Pusztatalálkozó


További fotók a fenti képre kattintva érhetőek el.

A Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület 2021. július 31-én rendezte meg harmadik alkalommal Pusztaközponton a pusztatalálkozót. Hosszú idő után az első nyilvános rendezvényünk. Az első vendégek már 9 óra után megérkeztek és elfoglalták helyüket a két felállított sátor alatt.

Úgy terveztük, hogy egy rövid hivatalos rész után a beszélgetés legyen a fő attrakció, hiszen az idejövő vendégek nagy része régi ismerős és régen nem találkoztak egymással, így volt mit megbeszélni.

Bánfiné Radics Vivien a Turisztikai Egyesület alelnöke vezette le a programot.

Kocsis Péter a Turisztikai egyesület elnöke mondott téma felvezetőt. Megemlékezett a Vásárhelyi- puszta múltjáról, a tanyavilág kialakulásáról és érintette a mai hasznosítást.

Ezután Lengyel György a Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület tagja mondott el egy verset Labozár Antal Verseskötetéből.

Találkozónk témája a pusztai pásztorkodás, a pásztorélet örömei és nehézségei, múltja, jelene és jövője. Ehhez hívtunk vendégeket, akik pásztordinasztia tagjaként közel évszázada űzik ezt a mesterséget a mai napig. Első kézből tudtak információt adni a mai pásztorélet örömeiről és nehézségeiről. Vendégünk volt és a beszélgetést vezette Nagy Gábor a Makói múzeum néprajzkutatója, Szikszai István Csanádpalotai juhász, Német Mihály Szentesi juhász.

A hivatalos rész után a Skorka Pál és Csepregi Antal által főzött sziki gyepen nevelkedett cigája ürükből készült birkapörkölt elfogyasztása következett. Az ebédhez Labozár Antal és zenekara biztosította a hangulatos zenét.

Az ebéd utáni beszélgetéshez a jó hangulathoz büfé és süteményárus is hozzájárult.

Az ebéd utáni élménybeszámolók és emlékezések a késő délutáni órákban értek véget.

Egyhangú volt a vélemény, hogy évente rendezzünk ilyen találkozót, és aki itt volt az minden évben szeretne részt venni rajta.

Köszönet a szervezésben és lebonyolításban részt vevő minden egyesületi tagnak akik munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeres megvalósításához.

Köszönet a rendezvény támogatóinak, a Kardoskút ZRT-nek, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának és Süle Antalnak.

Kocsis Péter

Megszakítás