény a szervezők kérésére hétköznap kerül megrendezésre. 10 órakor megnyitó. A művelődési házban különböző kiállítások várják majd az érdeklődőket. E napon tanítási szünet lesz a településen ezért főleg a gyermekeknek kedvez a délelőtti kínálat. Este 17 óra körüli időben pedig egy színházi előadás lesz megtartva. A helyi értékeinket bemutatandó többek közt felkértem a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóságát, hogy e napon egy kiállítást szervezzenek a látogatóiknak a Fehértóról, Andrékóné Katit egy kézműves foglalkozás megtartására, a helyi kötődésű Folkográfia zenekart egy kis zenei műsorra. A helyi fiatalokkal is rendelkező Street Ball klubnak is bemutatkozási lehetőséget biztosítunk e napon.  A programok tervezés alatt állnak jelenleg.

Ramasz Imre: A testületi ülésen a Megyei Közgyűlés elnöke és alelnöke is jelen lesz. Bemutatják a közgyűlés munkáját.

Gombkötő Csabáné: nem szerencsés munkanapon tartani ezt a rendezvényt.

Ramasz Imre: az előző településeken is mindenhol munkanap tartottál ezeket a rendezvényeket. A délelőtt a gyermekeknek kedvez, de a kora esti színházba talán sok felnőtt is el tud majd jönni.

Dr. Mészáros Erzsébet: a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos rendelettervezet három részben módosult

az állati hulladékkal kapcsolatban
2. a szilárd hulladék elszállítása 2009. január 1.-től heti rendszerességű lesz
3. a díjszabásokat rendeletbe foglaltuk

A rendelet tervezetet minden képviselő megkapta írásban. Várja a kérdéseket, javaslatokat.

Kulima István:
az Ügyrendi Bizottság tárgyalta a rendelet tervezetet és változtatás nélkül elfogadásra javasolja.

Ramasz Imre egyetért a bizottság álláspontjával.

Szemenyei Sándor: ahol gazdaság van, ott elhullott állat is. A szabályozás szigorú. Az állati hulladékkal kapcsolatos megoldás megkönnyíti az emberek dolgát. Javasolja elfogadásra.

Gombkötő Csabáné: az elszállítása hogyan történik az elhullott állatnak? Jönnek érte Tótkomlósról? Ez is díjmentes?

Dr. Mészáros Erzsébet: Az elhullott állatért eljönnek és elszállítják. A lakosoknak az első évben ingyenes lesz a szolgáltatás. Az önkormányzat állja a számlát. A következő években pedig a tapasztalatokra építve kikalkuláljuk az árakat.

A testület egyhangúan elfogadta a rendelet tervezetet.

Dr. Mészáros Erzsébet: kiosztásra került a gyermekétkeztetési díjak emeléséről szóló beadvány. A Gál és Társa Kft. 2009. április 1.-től megemelné az általa biztosított étkeztetések díját.

Ramasz Imre: az Ügyrendi Bizottság tárgyalta a kérdést. Kérem Kulima Istvánt, ismertesse az állásfoglalását a bizottságnak.

Kulima István: az Ügyrendi Bizottság javasolja az emelés mértékének elfogadást. A tavalyi évben nem történt emelés és a jelenleg beadott emelés is alig éri el a 10%-ot.

Gombkötő Csabáné: soknak találja a gyermekenként fizetendő közel 10.000.-Ft-ot. Abban a családban ahol több gyermek van ott még több lesz a kiadás ezzel.

Dr. Mészáros Erzsébet: 6000.-Ft. körüli összeget fizetnek a szülők, mert a többit az önkormányzat fizeti. A többgyermekes családokban valamint hátrányos helyzetű családokban nagyobb részt vállal az önkormányzat az étkezési díjakban.

Gombkötő Csabáné ennek ismeretében támogatja az emelés mértékét.

A testület egyhangú szavazással elfogadta az emelés mértékét.

Ramasz Imre: megkeresés érkezett a testület felé az Orosháza Város Általános Iskolája és Pedagógiai Szolgáltató Intézménye Kardoskúti Tagintézményének igazgatójától. Verasztó József azt kéri, hogy mivel megszűnt az ingyenes étkeztetés az iskolában ezért pár szülőnek gondot okoz a gyermek étkeztetésével járó kiadás. Rendeletmódosítást kér tőlünk. Személy szerint nem javaslok rendeletmódosítást. Igazgató úr hívja fel a szülő figyelmét, hogy amennyiben gondot okoz számára a gyermekének étkeztetésével járó kiadás, abban az esetben forduljon kérelemmel a szülő a testület felé. Annál is inkább sem javasolt a rendelet módosítása, mivel a jövőben megoldódni látszik a gyermekétkeztetés 100%-os átvállalása.

A testület egyhangúan elutasította a rendeletmódosítási javaslatot.

Ramasz Imre: az előző testületi ülésen már beszéltünk a Tiszta Szívvel Egymásért Alapítvány kérelméről. Az akkor beadott kérvény nem felelt meg a formai szabályoknak. A testületi ülést követő napon felhívtam az alapítvány elnökét és elmondtam neki, hogy amennyiben a mai napra  szabályos beadvány érkezik a testület elé akkor tárgyaljuk a kérésüket. A mai napon megérkezett e-mailben a kérvényük és ígéretet tettek arra, hogy a holnapi nap folyamán írásban is leteszik kérelmüket. 100.000.-Ft.-ot kérnek. Karácsony előtti napokban osztanának Kardoskúton meleg ételt. Most kell arról döntenünk, hogy ha holnap megérkezik az írásos lepecsételt kérelem akkor támogassuk e a kezdeményezést.

Gombkötő Csabáné: az emberek várják a tavalyihoz hasonló meleg ételosztást. Soknak tartja a 100.000.-Ft.-ot. 30.000.-Ft.-ot javasol.

Szemenyei Sándor: három hete volt az alapítványnak az elmúlt testületi ülés óta, hogy a szabályoknak megfelelő beadványt nyújtson a  testület elé. Nem tette meg. Ha adni akarunk ennek ellenére akkor minimum 50.000.-Ft.-ot adjunk, hiszen sokba van ma már az ételbe való.

Kulima István: 60.000.-Ft.-ot javasol.

Gombkötő Csabáné: tavaly 60 embernek osztott az alapítvány meleg ételt. 30.000.-Ft.-nál maradna.

Ramasz Imre: az alapítvány tavaly a karácsony előtti napokban 400 adag meleg ételt osztott ki Kardoskúton valamint tartós élelmiszert is adtak a rászorulóknak. 50.000.-Ft támogatást javasol.

A testület egyhangú szavazással felhatalmazza a polgármestert, hogy ha a szabályoknak megfelelő írásos kérelem érkezik a Tiszta Szívvel Egymásért Alapítványtól abban az esetben 50,000.-Ft.-os támogatási szerződést írjon alá velük.

