December a meglepetések, az ajándékozás hónapja

További fotók a gulyásleves főzésről a fotóra kattintva érhető el. (Fotók: KH, VP.)

Községünkben is számos program várta a gyerekeket, családokat az év utolsó heteiben. Mikulásváró programunkat a megyei könyvtár és az önkormányzati EFOP pályázat által támogatott gyermekműsor és Csordás Tibor énekes színesítette. A hagyományoknak megfelelően a Mikulás sem érkezett üres zsákkal a gyerekekhez.  Ezúton köszönjük meg az idén is a Magyar Földgáztározó Zrt. önzetlen felajánlását, hiszen a gyerekek és az óvodások örömmel vették kézbe a tartalmas édességcsomagot. Az adventi időszak vasárnap délutánjain közös gyertyagyújtásokat szerveztünk, ahol a negyven-ötven résztvevő mindig jóízű baráti beszélgetésekkel zárták a programot. Harmadik vasárnap tartottuk a községi karácsonyi ünnepséget, ahol Liszi Melinda színművésznő és párja műsorát követően Pápai Attila lelkész adventi gondolaival, a csillagszórók fényeinél közös énekléssel a karácsonyfa körül ünnepeltünk. A fára a kreatív kör és az önkéntesek szebbnél szebb díszeket készítettek közösen. Köszönjük szépen Bánki-Horváth Gabriellának a községnek felajánlott gyönyörű ezüstfenyőt. A nagy méretű fenyő kivágását díjmentesen vállalta Lászik Róbert vállalkozó, az NKM áramszolgáltató és az Oros-com Kft. pedig díjmentesen segített az útban lévő vezetékek eltávolításában, majd visszaállításában. A karácsonyi ünnepségen a kézműveskedés sem maradt el, többünk saját díszeket készített otthonra és a barátoknak. Hagyományos szeretetteljes meghívás a lakosság részére a karácsony előtti gulyásleves főzés is, ahol számos helyi magánszemély és támogató jóvoltából ízletes ebédet készítettünk öt nagy üstben. Az idén mézeskalácsokkal is sikerült meglepnünk a lakosságot, amiket önkénteseink szívből és örömmel sütöttek meg erre az alkalomra. Az évet mulatozással búcsúztatjuk, a szilveszteri programon telt házas lesz a művelődési ház.
VNB.


A Mikulás ünnepség fotói a fenti képre kattintva érhetőek el.  Fotók: PN.


A második gyertyagyújtás fotói a fenti képre kattintva érhetőek el. (Fotók: PN.)


A községi karácsonyi ünnepség fotói a fenti képre kattintva tekinthetőek meg. (Fotók: PN.)

A gulyásleves főzéséhez anyagilag vagy alapanyagokkal hozzájárultak:

Bajnóczi Pál, Bánfi Lászlóné, Barna László, Binecz János és családja, Csizmadia Pékség, Orosháza., Csiki Erzsébet, Fánczi István, Felföldi László, Gál József, id. Lantos János, ifj. Rajki József, Jámborcsik József, Jankó Erzsébet, Kábelkontroll Kft., Kapuné Sin Anikó, Kocsis Péter, Laurovics István, Móga Lászlóné, Mórocz Lajos, Nagyné Szöllősi Teréz, Őzse Zoltán, Panyik Ferenc, Papp István, Patócs Éva, Pintér Erzsébet, Ramaszné Tóth Ibolya, Simon János, Süle Antal, Szabó László, Tibáné Hamvasi Zsuzsanna, Varga Pál és további több mint húsz segítő…

Betlehemi jászol és déli harangszó az idei adventtől


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: PE.)

Advent első hétvégéjén megszólalhatott a déli harangszó Kardoskút templomának tornyában, amely ezután minden nap megkondul. Az automatizálást Stelbaczki Sándor díjmentesen elvégezte, Varga Pál polgármester vállalta fel a fenntartáshoz kapcsolódó áramdíj éves költségét.

