Karácsonyi Betlehem


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Karácsony első napján, a kardoskúti evangélikus gyülekezet a gyermekek betlehemes játékát tekinthette meg az ünnepi istentisztelet keretén belül. Laczki János lelkész ünnepi gondolatainak középpontjában a dicséret állt. A gyermek még igényli és szükséges is számára a megerősítő dicséret, de felnőttként már az Isten dicséretének kell életünk középpontjában lennie. Karácsony ünnepén a közénk született Jézus öröme és szeretete járja át családokat és embertársainkat. Az evangélikus istentisztelet úrvacsorával zárult. Karácsony második napján református ünnepi istentiszteletre várják a gyülekezet tagjait.

Fellobbant az utolsó láng


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Lunczner Gyula)

Egy nappal szenteste előtt Lengyel György polgármester meggyújtotta a községi adventi koszorú negyedik gyertyáját. Versekkel közreműködött a Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület.

Békés ünnepnapokat kívánunk minden kedves Olvasónak!

Egy tányér kedvesség


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB, VP)

2010 óta karácsony közeledtével a jószándékú támogatóinknak köszönhetően helyben főzött gulyáslevessel várjuk Kardoskút lakosságát. Az idén sem történt ez másképpen. Felhívásunknak köszönhetően több mint huszan támogatták anyagilag a főzést, és közel ugyanannyian segítették annak előkészületeit, Szabó László helyi vállalkozó irányítása mellett. Az évek alatt kialakult csapathoz nagy örömünkre minden évben csatlakoznak új emberek, így egy igazi jóhangulatú, közösségi eseménnyé alakult a főzés.

Ezúton köszönjük meg minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult a főzéshez.

Külön köszönet azoknak, akik anyagilag vagy hozzávalókkal segítséget nyújtottak:

Bajnóczy Pál, Csengeri Imre, Csizmadia pékség, Csotó Nagy Istvánné, Fánczi István, Felföldi László, Gál József, Gál Mihály, Jámborcsik József, Kábelkontroll Kft., Lantos János, Lengyel György, Mórocz Lajos, Nagyné Szöllősi Teréz, Pap István, Pintér Erzsébet, Ramaszné Tóth Ibolya, Simon János, Süle Antal, Szabó László, Szemenyei Sándor, Tóth Józsefné, Török Dóra, Varga Pál, Zsarnovszki Attila

Közösségben várakozni

További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Az év végét, az egyházi év kezdetét jelzi az adventi időszak. A harmadik gyertyát gyújtottuk meg a hétvégén a község kültéri adventi koszorúján Laczki János lelkész úr gondolatai után. Hagyomány, hogy a karácsony előtti szombaton összejönnek a falu lakói a művelődési házba, most is így történt. Műsorral kedveskedtünk egymásnak és a megjelenteknek. Örömmel készültek a gyerekek, az önkormányzat alkalmazottai és a nyugdíjasok is versekkel, énekekkel. A szeretet jegyében az ajándékozás sem maradt el: mindenki meglepetéssel a kezébe mehetett haza az ünnepségről. Köszönjük a beküldött és elhozott ajándékkal telt cipős dobozokat is, amely a gyerekek számára külön nagy örömöt jelentettek.  Ebben az évben is egy gyönyörű, magas fenyőfán gyújthattuk meg közösen a csillagszórókat a község karácsonyfáján, köszönjük Horváth Erikának és családjának a felajánlást. Szenteste előestéjén, szombaton 16 órára szeretettel várunk mindenkit a negyedik gyertyagyújtás alkalmára a művelődési ház elé.

Ezúton is köszönjük a MOL-nak, hogy karácsonyváró rendezvényeinkhez – mint már évek óta – anyagi segítséget nyújtott.

VNB

Karácsonyi ízek és illatok

További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB.)