Ramasz Imre: az elmúlt napokban felhívtam telefonon az Orosháza-Kardoskút Széchenyi Vadásztársaságot a földhaszonbérleti szerződéssel kapcsolatban, mivel velük egy évre szóló haszonbérleti szerződésünk van. A szántó bérleti díját 1000.-Ft./AK mértékben, amíg az erdő, rét-legelő haszonbérleti díját 0.-Ft./AK értékben kértem tőlük megfizetni a jövő évben. A vadásztársaság képviselője soknak találta az 1000.-Ft./AK árat. 700.-Ft./AK mértékű árat kért megállapítani a jövő évre haszonbérletre. Elmondta, hogy nehéz helyzetben van a vadásztársaság. Valamint kérte mérlegelni azt a testülettől a haszonbérleti díj számításánál, hogy az elmúlt időben a vadásztársaság aktívan részt vett a község életében. A falunapon részt vállal a programokban. Különböző rendezvényeken díjakat ajánlanak fel.

Pusztai Ádám: a vadásztársaságon kívül másnak ki tudjuk adni bérbe a területet?

Ramasz Imre: részben eléggé gyenge minőségű földekről van szó. De vannak olyan területek, amelyeket ki lehetne adni másnak is.

Mórocz Lajos: valóban sokat segítenek az elmúlt időben a rendezvényeken. Javaslom ezt méltányolni és a 700.-Ft/AK árat megállapítani a szántók esetében.

Szemenyei Sándor: 800.-Ft./AK árat javasol.

A képviselő-testület egyhangúan a vadásztársaság részére 800.-Ft./AK áron haszonbérletre kínálja a szántót.

Dr. Mészáros Erzsébet: az októberi testületi ülésen választanunk kellett a lemondott Verasztóné Szabó Irén helyébe tagot az Ügyrendi Bizottságba. Sajnálatos hiba csúszott az akkori szavazás eredményének elfogadásába mivel ehhez minősített többség kell. A létszám akkor nem volt teljes így a 4 igen szavazat nem elég a minősített többséghez. Ahhoz öt igen szavazat kell. Ezért most az akkori szavazás eredményét érvénytelennek minősítem és újabb titkos szavazásra kérem fel a testületet. A két jelölt most is mint októberben Gombkötő Csabáné és Mórocz Lajos.

A titkos szavazás eredménye: Mórocz Lajos 6 szavazat. Gombkötő Csabáné 2 szavazat.

Az ügyrendi bizottság tagja Mórocz Lajos lett.

A testületi ülésre behívják a két meghívott vendéget: Bódi Jánosnét és Kocsis Péternét.

Ramasz Imre: mint azt tudjuk a Kardoskút Községért Közalapítvány két prominens tagja 2008. december 31.-el beadta lemondását a testület elé amelyet az tudomásul vett. Ezúton szeretném megköszönni kettejük kiemelkedő munkáját egy apró figyelmességgel. Ha rápillantanak majd otthon ezekre a díszekre, jusson eszükbe az alapítványban végzett becsületes munkájuk.  További jó egészséget kívánok!

Bódi Jánosné megköszöni a testületnek a meghívást és az ajándékot. A jövőben is áll az alapítvány segítségére, ha tud.

A képviselő-testületi ülés – szociális kérdésekkel – zárt ülés keretében folytatódik.

Az E.ON mikulása ismét nálunk járt

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Az E.ON Földgáz Storage Zrt. országjáró lelkes munkatársai az idén is ajándékokkal és mikuláscsomagokkal halmozták el tanulóinkat. Iskolánk pedagógusainak ötlete válhatott valóra ezzel az ajándékcsomaggal. Több mint 100 000 Ft értékben jutottunk  a gondolkodási képességeket fejlesztő szellemi játékokhoz.(sakk, dominó, dámajáték, backgammon, puzzle, konstrukciós játékok, Rubik kocka, stb). A későbbiekben szeretnénk tervezett szabadidős tevékenységek keretében ezeket az eszközöket használni. Mivel virgácsot egyáltalán nem hoztak a vendégek, tanulóink megígérték nekik, hogy még jobbak lesznek, mint amilyenek most. A diákok és kollégáim nevében köszönöm nagylelkű segítségüket.

Az E.ON az óvodát is értékes, hasznos ajándékokkal lepte meg. Belső térben használható műanyag mászóka csúszdával illetve egy szép összerakható vár is volt a sok más ajándék mellett. A gyerekek azonnal birtokba is vették az új játékokat.  Másnap az általános iskola tanulói – a régi hagyományok szerint – meglepték az ovisokat a saját kis műsorukkal, ajándékaikkal.

Beszámoló a testületi ülésről

Beszámoló Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2008. november 24-én (hétfőn) 14 órai kezdettel megtartott soron következő testületi üléséről

Jelen vannak:

Ramasz Imre polgármester
dr. Mészáros Erzsébet jegyző
Gub András képviselő
Szemenyei Sándor képviselő
Pusztai Ádám képviselő
Kulima István képviselő
Gombkötő Lajos képviselő
Mórocz Lajos képviselő
Bódi Jánosné a Kardoskút Községért Közalapítvány elnöke
Kocsis Péterné az alapítvány titkára
Kapuné Sin Anikó pénzügyi főtanácsos
Skorka Pálné jegyzőkönyvvezető
Varga Pál közalkalmazott

Napirendi pontok:

1. Kardoskút Községért Közalapítvány Kuratóriumának beszámolója.
Előadó: Bódi Jánosné a kuratórium elnöke

2. 2009. évi költségvetés előkészítéséhez szükséges rendelet-tervezet előkészítése, megvitatása és elfogadása.
Előadó: dr. Mészáros Erzsébet jegyző

3. 2009. évi koncepció előterjesztése, elfogadása
Előadó: dr. Mészáros Erzsébet jegyző

4. Bejelentések

Ramasz Imre köszönti a megjelenteket. Tájékoztatja a testületet, hogy Gombkötő Csabáné képviselő előre nem jelezte távolmaradását ezért ő igazolatlan hiányzóként kerül a jegyzőkönyvbe. Megállapítja, hogy a testület határozatképes. Köszönti a Kardoskút Községért Közalapítvány Kuratóriumának elnökét és titkárát. Átadja a szót Bódi Jánosnénak, aki ismerteti a beszámolóját.

Bódi Jánosné: köszönti a megjelenteket. Írásos beszámolóját megismerhette a testület. Szóbeli kiegészítésként a következőt kívánja hozzátenni: a szűk anyagi kapacitáshoz képest az alapítványhoz beérkező és annak alapító okiratába foglalt elvárásoknak megfelelő kéréseket minden esetben támogatták. Talán a  legkedvesebb támogatás minden évben a végzős általános iskolások pénzbeli támogatása a falunapon. Támogatták sok más mellett továbbá Tibáné Hamvasi Zsuzsanna által vezetett Életmód Klubot is. Az adókból felajánlott 1% adminisztrációs feladatait teljesítették. Várja a kérdéseket.