Az adventi gyertyagyújtás közösségi alkalmát hét éve a parkban tartjuk, ahol polgármesteri köszöntővel vette kezdetét a programsorozat. Varga Pál a testület nevében köszöntötte a lakosokat, akik szép számmal eljöttek a község szívébe – fejezte ki örömét a település vezetője.  A közeledő ünnepre készülve jólesik egy kicsit kiszakadni a mindennapokból és elcsendesedni – az otthon, a család  mellett közösségben is készülni lélekben a karácsonyra. Az ünnep lényegét közelebb hozza számunkra a most elkészült betlehemi jászol is, amelyet Andrékóné Katika szorgalmazott. A megvalósításhoz az önkormányzat a jászol elkészítésének alapanyagához és a kis szobrok költségéhez járult hozzá. Az elkészítést Őzse Zoltánnal és Andrékó Pálnéval közösen vállaltuk – mondta el a polgármester.  A gyertyagyújtás ünnepsége már a kihelyezett betlehemi jászol mellett zajlott, ahol a Fekete Zita kirendeltségvezető által összeállított műsort az önkormányzat és intézményeinek dolgozói nagy örömmel tolmácsolták. A műsor után Nagy Zoltán református lelkész Isten hozzánk intézett adventi gondolatait osztotta meg, majd énekszó kíséretében meggyújtotta az első gyertyalángot. A baráti, családias hangulatú összejövetel jóleső beszélgetéseknek, gondolatcseréknek adott lehetőséget a forró tea, kalács mellett.

Hat évtizedes a kultúra háza


Perendy Nóra és Szóró Alexandra fotói a nevekre kattintva érhetőek el.

1959. november 28-án, hatszáz fős vacsorás bál keretében nyitotta meg kapuit a Kardoskútiak művelődési háza. A 60. évforduló kapcsán az önkormányzat hasonlóképpen egy zenés vacsorás bálra hívta a lakosságot, hogy az intézmény egykori kinevezett vezetőivel közösen emlékezzenek vissza az elmúlt évtizedekre. Varga Pál polgármester a művelődési ház falai között megélt gyermekkori emlékeit is felidézte köszöntőjében. A művelődési ház programjait 2006 óta szervező Vargáné Neller Borbála a múlt századra is visszautalt gondolataival, amikor a puszta egyszerű embere a környéken is népszerű olvasókörökben találta meg a közösségi művelődés különféle lehetőségeit. Kiemelte, hogy az ötvenes évek végén a kisközség csak néhány évvel volt túl az önállósodás útján, saját tanáccsal rendelkezett, családi házak épültek, a belterület épült és szépült. Ehhez a fejlődéshez a kulturális lehetőségek bővülése – az épülő művelődési házzal – szintén hozzátartozott. Érdekességképpen elmondta: a hasonló nevű Kadarkút helyett, Kardoskúton vetették meg az alapját a művelődési háznak, amely azóta is népszerű a helyiek és a környékbeliek körében színes programlehetőségeivel. Így egy véletlen tévedés által épülhetett meg a szép nagy művelődési ház a kisközségben. Az ünnepség keretében az intézmény korábbi kinevezett igazgatói, Verasztó József (1984-1986) és Nagy Lászlóné (1986-1991) idézte fel a 80-as évek kultúrházas emlékeit, érdekességeit. Illetve megemlékeztek azon igazgatókról, akik már nincsenek közöttünk: Havasi Dezsőre (1959-1960) Susán Gézára (1960-1980), Csotó-Nagy Istvánra (1980-1984) és Lengyel Györgynére (1991-2006). A vacsora előtt Antali Zoltán táncpedagógus felnőtt tánciskolásai zárták a hivatalos programot, színvonalas bemutatójuk nagy sikert aratott. A kétszáz fős vendégsereg jó hangulatáról a továbbiakban Arany Misi és zenekara gondoskodott, a bográcsos marhapörköltet a helyi pörköltfőző hagyományokat őrző Mórocz Lajos és főzőcsapata díjmentesen készítette. A résztvevők nem maradtak édes íz nélkül sem, mivel Ficsor Zoltán Príma-díjas, aranykoszorús cukrászmester óriástortáját szegték meg a vacsora után az egykori vezetők. A művelődési ház előcsarnokában berendezett kiállítás nézői örömmel idézték fel személyes élményeiket, amelyeket az egykori könyvtári bútorzat mellett a vetítőeszközök, régi vendégkönyvek, s a kedvelt kagylófotel idézett meg a múltból.

(A kiállítás november 28-ig megtekinthető.)

PE

Márton napi sokadalom


További fotókért kérem kattintson  a fenti képre. (Fotók: Perendy Nóra)

Negyedik éve rendezi meg a művelődési ház a helyi civil szervezetekkel együttműködésben a „Márton napi ludasságok” családi programot.

