Gyula és Kardoskút a két legélhetőbb település

Több mint háromezer szavazat érkezett a „Keressük a megye legélhetőbb települését!” elnevezésű akcióra október vége és november közepe között a BEOL.HU internets portálon.

A kistelepülések között az alig 900 lelket számláló Kardoskút nyert nagy fölénnyel, a második helyre Végegyházát, a harmadikra pedig Muronyt szavazták az olvasók. A nyugati megyehatárhoz közeli Kardoskút sikere főként a települési kommunikációra, valamint a helyi közbiztonságra kiosztott magas osztályzatoknak köszönhető, itt is a munkalehetőségek száma bizonyult a leggyengébb pontnak.

Csendes környezet, de közel a nyüzsgés

Kardoskútról tíz perc alatt elérhető a közeli Orosháza, de ha a másik irányba indul valaki, akkor Tótkomlósra is gyorsan eljut. A kistelepülés előnye, hogy falusi környezetben az emberek ismerik egymást, tudják egymás búját-baját. Ramasz Imre „bennszülöttnek” vallja magát. Elárulta, ő egyetlen szavazattal segítette hozzá a községet a győzelemhez, de szerettei is tettek a siker érdekében.

— Varga Pál önkormányzati képviselő bámulatos módon képes a legújabb technikát az itt élők mozgósítására fordítani. A világháló minden lehetőségét kiaknázza és ezzel már nem csak a legfiatalabbakat éri el. Egyre több középkorú, sőt, idősebb lakos is „megfertőződik”. Ebben a versengésben is jót tett nekünk ez a fajta figyelemfelkeltés — mondta a polgármester, aki 1977 óta vezeti a települést.

Nosztalgiázva mesélte, hajdan egy emberként ásták a kardoskútiak hol a víz-, máskor meg a gázvezeték nyomvonalát. Nagy feladat vár még rájuk: a csatornázás.

— Ez nem lesz könnyű. Ahogy az újabb munkahelyek teremtése se. Viszont abban biztos vagyok, a település környezetének a folyamatos csinosításáról nem mondunk le a jövőben se. Szeretnénk, ha itt lehetne továbbra is együtt élni csendes, nyugodt, biztonságos falusi légkörben.

(Forrás: BEOL.HU)

Megszakítás