Gombkötő Lajos: a Kuratórium tagjaként tudom, hogy rengeteg beadvány érkezett. A lehetőségekhez képest mindent támogattuk is. Rossz visszajelzést a munkával kapcsolatban még soha senkitől nem hallottam.  Mint az ismeretes a jelenlévő kuratóriumi elnök és titkár december 31-el lemond tisztségéről. Javaslom a munkájuk elismerését.

Ramasz Imre:  az előzetesen beadott írásos anyag nem tér ki a lemondásra. Vehetjük véglegesnek az elhatározást?

Bódi Jánosné: 2008. december 31-ig vállaltuk a megbízatást. A könyvelést lezárva átadjuk a munkát az utódainknak. Megköszönöm az Önkormányzat és a Képviselő-testület mindenkori támogatását!

Ramasz Imre: előzetesen is megköszöni a két leköszönő tag eddigi lelkiismeretes munkáját. A Kuratórium az elmúlt években a lehetőségei között dolgozott. Az 1% felajánlásának szerinte nagyobb, aktívabb propagandát lehetett volna teremteni, hogy ez által több pénz folyhasson be az alapítvány számlájára.

A képviselő-testület egyhangú szavazással elfogadja a beszámolót.

Következett a 2. napirendi pont: 2009. évi költségvetés előkészítéséhez szükséges rendelet-tervezet előkészítése, megvitatása és elfogadása.

Mészáros Erzsébet: két adónem esetleges emeléséről kell döntést hoznia a testületnek. Az első a magánszemélyek kommunális adója, míg a másik a telekadó. A kommunális adó 2004 óta változatlan, a telekadó 2000 óta. A szemétszállítási díjak egy részét fedezi a lakosságtól befolyó kommunális adó. Az Uniós rendeleteknek megfelelően 2009. január 1-től Kardoskúton is heti rendszerességgel lesz elszállítva a szemét. ez – sok más mellett – megnöveli a szolgáltatás árát. Ha el is fogadja a testület az emelést, akkor is az Önkormányzatnak 700,000Ft-al ki kell egészíteni a befolyt összeget. Az emelés mértéke 2000Ft. Tehát a javaslat a kommunális adó mértékére: 8600Ft/ingatlan. A telekadó 2000 óta 10Ft/m2, amelyet 15Ft/m2-re emelne a rendelet.

Ramasz Imre: célszerű ezek után az adókat évente felülvizsgálni, hogy elkerüljük az egyszeri nagymértékű emelést. A kommunális adóból van fedezve a szemétszállítási díj nagy része. Ha a lakosok saját maguk szerződnének a szolgáltatóval az minimum 10% áremelést hozna magával. Természetesen nem szabad elvetni ezt a lehetőséget sem. Meg kell adni az embereknek a jogot, hogy eldöntsék, külön szerződnek-e a szemétszállításra. Ha a képviselő-testület úgy dönt, hogy kiszáll a szemétszállításból akkor az orosházi Városgazdálkodás január hónapban szerződést köt a lakókkal egyenként. A lakók panaszai eddig mindig a gyűjtőedények  űrtartalmával voltak kapcsolatosak. Kevésnek bizonyult pár esetben a megállapított gyűjtőedény űrtartalma. A lehetőség fennáll, egyedi szerződéseket is lehetne kötni. A testületen múlik a döntés. A szelektív hulladékgyűjtés irányába is érdeklődtem a  napokban. A papír és műanyag elvi elvitelére van lehetőség, de gyakorlatilag értelme nincs. A teljes szelektív szigetek kiépítése nagy terhet róna a településre. Messze elmaradunk a törvény adta lehetőségtől a kommunális adó terén. A törvény 12,000Ft/ ingatlanban állapítja meg a maximumot. Tehát a 2000Ft emelés nem kevés, de reális. Javaslom az elfogadását.

Kulima István: Javasolja mindkét adó emelését. A telekadóval talán ösztönözni lehetne a tulajdonost, hogy építse be a telket és tartsa rendbe.

Szemenyei Sándor: hivatkozhatunk arra, hogy mikor emeltünk utoljára. A lakosságot a jelen érdekli, hogy ismét 2000Ft-al többe kerül egy szolgáltatás. A szolgáltató minden évben az infláció mértékével megegyezően emeli az árait.  Magas az emelés de mégis reálisnak és elfogadhatónak tartja. Egy kérdés merült fel benne a kommunális adóval kapcsolatban, mégpedig a nyugdíjas kedvezmény marad-e?

Mészáros Erzsébet: igen, marad a kedvezmény.

Szemenyei Sándor: jelenleg a telekadó ingatlanonként 5000Ft körül mozog Kardoskúton.  Adóemeléssel senkit nem lehet építésre bírni. Azokat, akik nem tartják rendbe a telküket, büntetni kell. A mai gazdasági helyzetben nem építenek az emberek. Csak gondot jelent manapság az üres porta a gazdájának. 50% emelése a telekadónak sok. Az 5Ft/m2 emelés helyett 3Ft/m2 emelést javaslok.

Mórocz Lajos: annak idején, amikor valaki vett egy üres építési telket az vállalta, hogy 4 év alatt épít rá ingatlant. A gazdaság változása miatt sokan nem építettek. Viszont sokan legalább az alapig eljutottak és most is fizetik az adót. Ösztönözni kell az embereket, hogy ne másra használják a portákat, hanem építsék be.

Kulima István: van olyan telek Kardoskúton ahol a 80-as évek eleje óta megvan az alap. Gazdasági helyzetre nem lehet hivatkozni. Ennyi év alatt, ha valaki akart, akkor épített. Nem javasolja a 3Ft-os emelést. 5Ft/m2 emelést javasol.

Szemenyei Sándor: a telek építésre van, nem vitatom. De sajnos abban a rendszerben, amikor a portákat mérték nem gondoltak a gazdálkodókra. Kicsik a porták. Rajtam kívül 6 képviselő van. Majd ők döntenek. Én nem javaslom!

Mórocz Lajos: ezek nem gazdasági porták.

Szemenyei Sándor: mások a nézeteink. Ki mivel foglalkozik.

Ramasz Imre: a 80-as években olcsón, befektetésnek vásároltak sokan portát. A cél e porták beépítése. A rendelet alapvető célja, hogy ne legyen beépítetlen része a falunak. Jelenleg valóban nem építkezik senki. A cél az ösztönzés és nem feltétlen a bevételek növelése. A testületé a döntés.