Az életmód klub az ünnephez közeledve karácsonyi ételekkel, süteményekkel zárta az idei év összejöveteleit. Tibáné Zsuzsa védőnő könnyen és gyorsan elkészíthető, ám az ünnephez illő finomságok receptjeivel készült a foglalkozásra. Az ügyes, gyakorlott kezek finom kacsasültet készítettek aszalt gyümölcsökkel, majd a süteményekhez használt alapanyagok is az ünnep illatait és ízeit hordozták: a narancs, mogyoró, a fahéj, mely a különböző süteményekbe kerültek.

Betekintés az óvodánk életébe

Fotómontázs: Varga Pál

A Kardoskúti Napköziotthonos Óvoda a 2017/18-as nevelési évben töretlen lendülettel folytatja az előző évben megkezdett munkát, melynek célja a Zöld Óvoda és a Madárbarát Óvoda megtisztelő címek megpályázása és elnyerése.

Ennek érdekében változatlanul működtetjük az intézmény udvarán tavaly kialakított veteményes kertet, melyet a gyerekekkel közösen művelünk, betakarítunk. Emellett folyamatos a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés (papír, használt elem), a színes kupakok gyűjtése. Ezekhez a tevékenységeinkhez a jövőben is szívesen fogadjuk a község lakosainak együttműködését. Ezúton is köszönjük azoknak a kardoskúti embereknek a jóságát, akik megtisztelték óvodánkat azzal, hogy hozzánk hozták feleslegessé vált papír hulladékukat, használt elemeiket, színes kupakjaikat. Nagyobb összegyűlt mennyiség után a kupakokat folyamatosan eljuttatjuk egy súlyos beteg kisfiúnak, ezzel, ha szerényen is, de hozzájárulva gyógykezeléséhez.

Idén második ízben neveztünk be a Madárbarát leszek programba. Október második felében most is kifüggesztettük a madáretetőt, amit rendszeresen feltöltünk eleséggel. Néhány napon belül rá is találtak a kismadarak, a gyerekek nagy örömére, akik azóta is nap mint nap figyelik a madárseregletet az ablakból.
Változatos tevékenységeinkbe a szeptemberben érkező kiscsoportosaink is hamar bekapcsolódtak, még csak két hete jártak óvodába, mikor az első eseményünkön részt vettek. Igen bátran léptek a „világot jelentő deszkákra” Fehértó Napján, ahol a nemzeti park felkérésére dalos játékokkal, mondókákkal nyitottuk meg a nap színpadi előadásait. Büszkék vagyunk óvodásainkra!

Ősszel a Prozlik tanyán vendégeskedtünk, megfigyelhettük különleges állataikat, amire hálás szívvel gondolunk vissza, és a finom süteményre, amivel vártak bennünket. Sóshalmon szüreteltünk ismét. Hamar megteltek a kiskosarak finom édes szőlővel. A gyerekek lelkesedését az elmaradhatatlan kóstolás nagyban inspirálta. A megmaradt gyümölcsöket kipréseltünk, így a gyerekek megízlelhették a saját gyártású friss szőlőlevet. Szüreti táncházzal zártuk az időszakot, mely alkalmon boldogan láttuk az új résztvevőket, akik jókedvvel kapcsolódtak be a dél-alföldi táncokba.
Együttműködő partnereinkkel, a Körös-Maros Nemzeti Park Sóstói-telepével és a Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesülettel tartjuk és ápoljuk a jó kapcsolatot, támogatásuknak sokat köszönhet óvodánk. Így lehet része gyermekeinknek olyan eseményekben, természeti látványosságokban, amit sokan nem mondhatnak el magukról. Nemrég módunk volt ismét megfigyelni a kis szürkemarha borjakat a parkban, ritka élményként láttunk egy aznap éjjel született kicsi jószágot anyja körül „csetleni-botlani”. Természetesen az őshonos juh fajtákat is megmutatták nekünk, köztük azokat a bárányokat, akiket tavasszal simogathattunk pár napos, hetesként. Egy nagyobbacskát most is kivezettek az ovisoknak. A madárles sem maradhatott ki, távcsővel hosszasan figyeltünk egy egerész ölyvet és a krúgatva szálló darvakat.