Délelőtt a polgárőrök egy csoportja már hozzákezdett az alapanyagok előkészítéséhez, megérkezett a friss libatepertő és libazsír a tarhosi Libás Tanyáról. Kora délután már minden készen állt ahhoz, hogy a gyermekes családok mellett a felnőtt érdeklődők is részesei legyenek a Márton napi programnak. Évről évre egyre többen vagyunk, körülbelül száz résztvevővel és szorgos kezű önkéntesekkel együtt töltöttük el a kora estébe nyúló közösségi programot. A gyerekeket Andrékóné Katika különböző kézműves tevékenységekkel és népi játékokkal várta: a malomjáték mellett az ovisok a talicskatolásnak is örvendeztek. Emellett volt lehetőség kukoricamorzsolásra, lúdtollal írásra, közben a bátrabbak megkóstolták a tollfosztáskor kedvelt mákos-mézes kukoricát.  A segítőkkel csak kentük-kentük a libazsíros kenyeret, vendégeink jóízűen fogyasztották a libatepertőt a lila hagymával, az újbort, s készült a ludaskása is. A gyerekeket Ujj Anna fiatal énekes libás dalokkal szórakoztatta, a felnőttek pedig jót beszélgettek, s a Márton napi totót töltögették. A figyelmesebbek egészen jól tudtak válaszolni, hiszen Márton püspök életéből és az ünnephez kapcsolódó néphagyományból kerültek ki a kérdések, amiket felelevenítettünk a rendezvény elején. Az eredményhirdetésre ezúton kerül sor: egyetlen telitalálatos megoldás született, Somlyai Irénkének gratulálunk a helyes válaszokért! A délután folyamán a turisztikai egyesület lúdgége-, vagy másnéven csigatészta készítéssel várta az érdeklődőket, amit a gyakorlottabbak mellett mindenki kipróbálhatott. A libasimogató is nagy kedvencnek bizonyult: kicsik és nagyok Geiszt László szép lúdjaiban gyönyörködtek az udvaron. A ludaskása vacsorát az Őzse házaspár készítette lúdláb süteménnyel koronáztuk meg, amelyhez az alapanyagot a helyi közalapítvány biztosította. Ekkorra már besötétedett, így a saját kezűleg készített lámpásainkkal körbejártunk a parkban, ezzel zárva le a Márton napot. Ezúton is megköszönöm önkénteseinknek az áldozatos, segítőkész munkáját!

VNB

Magyar Falu – megújulhat a ravatalozónk


Az Irányító Hatóság támogatásra alkalmasnak találta a Magyar Falu programban benyújtott – a ravatalozó felújítását célzó – pályázatunkat. A döntés értelmében 15.369.601.-Ft. 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatást nyertünk. Az elnyert forrásból többek között a ravatalozó teljes külső-belső felújítása, vizes blokk kialakítása fog megtörténni.

Tökfaragás és jelmezverseny


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: PN.)

Az eső sem riasztotta vissza az elszánt tökfaragókat és jelmezeseket, akik a művelődési ház október végi programjára, a hagyományos tökös bulira igyekeztek.

A kedvelt családi programot tizennegyedjére rendeztük meg, töretlen sikerrel. A résztvevők tizenöt kis jelmezesnek tapsoltak, akik egyenként bemutatták öltözetüket. A zsűri mindenkit megjutalmazott, az idei „Tök jó fej” címet Mócz Roland érdemelte ki, aki unokatestvéreivel együtt készült a programra. A jelmezesek után a faragás további izgalmas percei következtek. A családi közös tevékenység közepette sok szép egyedi töklámpás is készült. A legfiatalabb résztvevőnk a hat hónapos Lia testvéreit, a legkisebb tökfaragó Robikát és nővérét figyelte. A 2-5 éves kicsinyek mindeközben halloween-i mézeskalács figurákra festegettek.

A zsűri tagjai – Andrékó Pálné, Kocsis Péterné és Kovács Andrásné – nagy igyekezettel követték a faragás menetét, majd a kategóriák győzteseinek kihirdetésénél segédkeztek.

A hangulatos estét követően jóízűen fogytak a sütőtökös ízű édességgolyók, amiket ezúton is köszönünk Kocsisné Marikának.