Gombkötő Lajos: mindenkinek van igaz a mondandójában. Sújtani akarjuk azokat, akik próbálkoznak az üres telükön csinálni valamit. Sokan gazdálkodnak a telken és van, aki takarmányt tárol rajta. Akinek sok pénze van az nem Kardoskúton fog építkezni. Soknak tartja az áremelést és javasolja az adót az eredeti 10Ft/m2-en hagyni. Az emeléssel nem lehet senkit építésre ösztönözni csak újabb pénzt veszünk ki a zsebükből. A kommunális adó emelése nem kevés, de mindemellett javasolja. El kell gondolkodni azon, hogy ha hetente lesz szemétszállítás, akkor egyes háztartásokban nagynak bizonyulhat a kihelyezett gyűjtőedény. Legyen lehetőség ne csak nagyobbra, de kisebbre is cserélni az edényeket – természetesen kompenzálva az adó mértékét – is. A legegyszerűbb az egyéni szerződés lenne. Szerződjön mindenki egyénileg a  szolgáltatóval és akkor meglátja ennek az anyagi vonzatát is.

Ramasz Imre: a lakosság felől eddig mindig a kis kukák miatt volt panasz. A nagyobbat eddig senki nem akarta kisebbre cserélni. Az egyéni szerződés növelné a családok terheit. A döntést a testület hozza meg.

A kommunális adó emelését a testület egyhangú szavazással elfogadta.

A telekadóhoz módosító indítvány érkezett 3Ft/m2 emelésről. A testület  először erről szavazott, de ez a javaslat nem kapta meg a megfelelő többséget. Ezután az eredeti – 5Ft/m2 – emelésről szavazott a testület, de ez sem kapta meg a megfelelő többséget. Így a telekadó mértéke marad a 2000. évben megállapított 10Ft/m2 áron.

Következő napirendi pont a 2009. évi koncepció előterjesztése, elfogadása

Ramasz Imre: az ügyrendi bizottság megtárgyalta az anyagot. Nem volt könnyű helyzetben a hivatal az anyag összeállításakor. A gazdasági válság miatt csak vita folyik a parlamenti pártok között, de érdemi előterjesztés nincs, vagy nem ismert. Semmi konkrétum nincs a jövő évi önkormányzati költségvetésre. Az iparűzési adó területén 10 millió forinttal kevesebbre számolunk, mint az idén. Felújításokra valószínűleg nem lesz fedezet a 2009-es évben. A testület elé tárt anyagban szűk a mozgástér. Remélhetőleg ehhez képest pozitívan fog alakulni a jövő évi költségvetés.

Kulima István: tervezni nem lehet a jelenlegi helyzetben. Az ügyrendi bizottság tárgyalta a koncepciót és egyhangúan támogatja azt.

Gombkötő Lajos: reálisnak tartja a jövő évi költségvetési koncepciót. A válság miatt felújításokra nem lehet számítani.

A testület egyhangúan elfogadta az önkormányzat 2009-es költségvetési koncepcióját.

4. Bejelentések

Kulima István: a Petőfi utca kiszélesítése indokolná az út melletti fák felgallyazását. Illetve a templomnál lévő fák is korlátozzák a kilátást az útra. Valamint a kerékpárúton is el lehetne végezni a gallyazást, mert a kerékpárútra benyúló ágak zavarják a kerékpáros közlekedést.

Ramasz Imre:
a Petőfi utcán dolgozó munkagépek miatt már történt gallyazás.  Tavaszig napirenden tartjuk a dolgot és akkor elvégezzük a szükséges munkálatokat.

Gombkötő Lajos: a Petőfi utca járdája sok helyen instabil. Mozognak a díszkövek. Nem lehetne ez ellen tenni valamit?

Ramasz Imre: a járda szélesítése miatt keletkezett ez a hiba. Nincs meg a megfelelő alap. Megnézi, mit lehetne tenni.

Mészáros Erzsébet: a „fehér ház” utolsó bérlője az „AntaLicht KFT.” volt. Díjtartozásuk az önkormányzat felé – a 120.000 kaució levonása után – 839,000.-Ft amely bérleti díj tartozás. Két felszólítás kiment az érintett felé, de eredmény nem volt. Ezután fizetési meghagyás történt a cég ellen, de időközben felszámolás alá került. A cégnek vagyona nincs. Rengeteg felhalmozott tartozása van más hitelezők felé is és mivel felénk bérleti díj tartozása van ez ráadásul hátra is esik a sorban a felszámolás rangsorában. A tartozás gyakorlatilag behajthatatlan. A testület dönthet a követelés lemondásáról.

Ramasz Imre: egy éves bérleti szerződésünk volt a céggel. Ameddig kellett az ingatlan addig fizetett. Minden törvényes lehetőséget megragadtunk a tartozásunk behajtására, de sajnos ennek nincs mára realitása.

Kulima István: javasolja, hogy írják le ezt az összeget.

A képviselő-testület egyhangúan szavazott a követelés lemondásáról.

Ramasz Imre: a Kardoskút Tanya 254. számú /néhai Olasz Ernő/ tanya értékesítéséről döntött a testület egy korábbi ülésén. Az ingatlan a Szuperinfóban meghirdetésre került. Két érdeklődő volt, de vételi javaslat nem érkezett. Az ingatlan értékbecslése megtörtént, 487,000.-Ft értéket állapította meg egy értékbecslő. Évek óta üresen áll, folyamatosan romlik. Felhatalmazást kér a testülettől, hogy a becsült érték alatt érkező vételi szándékot is figyelembe vehesse az eladásnál. Külterületi ingatlanról lévén szó a szomszédnak elővásárlási joga van. Élne is a joggal az egyik szomszéd, de jelenleg nem áll rendelkezésére ennyi összeg.

Szemenyei Sándor: meg kell hirdetni újra és a legmagasabb vételi ajánlatért eladni. A ház rossz állapotban van, de ha így marad egyre rosszabb lesz. Ha valaki felújítja egy jó ház is lehet belőle.

Ramasz Imre: Újra meghirdetem az ingatlant.

Mórocz Lajos: Mennyi ideig illeti meg a szomszédot elővásárlási jog?

dr. Mészáros Erzsébet:
a kihirdetéstől számított 15 napig.

Szemenyei Sándor: olvastam a beszámolóban, hogy Olasz Ernő síremléke 140,000Ft-ból épült. Nagyvonalúnak tartom a testület döntését, hiszen alig ér többet a hátra hagyott ház.

Ramasz Imre: tiszteletből állította a testület a síremléket és Olasz Ernő bankszámláján is volt még hátrahagyott összeg. Nem lehet cél az ingatlan megtartása. Romlik az állaga folyamatosan. Az ismételt meghirdetés remélhetőleg eredménnyel jár.