A Kardoskúti Kertbarát Kör meghívására csatlakoztunk a gyümölcsfaültetéshez. Ez a program nagyszerű lehetőséget biztosít az óvodás korosztály számára újabb ismeretek szerzésére, a gyümölcsig eljutás folyamatának megfigyelésére.

A Széltapogatók Nonprofit Kft-vel kíváncsian várjuk további közös tevékenységeinket, a hozzájuk kapcsolódó eddigi rendkívüli élményeink mellé.

Januárban, nagy örömünkre, tovább gyarapszik intézményünk létszáma, az újesztendőt új óvodások érkezésével köszöntjük. Végezetül életünk vidám perceiből egy kis ízelítő:

„Gyerekszáj:”

„Elestem a nővérem szobájában, és lemorzsoltam a térdemet.”

Ebédre húsleves volt, a tányér aljáról már nehéz volt kikanalazni:

„Ezt a levét szerintem már szívószállal kellene…”

Óvó néni lábán új papucs, mire az egyik kisfiú:
„Memória habos a papucsod! Láttam a reklámban.”

Gyakran játszanak „családosat”. Kisfiú a kislánynak:
„Leszünk szerelmesek? Leszel a szerelmem?”

Kompótot kaptunk az ebéd mellé, aki szereti, kapni szokott még külön levét:

„Kérek még gombóc levet!”

Máskor milánói makaróni volt:
„Ez még istenibb, mint a csigaleves!”
„Tudod, miből készül a rúzs? Krumplipüréből és szőlőből.”

„Anya nem engedi, hogy örökbe fogadjam a napszemüveget, mert azt mondta, kell még neki.”

Kisfiú a kislánynak:
„Olyan puha a kezed, mint a csoki!”

5 éves: „Most már nemsokára lesz a szülinapom…kicsit sokallom!…Egyébként egy kicsit nő a szakállam is, csak még nem látszik.”

A kardoskúti óvodások mosolyt fakasztó szavaival kívánunk mindenkinek legalább ilyen vidám, bőségben, egészségben, boldogságban gazdag évet 2018-ban.
Patócs Éva

Fellobbant a második gyertya

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Fellobbant Kardoskúton az Advent második lángja. Ünnepi műsorral kedveskedett a jelenlévőknek a Radnóti Miklós Nyugdíjas Klub. A gyertyát Roszel Norbert római katolikus plébános gyújtotta meg.

Nemes gesztus Svájcból

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Az idősebbek még emlékezhetnek Vágó Jánosra, aki gyermekként a református gyülekezet tagja volt. Az élet úgy hozta, hogy 1961 óta Svájcban él, de Kardoskútról nem feledkezett meg soha.

A településsel egy kézzel írott levélben vette fel a kapcsolatot az év elején, amelyben leírta, hogy 1947-ben született Orosházán, édesapjának Aranyadhalmon volt egy akácokkal körül ölelt tanyája. Visszaemlékezésében kiemelte, gyermekkorának legszebb nyarait töltötte a kardoskúti tanyájukon. Ezt a későbbiekben Czuczi Sándor István vásárolta meg a családtól. A falu életét az interneten, a települési weboldal által folyamatosan követi 1300 km távolságból is, így minden fontosabb történésről hírt szerez. Ebben az évben nemes gesztussal fordult az önkormányzat felé. Úgy határozott, hogy felajánl 800 eurót, fele-fele részben Kardoskút településnek illetve a Kardoskúti Református Gyülekezet javára.

A településnek nyújtott anyagi támogatással kapcsolatban megkerestük Lengyel György polgármestert.

– Miként vélekedik a Svájcban élő Vágó János felajánlásáról?