Az őszi szünetben az Ifisek Halloween partit rendeztek az erre az alkalomra feldíszített ifiszobában. Több, mint húszan beöltözve, társasjáték és finom falatok mellett szórakoztak együtt.

VNB

Alakuló ülését tartotta a Képviselő-testület


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB.)

Október 24-én, 14 órától tartotta alakuló ülését az újonnan megválasztott testület. A himnusz elhangzása után Tibáné Hamvasi Zsuzsanna – a HVB elnöke – ismertette a megjelentekkel a választási eredményeket:

Polgármester választás eredménye:
Varga Pál független jelölt 275 szavazat – POLGÁRMESTER
Terjékné Kaposi Andrea független jelölt 103 szavazat

Képviselő választás eredménye:
Török Attila Dezső független jelölt 223 szavazat – KÉPVISELŐ
Kis Bálint Péter független jelölt 219 szavazat – KÉPVISELŐ
Kocsis Péter független jelölt 136 szavazat – KÉPVISELŐ
Skorka Pálné független jelölt 136 szavazat – KÉPVISELŐ
Őzse Zoltán független jelölt 135 szavazat
Mórocz Lajos Zoltán független jelölt 128 szavazat
Szemenyei Sándor független jelölt 89 szavazat
Krausz Istvánné független jelölt 79 szavazat
Fánczi István független jelölt 66 szavazat
Zsigovics Erika Erzsébet független jelölt 42 szavazat

A képviselők eskütételét követően a polgármesteri eskü következett. Varga Pál polgármester Kis Bálintot javasolta alpolgármesternek megválasztani, akit a testület minden tagja támogatott szavazatával.

Az egyebek napirendi pontban – többek között – döntött a testület a tanyagondnoki szolgálat munkakörének pályázat általi betöltéséről.


Balról jobbra: Dr. Lipták Péter jegyző, Varga Pál polgármester, Török Attila képviselő, Skorka Pálné képviselő, Kis Bálint alpolgármester, Kocsis Péter képviselő.

Megélt eseményekkel emlékeztünk


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: PN.)

Személyes, megélt emlékeket osztott meg ünnepi gondolatai között Verasztó Lajos, Kardoskút díszpolgára, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójának előestéjén, a művelődési házban.

A megemlékezést az orosházi Vörösmarty Általános Iskola tanulóinak műsora nyitotta, majd az ünnepség szónokaként felkért Verasztó Lajos színes, élménydús beszéde idézte fel az ötvenes évek történéseit. Mindeközben zenei részletek hangzottak el, amelyek érdekessé tették az emlékezés perceit. A községi rendezvény a hagyományos fáklyás menettel, majd a Hősök Emlékművénél koszorúzással zárult.

Rendezvénytér kialakítására nyertünk forrást

A Vidékfejlesztési Program keretén belül a Kertészek Földje Akciócsoport felhívására beadott pályázatunkat az irányító hatóság támogatásra alkalmasnak minősítette.

A 85%-os intenzitású pályázat elszámolható összköltsége 8.413.847.-Ft.

Ebből az összegből a művelődési ház udvarán rendezvénytér kialakítására kerül sor: egy kemence fedett tetővel, a meglévő konyha megújul, és az egykori tekepálya utolsó harmadában zöldség-előkészítő és raktár lesz kialakítva.

Tájékoztatás

Kardoskút Község Helyi Választási Bizottsága a 2019. október 13-ára kitűzött önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának eredményéről a választás napján, azaz 2019. október 13-án a vonatkozó határozatokat meghozta.  A határozatok a helyben szokásos módon közzétételre kerültek a községi hirdetőtáblán és honlapon. A polgármester választás eredményét megállapító 15/2019. (X.13.), és a képviselő választás eredményét megállapító 16/2019. (X.13.) döntése ellen a fellebbezést, a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 224. § (2) bekezdése alapján, annak meghozatalától számított 3 napon belül kell benyújtani, úgy, hogy az legkésőbb 2019. október hó 16. napján 16.00 óráig megérkezzen.

A fent megjelölt határidőig nem érkezett fellebbezés az illetékes bizottsághoz. A jogvesztő határidőre tekintettel a 15/2019. (X.13.) és 16/2019. (X.13.) határozatok 2019. október 16. napján 16:00 órát követően jogerőre emelkedtek.

Csanádapácai Közös HVI

 

Megszakítás