Ramasz Imre: a Kardoskúti Agrár Zrt-vel földhaszonbérleti szerződése van az önkormányzatnak. A Zrt. nemrégiben megemelte a haszonbérleti díjakat. Emiatt javasolja a külterületen lévő termőföldek eddigi egy év helyetti öt évre való bérbeadását a Zrt.-nek mivel így hosszabb távon több bevétele lehet az önkormányzatnak belőle. Ha 5 évre adjuk bérbe, akkor közel 350,000Ft plusz bevételre, ha 10 évre akkor közel 2 millió plusz bevételre számíthatunk. Tehát külterületen lévő földterület bérbeadására az 5 évet, míg  belterületi termőföld esetén továbbra is az 1 éves bérbeadási ciklust javasolja elfogadásra a testületnek.

Szemenyei Sándor:
javasolja a hosszú távú bérbeadást.

Kulima István: miért nem lehetne 10 évre bérbe adni a külterületi földeket és így ezzel nagyobb hasznot teremteni?

Ramasz Imre: a 10 éves bérbeadással a következő testület kezét kötjük meg bizonyos értelemben. Nincs kizárva természetesen a 10 éves bérbeadás sem. A testület döntése lehet a 10 év is. Összesen 361 AK értékről van szó.

Kulima István: javasolja a szavazást 10 éves bérbeadásról.

Szemenyei Sándor: az idén járnak le a haszonbérszerződések?

Ramasz Imre: igen, hiszen eddig egy évre kötöttük őket.

Kulima István: külterületre 10, míg belterületre továbbra is az 1 éves bérbeadást javaslom.

Ramasz Imre: mivel módosító indítvány érkezett ezért először a 10 éves bérbeadásról kell szavaznunk.

A testület egyhangúan elfogadta a módosító indítványt.

Ramasz Imre: támogatási kérelem érkezett a Tiszta Szívvel Egymásért Alapítványtól. A kérelem nem felel meg a törvényi előírásnak. Tájékoztattam Őket a törvényi szabályozás feltételeiről. Bár teljes mértékben egyetértek az alapítvány célkitűzéseivel, és tudom, hogy jó munkát végeznek, mégis a formai hibák miatt a kérelem elutasítását javaslom. Tavaly 400 főnek osztottak meleg ételt karácsony előtt Kardoskúton és nagyon jó visszhangja volt az osztásnak. Esetleg felhívom a figyelmüket a hibák kijavítására, és ha a következő testületi ülésre érkezik szabályos kérelem a testülethez, akkor még dönthetünk pozitívan a támogatásról.

Egyhangú szavazással elutasította a testület a támogatási kérelmet.

Ramasz Imre: lassan körvonalazódik a LEADER pályázat. Nem lesz egyszerű pályáznunk. Magasak az elvárások és bonyolult a pályázati rendszer. Kis település révén nem nagyon tudunk élni a sok kiírt pályázattal.

A testületi ülés 10 perc szünet után zárt üléssel folytatódott.

Baleset a buszmegállónál

Fotó: VP

2008. 11. 12-én este 21 óra  körül Kardoskút lakott területén egy személygépkocsi először lehaladt a bal oldali útpadkára, majd jobb oldalira és ott a buszmegálló faoszlopának ütközött. A balesetben személyi sérülés nem történt, az autó vezetőjét azonban az ügyeletes orvos súlyosan ittasnak minősítette.

Petőfi utcai útburkolat műszaki átadása

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Kardoskút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben már beadott egy pályázatot a község főutcájának felújítására, kiszélesítésre. Az a pályázat akkor sajnos nem nyert. Az idei évben ismét kiírásra került a pályázat, amelynek immáron nyertesei lettünk. A tervek 40 millió forintos bekerülési költséggel számoltak. A megpályázható összeg 20 millió, az önrész 20 millió forint. Az 50%-os önerővállalással a község anyagi tartalékai kimerültek. Viszont ha most nem került volna kivitelezésre az útfelújítás, akkor azt szinte biztosra vehetjük, hogy a közeljövőben nem lett volna még egy ilyen lehetőségünk a főutcát új, 5 méter széles aszfalttal ellátni. A közbeszerzési eljárás nyertese a COLAS- Debrecen Útépítő Zrt. lett. Az elmúlt hetek időjárása nagymértékben hozzájárult az útépítők munkájához, hiszen tartani tudták a szoros határidőket. Kardoskút főutcájának aszfaltburkolata 2008. november 7-én műszaki átadásra került.

Belankáné kiállítása

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Kiállítás megnyitóval köszöntöttük a novembert. Belankáné Hopka Margit Kardoskútról elszármazott festő képeiből nyílt tárlat a művelődési ház lila termében. A megnyitón Pribék Endre művésztanár ismertette a festőnő munkásságát. A megnyitó után egy óra kötetlen beszélgetés zárta ezt a szép estét. Az érdeklődők a kiállítást november 14-ig tekinthetik meg.

III. Tökös Buli

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Az idén is jól elvoltunk a kisebb-nagyobb tökökkel a pénteki tökfaragó bulin. A községből – mint az elmúlt két évben is- gyermekek és felnőttek egyaránt eljöttek  erre a jó hangulatú estére. Harminc „ügyes kezű” fogott neki nagy buzgalommal a tökök kifaragásához, mindenki a saját ötletét és kreativitását bevetve, hogy majd a zsűri az ő tökjét ítélhesse a leg-leg…- nagyobb, – kisebb, – vidámabb, – rémisztőbb vagy éppenséggel a különdíjazott alkotásnak. A faragás jól haladt, közben elkészítettük saját dióba öntött mécseseinket is, hogy az esti sötétségben még egy pillantást vethessünk az érdekes tökfigurákra. Az idén a legfiatalabb résztvevőnk a 2 éves Gál Dávid volt, a legidősebb Gojdár Imre bácsi (a kor csak az oklevélnél számít…). Őket külön is köszöntöttük a többi résztvevő közül. A „legek” alkotói 2008-ban, akik így egy tökös kerámiafigurával is gazdagodhattak: Miszlai Laura, Gál Szilárd, Lunczner Gyuszi, Kalapári Anna és Gálné Kabódi Anita. A díjakon felül minden résztvevő egy szép oklevelet kapott emlékül.

Beszámoló a testületi ülésről

Fotó: VP.

Jelen vannak:
-Tibáné Hamvasi Zsuzsanna a választási bizottság elnöke
-Pappné Neller Borbála művelődési ház igazgató
-Csete Zoltán Kardoskúti ZRT. elnökigazgató
-Szemenyei Sándor képviselő jelölt
-Ramasz Imre polgármester
-Dr. Mészáros Erzsébet jegyző
-Gombkötő Csabáné képviselő
-Pusztai Ádám képviselő
-Kulima István képviselő
-Mórocz Lajos képviselő
-Tóth Józsefné jegyzőkönyvvezető
-Kapuné Sin Anikó pénzügyi főtanácsos
-Varga Pál közalkalmazott

Letölthető anyag:

muvhaz_beszamolo_2008

Ramasz Imre polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a testület határozatképes. Gub András és Gombkötő Lajos képviselők igazoltan vannak távol. Jegyzőkönyv hitelesítőnek Gombkötő Csabánét és Kulima Istvánt javasolja, akiket a testület egyhangúan elfogad. Az ülést megnyitja.