Olyan példát mutat Vágó János, amit mindannyiunknak követni kell.
A jövőnket meghatározhatja az a szemlélet, ami már tőlünk nyugatabbra építi a települések közösségi cselekedeteit. Nálunk még egyelőre a számonkérő hozzáállás dominál, de ezen tudunk változtatni, mindenki saját maga. Egy falu önkormányzatát a település valamennyi lakója jelenti, akik maguk közül választanak képviselőket és polgármestert. A választott önkormányzati vezetőknek kutya kötelessége a településen lakók érdekeit képviselni, és a rájuk bízott döntéseket a falu szolgálójaként előkészíteni és végrehajtani. Tessék megérteni és tessék érezni, a falu közösségét nem csupán az önkormányzat, a művelődési ház vagy a civilek jelentik, hanem minden család, minden lakó. Éppen ezért felhívom a figyelmet arra, hogy minden egyénnek lehetősége van a faluért tenni, kinek-kinek a lehetőségeihez mérten. Ki akadályozná meg, ha például a megkezdett református ifjúsági szállót pályázati lehetőségek híján összefogással felépítenénk, mert van egy általános igény a faluban, amit itt szeretnénk megvalósítani. Tehát a kérdéseink – mi lesz azzal, miért nem fejezték be, hogy néz ki – nem vezetnek előre, és nem oldják meg ezt a problémát. Viszont, ha beszélünk arról, hogy mi lenne jó, mire van szükségünk (például szállásra, idősek otthonára vagy egyéb munkahelyteremtő vállalkozási tevékenységre), és akiket érdekel, mivel tudnak ehhez hozzájárulni, akkor kialakul egy alulról épülő folyamat, ami valóban hasznos lesz a település számára, és egészen biztosan értelmes célja lesz.
Vágó János kötődése szülőföldjéhez olyan erős és bensőséges, hogy örömmel tölti el a falu építésében és fenntartásában való aktív szerepvállalása, és személyes hozzáállását tölgyfák és hársfák hordozzák tovább a jövőnek növekedésük során.

– Hol eresztenek mély gyökeret ezek a fák?

Köszönhetően a Kardoskút javára felajánlott összegből a temető mellett nemrégiben kialakított parkoló területén fásítást tudtunk elvégezni. A hárs és tölgyfák ültetése december első napjaiban megtörtént. Tervezzük még csodasövény telepítését is.

A község vezetője bízik abban, hogy Vágó János Svájcban élő elszármazott példája követésre talál a települést szívén viselő lakosok illetve más elszármazottak körében, így lesznek még követői e nemes gesztusnak. A falu lakossága nevében ezúton is megköszönjük Vágó Jánosnak a támogatást és bízunk benne, hogy megvalósulhat az a vágya, hogy személyes látogatást tegyen Kardoskúton.

Van zsákodban minden jó

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Az év vége telve van várakozással: az adventi időszak elején már fellobbant az első gyertyaláng a község adventi koszorúján, amelyet karácsonyig minden hétvégén követ egy-egy újabb láng. December 5-én a gyerekekhez is megérkezett a művelődési házba a Mikulás. Az előző évekhez hasonlóan, a településünkön évtizedek óta működő és jó partneri kapcsolatban álló két nagy cég támogatásának köszönhetően az év végi programjainkhoz kaptunk anyagi segítséget és mikuláscsomagokat a gyerekek megajándékozásához. Ezenfelül ötven-ezer forint értékben vásárolhatunk sporteszközöket az edzőterembe. December 20-án, a község minden lakóját szeretettel várjuk egy tartalmas gulyáslevesre, amelyet szintén jó szándékú támogatóink jóvoltából tudunk elkészíteni. A Kardoskúti Hírmondó szerkesztősége ezúton kíván minden kedves Olvasónak szeretetteljes, áldott karácsonyi ünnepnapokat és békés, boldog, eredményekben gazdag új esztendőt. Bízunk benne, hogy 2018-ban is figyelemmel kísérik Kardoskút község életének történéseit a Hírmondó és a települési honlap segítségével.
Vargáné Neller Borbála

Elkezdődött az Adventi időszak

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Fellobbant Advent első gyertyája. Az önkormányzat dolgozóinak műsorát követően Nagy Zoltán református lelkész gyújtottam meg a gyertyát.

Jelet hagytak a jövőnek az olajbányászok

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Emlékművet avattak december elsején Kardoskút központjában az olajbányászat 60. évfordulója tiszteletére. Az ünneplőket a Szolnoki Bányász Fúvószenekar fogadta.