Tibáné Hamvasi Zsuzsanna a választási bizottság elnöke: Mivel az előző testületi ülésen Verasztóné Szabó Irén betegsége miatt lemondott képviselői mandátumáról, így a listán az őt követő Szemenyei Sándor lép a helyébe az eskü letétele után.
Ramasz Imre megkéri a megjelenteket, hogy az eskü idejére álljanak fel. Felolvassa az eskü szövegét, amelyet Szemenyei Sándor utánamond és így hivatalosan is szavazattal bíró önkormányzati képviselő lett.


Szemenyei Sándor

Családi állapot: nős
Iskolai végzettsége: olajipari
Munkahelye/beosztása: nyugdíjas

Cél, amely a ciklus alatt szeretnék, ha megvalósulna:
Kardoskút települést szolgálni

„Sajnálom, hogy „ilyen áron” léptem a testületbe. Irénkének jó egészséget kívánok. A jövőben minden erőmmel a település javát fogom szolgálni a testületben hozott döntéseimmel”

Ramasz Imre köszönti a testület új tagját és jó egészséget kíván a munkához. Ismerteti a kitűzött napirendi pontokat:

I.Tájékoztató jelentés a ZRT. településünkre kiható hatásáról.
Előadó: Csete Zoltán elnökigazgató

II. Beszámoló Móra Ferenc Művelődési Ház és Községi Könyvtárban végzett 2008. évi közművelődési tevékenységekről, rendezvényekről.
Előadó: Pappné Neller Borbála művelődési ház igazgat

III. 2008. III. negyedévi pénzügyi beszámoló.
Előadó: Ramasz Imre

IV. 2009. évi belsőellenőrzési munkaterv elfogadása

V. Bejelentések

VI. Zárt ülés

Ramasz Imre felkéri Csete Zoltán elnökigazgatót, tartsa meg tájékoztatóját.

Csete Zoltán ZRT. elnökigazgató: Köszönti a megjelenteket és köszöni a meghívást.

Tavaly november 22-én tisztújítás történt a ZRT vezetésében. Ezután az új igazgatóság felállt. Bízik abban, hogy az elődök munkáját fogják továbbvinni fiatalos lendülettel. A 2007-es év rendkívül gyenge év volt. A fő ágazat – a sertéstenyésztés- is rossz évet zárt. Aszályos volt a 2007-es év ezért az állattenyésztés számára kevés volt a megtermelt takarmány. Vásárolni kellett a megtermelt mellé. Nyugodtan el lehet mondani, hogy 80, de akár 100%-os is volt az áremelkedés az energia illetve a gazdálkodás más területein is. Bíztató képet festett az év végére a szarvasmarha és a tej felvásárlási ára. A sertéssel viszont további gondok jelentkeztek. Próbálnak az ágazattal nullára kijönni, ami nagy eredmény lehetne. 2008-ra előre lehetett tudni a költségeket. Tudtuk, hogy minden sokkal drágább lesz. Fájó lépéseket kellett hozni az újonnan felálló igazgatóságnak. Csak akkora állattartást lehet finanszírozni amennyit a növénytermesztés elbír. A hízó marha havi egymillió mínuszt-deficitet termelt. Ezt az állományt fokozatosan leépítettük. Nem engedhetünk meg ekkora mínuszt. A sertéságazatban is leépítések történtek. Az apácai sertéstelep bezárásra került. Az ott dolgozó 11 fő elbocsátásra került. Számukra felajánlottuk a kardoskúti munkavégzés lehetőségét, de nem éltek vele. Az 1000 darabos sertésállomány 500 darabra csökkent. További létszámleépítések történtek összességében egy 20 fővel lett kevesebb a dolgozói létszám. Az elbocsájtott dolgozók terheit minden lehetséges módon próbáltuk enyhíteni. Mindenkinek ki lett fizetve a végkielégítés és a felmondási idő is be lett tartva. 5 fős úgynevezett „gyalogbrigádot” hoztunk létre. Csak kardoskúti lakosokból áll. Határozott munkaszerződéssel alkalmazzuk őket. Az idén május 1-től november 30-ig. Ezentúl minden évben szeretnénk ezt a brigádot megalakítani. Az ő munkájuknak köszönhetően sokat változott például a major tisztasága, rendje.  Jövőre március 1-től október 31-ig fognak dolgozni és lehetséges, hogy emelünk a létszámon 8-10 főre. Továbbra is csak Kardoskúti személyek jönnek számításba. A tisztújítással egy időben generációváltás is történt. Fiatalok vették át a helyet az idősektől. A fiatalság és a fiatalos gondolkodás előnyös lehet. Több nagy beruházás is a tervek közt szerepel. Például a közeljövőben pályázunk egy új szárító létrehozására 170 millió forint értékben. Minden energiánkat a fejlesztésre kell koncentrálni. A dolgozói állomány jelenleg 110 fő körül mozog. További leépítést nem tervezünk. A hármas gazdálkodási irányvonalat szeretnénk a jövőben is megtartani: sertéstenyésztés, szarvasmarha és növénytermesztés. A cég igen jelentős bevétellel gyarapodott az idén. Így természetes, hogy a jövőben is segíteni fogja a kardoskúti kezdeményezéseket. Továbbra is segítséget nyújt a polgárőrség működéséhez. Az iskolatej akciót is támogatják ez évtől és a jövőben is lehet erre számítani. Valamint egyéb rendezvényeket is támogatnak amennyiben érkezik erre kérés. Megköszöni a figyelmet és várja a kérdéseket.

Mórocz Lajos: A vágóhídnak köztudottan sok a tartozása többfelé. A ZRT. a feléje fennálló tartozásból tudott e valamennyit behajtani?

Csete Zoltán: A vágóhíd összesen 13 millió forinttal tartozik a ZRT-nek amelyből összesen 68.000.-Ft. jött vissza. A többi fennálló tartozásnak esélye sincs, hogy visszajöjjön. A TQ vágóhíd ellen összességében 300 millió forint tartozás van. 0 az esélye a végrehajtásból történő kifizetésnek. El kell könyvelni sajnos veszteségként.

Mórocz Lajos: Számíthat e Kardoskút a jövőben is a ZRT segítségére a hó eltakarításban?

Csete Zoltán:
A gépparkunk rendelkezésére áll a községnek. A tél beálltával ügyeletet tartunk és természetesen dúrni fogjuk a település utcáit.