Egykori és jelenlegi dolgozók, hozzátartozók érkeztek az eseményre, ahol Jó szerencsét! – köszöntéssel üdvözölte a résztvevőket Ivancsics Péter. A MOL Magyarország, észak-magyarországi termelésvezetője pillanatképeket villantott fel e hivatás mindennapjaiból. Emlékeztetett, a vöröses fénnyel lobogó fáklyaláng, a kutak vezetékeiben surranó gáz hangja, a kompresszorok morgó zaja semmihez sem hasonlítható. Illatok, hangok kapcsolódnak az olajbányászok életéhez, ami másoknak olajbűz és zaj csupán.
– Munkatársaink tisztelik a kutakat, a technológiát. A tájat megváltoztató himbák és ez az emlékmű egy jel, amit a jövőnek hagyunk. Szimbóluma annak az egymás mellé állásnak, ami a bajban is jellemzi ennek a hivatásnak a követőit – fogalmazott.
Lengyel György Kardoskút polgármestere szerint az agrárium mellett ennek az ágazatnak köszönheti a település azt a fejlődést, amit napjainkra felmutathat.

– Emlékművet állítani nem csupán elhunytak tiszteletére szokás. Örülök, hogy a megfogalmazódott ötletből mára a mi településünkön valóság lett. Emlékmű áll egy hosszabb folyamatnak, munkának, szakmának a tiszteletére. Ez is hirdeti: a fejlődés nem a javakkal, hanem az emberekkel kezdődik. Kardoskúton mi, e hivatás képviselőivel közösen bebizonyítottuk.
Kizárólag sok munkával, fegyelemmel, szervezettséggel lehet
ilyen eredményeket elérni. A bányász szakma ilyen – mondta az avatáskor a polgármester.

Felolvasták Hanyecz Ernő nyugalmazott igazgató sorait, amit az ünneplőknek küldött, s amelyben jó szívvel emlékezett a Kardoskútiakkal közös éveire.

A himbát a bányász szakma méltó
jelképének nevezte, és örömét fejezte ki, hogy méltó helyet találtak a községben az emlékműnek.

Forrás: Csete Ilona – beol.hu

Augusztustól novemberig

Írta és fotó: Kocsis Péter

A Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület életében az elmúlt három hónapban történtekről dióhéjban a következőket tudom elmondani.

A júliusi Pusztalakodalom után a szeptemberben megrendezésre kerülő Fehértó napján, az évek óta megszokott és várt pusztalángos sütéssel vettünk részt. Harmadik alkalommal hirdettük meg a „Madárbarát leszek” programot, amelyre ismét sokan jelentkeztek. Ami meglepő az az, hogy a településünkön élő gyerekek közül csak néhányan. Szeptember végén látogattunk el az Ópusztaszeri emlékparkba tanulmányútra, ahol megfigyelhettük, hogy
hogyan csinálják a „nagyok” az idegenforgalom és vendéglátás szervezését. Novemberben csapatépítő tréninget tartottunk az olvasókörben, melynek eredményét már az András-napi disznótoron tapasztalhattuk. A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő eseményt abszolút profi módon összehangoltan és ragyogó hangulatban csinálta végig a tagság a jelen lévő több mint száz vendég legnagyobb megelégedésére. Ebben az évben még egy nagy rendezvény szervezését és lebonyolítását vállaltuk. December elsején a MOL emlékmű avató ünnepet tart a szénhidrogén bányászat hatvanadik évfordulója alkalmából, és a rendezvény szervezésével és lebonyolításával egyesületünket bízta meg. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a kihívásnak eleget tegyünk és településünk jó hírét öregbítsük.

Megköszönöm eddigi tevékenységünkhöz nyújtott nagylelkű támogatásukat, és ha egyetértenek céljainkkal és tevékenységünkkel kérem, hogy adójuk 1%-ával támogassák munkánkat. A közelgő év végére Kellemes karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok tagságunk nevében mindenkinek.

Címünk: Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület
Adószámunk: 18596351-1-04

Megszakítás