Gombkötő Csabáné: A ZRT. dolgozói állományán belül lennék kíváncsi a vezetők és fizikai dolgozók arányára.

Csete Zoltán: A 110 főből 2 felsővezető, 10 vezető, 9 irodai munkatárs. A többiek fizikai állományban dolgoznak. Településenkénti elosztásban: Tótkomlós 5-6 fő, Pusztaföldvár 5-6 fő, Orosháza 20 fő körül, Nagyszénás 2 fő. A fennmaradó létszámot kardoskúti munkavállalók teszik ki.

Gombkötő Csabáné: Fűszer vagy gyógynövénytermesztésben nem gondolkodnak e jövőben?

Csete Zoltán:
Igen messze áll a ZRT. gazdálkodása a BIO gazdálkodástól. Az egyik alapvető követelménye a BIO gazdálkodásnak az egybefüggő táblák. A mi helyzetünkben daraboltak a táblák. De bővíteni kell mindenképpen a termelt növények fajtáját. Szóba került és termelni is fogunk pl.: energia füvet, ét és olajnapraforgót, repcét és mákot. A ZRT. bérel a faluhoz közel eső földterületet, amely igen közel vannak lakóházakhoz. Az elmúlt évben sajnálatos esemény történt. A permetezés közben a széljárás miatt termőföldre juttatott permet elérte a lakóházak kertjeit és ott károkat okozott. Az érintett ingatlanok tulajdonosaitól elnézést kértünk és természetesen kárpótlást fizettünk részükre. A jövőben nem permetezünk a lakóházakhoz közel eső területen.

Szemenyei Sándor: Mentalitásváltás is történt a ZRT. vezetésében. Partnerként állnak most a helyi termelőkkel szemben.. A földhaszonbér bérleti díjának megemelése is pozitív döntés.

Csete Zoltán:
2700 hektárból 1800 hektár a haszonbérben művelt föld. A bérelt földek területe évről évre csökkent. Ezt megállítandó emeltük meg a föld haszonbérleti díját, bízva abban, hogy ennek hatására még többen a ZRT-t bízzák meg a földjük művelésével.

Kulima István
: A ZRT. dolgozójaként belülről látom a változást. Rugalmas gondolkodást hozott a vezetőváltás. Fejleszteni kell minden területen. És talán a bérek is emelkedni fognak ezután. 3-4 éven belül már látható eredménye is lehet ennek a szemléletváltásnak. Bíznunk kell a jövőben.

Csete Zoltán: A bérekhez hozzátartozik, hogy a környék mezőgazdasággal foglalkozó cégei közül a ZRT. igencsak elöl jár a bérekben. Jelenleg az átlagkereset 160.000.-Ft/hó. Természetesen törekedni kell mindig a nagyobb bevételre és így növekedhetnek a bérek is. A szemléletváltáshoz még annyit: nem kell elvetni az idősek tudását!

Ramasz Imre megköszöni Csete Zoltán tájékoztatóját és sok sikert kíván a ZRT vezetésének a jövőre nézve.

A 2. napirendi pont következik, a művelődési ház 2008-as beszámolója.

Ramasz Imre megkérdezi Pappné Neller Borbálát, hogy a testület részére korábban beadott írásos anyagát szeretné e szóban kiegészíteni.

Pappné Neller Borbála: A lényegi dolgokat leírtam a beszámolómban. 3 részre bontottam a beszámolót: 1. szakkörök, művelődési házban folyó tevékenységek 2. könyvtár, 3. pusztaközponti olvasókör.

2008-ban minden rendben zajlott a művelődési ház életében. Folynak a szakköri munkák, alkotói klubok. A rossz idő beköszöntével az iskolások a nagyteremben tornáznak délelőttönként. A könyvtár életében változást talán a jövő év hozhat, amikor is beindulhat a könyvtári szolgáltató rendszer keretein belül kezdeményezett mozgókönyvtár. Új színfolt volt az idén a közös rendezésben a Körös-Maros Nemzeti Parkkal megtartott Fehértó-napja, ahol az elmúlt évekhez képest újdonságnak számító kulturális műsorok is színesítették a napot. A visszajelzések csak pozitívak voltak. Távolabbi célom az olvasókörnél az udvar parkosítása, otthonosabbá tétele szalonnasütő hely illetve grillezési lehetőség kiépítésével. Az olvasókör rendezvényekre való kibérlésére is egyre nagyobb igény jelentkezhet a jövőben, ami hozzájárulhat a kiadások mérsékléséhez. Az idei évben a művelődési házban még egy kulturális műsort,  és egy kiállítást tervezek megrendezni. A tavalyi évekhez hasonlóan egy közös karácsonyi ünnepség a község lakóival zárná a ház ez évi életét. Pályázati lehetőségeket is figyelemmel kísérem. Az Egészséges Településekért Alapítvány most decemberi kiírását figyelve tervezünk pályázatot beadni valószínűleg Pusztaföldvárral összefogva. Ennek részletei még kidolgozás alatt állnak. Égető probléma a házban a nyílászárók cseréje, amit hamarosan meg kell ejteni amint pályázati lehetőség nyílik rá. Köszöni, hogy meghallgatták, várja a kérdéseket, észrevételeket.

Ramasz Imre: köszöni a szóbeli kiegészítést. A művelődési házban pezseg az élet. Látszik, hogy sok munka van belefektetve. A jövő évi költségvetés még most kezd kialakulni. A várható megszorítások ellenére bízik abban, hogy  a lehetőségekhez mérten a lehető legtöbb pénzt tudják a művelődésre szánni. Valószínűleg kevesebbet mint az idén

Mórocz Lajos: annyira részletes az írásbeli beszámoló, hogy nem hagy maga után kérdést. A nyílászárók valóban nagyon rosszak. A mihamarabbi cseréjét ő is támogatja. Sok sikert kíván a munkához.

Kulima István: valóban pezseg az élet a házban. Nagyobb településen nincs ennyi lehetőség a kikapcsolódásra, mint Kardoskúton. Megköszöni az ebbe fektetett munkát és további sok sikert kíván a jövőre nézve.

Szemenyei Sándor: az írásos beszámoló alapján csak gratulálni tudok. Jó döntés volt őt választani a ház vezetésére. Megköszöni a befektetett munkát. Egy kérdés merült fel: az olvasókörnél lesz e alkalmazva gondnok?

Pappné Neller Borbála: egyelőre nem tervezünk gondnokot alkalmazni. A szolgálati lakásban pillanatnyilag van lakó, aki felügyeli az olvasókört és környékét. Jelenleg nincs annyi rendezvény még, hogy egy személyt erre felvegyünk. Természetesen, ha a jövőben lesz rá lehetőség, akkor nincs ez sem kizárva.

Ramasz Imre: ha az olvasókörben a jövőben rendszerességgel lesznek programok, akkor el lehet gondolkozni egy gondnok személyén. Jelenleg a közmunkások segítségével oldjuk meg a feladatokat. Ez majd ki fog alakulni a jövőben.

Pusztai Ádám: a nagy tömegeket vonzó rendezvényeken kívül nagy pozitívum, hogy megmozgatja az iskoláskorú gyermekeket is a művelődési ház programjai. A kézműves szakkör nagyon pozitív foglalkozás. Fejleszti a gyerekek kézügyességét. Az iskolai órai foglalkozások hasznosságát dicsérte.

A testület egyhangúan elfogadta a művelődési ház éves beszámolóját. Kifejezi köszönetét a kultúráért végzett munkában és sok sikert kíván a jövőben is.

Következő napirendi pont a III. negyedéves pénzügyi beszámoló elfogadása.

Ramasz Imre:
Az írásos anyag kiment időben a képviselőknek. Le van írva benne minden, szóbeli kiegészítéssel nem kíván élni. Várja az észrevételeket, kérdéseket.

Pusztai Ádám:
Az ügyrendi bizottság tárgyalta a beszámolót. Időarányosan megfelelő, takarékos gazdálkodást mutat. Aggályosnak találtam viszont a 6.sz. melléklet 3. sorát ahol is az általános iskola átadott pénzeszköze 2 hónapra van megállapítva. Javaslom, hogy ne kettő, hanem öt hónapra legyen időarányosan feltüntetve. Igaz, hogy ez borítja a költségvetési számokat, de így nem fog törvényességi aggályokat felvetni. A fennmaradó pénzeszközt a tartalék javára kell írni.

Ramasz Imre: Az iskola ez évben 3,370,000Ft/hó költségbe kerül az Önkormányzatnak. Jövőre valószínűleg ismét újra kell számolni majd a főösszegeket. Javaslom, hogy a kiegészítő indítvánnyal együtt fogadja el a testület a beszámolót.

A testület egyhangú szavazással a módosításokkal együtt elfogadta a III. negyedéves pénzügyi beszámolót.

A 2009. évi belső ellenőrzési tervet a testület egyhangúan jóváhagyta.

Bejelentések:

Ramasz Imre:
Verasztóné Szabó Irén ügyrendi bizottsági tag volt. A helyére választani kell valakit a testületből. A képviselőkkel előzetesen egyeztettem a lehetséges jelöltekről. Gombkötő Csabáné és Mórocz Lajos személye vetődött fel. Ha van valakinek más javaslata, kérem, jelezze.

Egyéb javaslat nem érkezett így titkos szavazás következett Gombkötő Csabáné és Mórocz Lajos személyére.

Az eredmény:

6db. szavazatból 1db. érvénytelen, 1db. Gombkötő Csabáné, 4db. Mórocz Lajos.

Pusztai Ádám:
a testület titkos szavazással az ügyrendi bizottságot Mórocz Lajos személyével egészíti ki.

Ramasz Imre: a három ügyrendi bizottsági tag közül – Pusztai Ádám, Kulima István, Mórocz Lajos- egy elnököt is választani kell, nyílt szavazáson. Előzetes javaslatok alapján Kulima Istvánt javaslom a bizottság elnökének.

Egyhangú szavazással az ügyrendi bizottság elnöke Kulima István lett.

Kulima István: megköszöni a bizalmat és a jövőben is igyekezni fog megfelelni az elvárásoknak.

Mórocz Lajos: megköszöni, hogy bizottsági tagnak választották.

Ramasz Imre folytatja a bejelentéseket:

Orosháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – mivel ezt a törvény lehetővé tette- a legalább 1500 fő feletti gyermeklétszámmal rendelkező és több településen levő intézménnyel rendelkező iskolák esetében főigazgatót nevezhet ki és ezt meg is tette. A tagintézmények vezetői az igazgatói címet kapták. Tehát a kardoskúti tagintézmény vezető igazgatói címének használatához kérik a beleegyezésünket.

A testület egyhangú szavazással beleegyezik az igazgatói cím használatához.

Ramasz Imre:
Orosháza Város Önkormányzata az oktatási intézményeiben dolgozóknak 4000ft/fő/hó étkezési hozzájárulást biztosít. Az egyenlő bánásmód szerint a kardoskúti tagintézményben dolgozóknak is biztosítanunk kell ezt. Ez az idei évben 140.000.-Ft. többletkiadással jár. Valamint az igazgató címmel járó vezetői pótlékot -20.000ft /hó- is javaslom megszavazni visszamenően 5 hónapra.

Egyhangú szavazással döntött a képviselőtestület, hogy a kardoskúti tagintézményben dolgozók kapjanak havi 4000ft/hó étkezési hozzájárulást illetve a vezetői pótlék 5 hónapra visszamenően legyen kifizetve.

Ramasz Imre: előző testületi ülésünkön tájékoztattalak benneteket, hogy a Kardoskút Községért Alapítvány két tagja beadta lemondását 2008. december 31-el. A helyük betöltésére várok neveket tőletek, akiket ez után felkeresek levélben, hogy vállalnák-e ezt a tisztséget.

A testület 10 főt jelölt, meg akiket levélben fog megkeresni Ramasz Imre.

Ramasz Imre bejelenti a testületnek, hogy november 3-14-ig szabadságon lesz. A testület tudomásul vette.

Ramasz Imre: Menyhárt Krisztina a béke utcai szolgálati lakást „szolgálati lakás” jelleggel bérelte. Mivel szeptember 1-től már nem az önkormányzat által fenntartott intézmény dolgozója, így nem jogosult a szolgálati lakásra, hanem „bérlakás” – ként bérelheti tovább az ingatlant. Így a bérleti díj körülbelül 20%-al növekszik.

Gombkötő Csabáné: mivel az iskola is megkapja mindazt az anyagi javat, mint eddig is, így javaslom, hogy módosítsunk rendeletet és továbbra is mint „szolgálai lakás” Menyhárt Krisztina is kaphassa meg.

Kulima István: nem javaslok határozatmódosítást. A szerződést meg kell változtatni „bérlakás” szerinti bérlésre. Nem tehetünk kivételt senkivel.

A testület egyhangú szavazással „bérlakássá” módosítja a szerződést.

Ramasz Imre: Az Új Magyarország pályázaton indulhatunk a jövőben faluközpont szépítéséért. Most még csak gondolkodjuk el, hogy belevágjunk e az 50 milliós beruházásba amely 20% önerőt kíván az ÁFA miatt. Valamint tervezési, pályázatírói és egyéb díjjal is jár. Tehát van költsége. Mit látna jónak a testület létrehozni. Településközpontra lehetne költeni a pénzt tehát a Március 15 térre. Várom az ötleteket a következő testületi ülésre.

Az ülés zárt üléssel folytatódik.

Megszakítás