Gondolatnyi színház

Mátészalkaiak vendégjátékára invitáltuk az érdeklődőket a művelődési ház színháztermébe, április 21-én este. A Gondolat Kamaraszínház tagjai az olasz szerző, Aldo Nicolaj két egyfelvonásosát adták elő. A színdarabok fordítója, Kovács László is megtisztelte az előadást. A két abszurd dráma mindvégig lekötötte a közönség figyelmét, a minimalista kelléktár, az egyszerűség előnyére vált a bravúros alakításoknak. Erdős László és Kiss Csilla játéka az író által felvetett általános családi problémák továbbgondolására sarkallt.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

VNB

Élettel telt meg a liget

További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Papp Eszter)

Videó: Varga Pál

Gyermekzsivaj, napsütés és csupa jókedvű család jellemezte a harmadik alkalommal megszervezett faültetést az Életfa ligetben. A község legkisebbjeit jöttek el köszönteni a családok, hozzátartozók. 2017-ben hét kislány és egy kisfiú született kis falunkba, őket emléklappal és köszöntő szavakkal üdvözölte Lengyel György polgármester. Óvodásaink dalos-mondókás műsora tette teljessé az ültetés előtti perceket. A kisbabák és hozzátartozóik szép élményben részesülhettek ezen a szép, örömteli délutánon.

A köszöntött újszülöttek: Arany Rebeka Fanni, Gera Sára Veronika, Balda Anna Éva, D. Tóth Molli, Geiszt László Ferenc, Solt Anna, Mikes Janka, Fazekas Natasa Mira.

Kardoskút község lakói nevében ezúton is köszönetünket fejezzük ki a Szentesi Faiskolának, a felajánlott hársfákért.

VNB

Költészet napja új verseskötettel

További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Zvolenszki Andrásné neve nem ismeretlen községünkben, hiszen többen ismerhetik, mint volt kőolajos dolgozó és úgy is, mint a nyugdíjas irodalmi pályázatunk évtizedes résztvevője. A tavalyi kultúra napi rendezvényen első verseskötetét méltatta beszélgetőtársa Koszorús Oszkár, most a Költészet Napja alkalmából, a nemrégiben megjelent Lélekszirmok című verseskötetével ismerkedhetett meg a kis létszámú helyi közönség. A nyitó pillanatokat az orosházi Bokréta Népdalkör tette meghittebbé, akik a költőnő egyik versét énekelték el egy közismert csongrádi népdal dallamára. Az alkotás örömét, a lelki szárnyalást és azt a belső örömöt fejezték ki a megénekelt sorok, amelyek éltetik az öt unokával büszkélkedő Z. Konkoly Juci költőnőt. Koszorús Oszkár most is érdekessé, humorossá fűzte a beszélgetés bő egy óráját, mely közben Z. Konkoly Juci tolmácsolásában az új versekből hallhattunk közel egy tucatot. A könyvbemutató végén az új kötet dedikálására került sor, mely ezentúl a községi könyvtárban is megtalálható.

Állásajánlat

Kardoskút Község Önkormányzata
a “Közalkalmazottak jogállásáról szóló” 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. • alapján pályázatot hirdet

Kardoskúti Napköziotthonos Óvoda
óvodavezető (magasabb vezető)
beosztás ellátására.

A közalkalmazotti jogviszony időtartama:
határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő

A vezetői megbízás időtartama:
A vezetői megbízás határozott időre, 2018.07.02.-2023.07.01.-ig-ig szól.

A munkavégzés helye:
Békés megye, 5945 Kardoskút, Kossuth Lajos utca 4.

A beosztáshoz tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok: TOVÁBB…

Öt sportág, 12 település, közel száz versenyző

További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Papp Eszter)

Egész napos játéknak adott otthont a művelődési ház nagyterme a Lantos György Emlékverseny utolsó napján, ahol a biliárd sportágban mérték össze technikai tudásukat a játékosok. A helyi versenyzők igen szép létszámmal vettek részt a játékban, hiszen három település tizennégy nevezőjéből kilencen képviselték községünket a versenynapon. A résztvevők három néhai versenytársról is megemlékeztek az eredményhirdetéskor, akik a korábbi években rendszeres résztvevői voltak a kardoskúti biliárdversenyeknek. A népszerű sportág három csoportban zajlott, a középdöntőben a körmérkőzések legjobbjai kerültek be a döntőbe. A kora estébe nyúló verseny végeredménye az alábbi:

1., Farkas Zoltán (Kardoskút)
2., Szük Tibor (Kardoskút)
3., Kiss Pál (Orosháza)
4., Szűk Tamás (Orosháza)

A XXI. Lantos György Emlékverseny zárásaként minden játékos nevében megköszönjük Kardoskút Község Önkormányzatának a sportversenyekhez nyújtott anyagi támogatást.

Felhívás

Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület
április 21-22 én fémhulladék gyűjtést szervez.
Leadhatók háztartási gépek, villanymotorok, kábelek
és egyéb fémhulladékok. Nem veszünk át veszélyes
hulladékokat, tv,fénymásoló, nyomtató, számítógép
monitor…

Átvétel az iskola udvarán 8-16 óra között.

 

Húsvétváró kézműves játszóház

További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB)

A tavaszi szünetben, nagypéntek délutánján tartottuk meg a húsvétváró játszóházat a művelődési házban. A gyerekek és a felnőttek is örömmel kapcsolódtak be az írókázásba, amelyhez Gál József családgondozó nyújtott segítséget. A jellegzetes húsvéti figurákat – Andrékó Pálné mézeskalácsain – festéssel elevenítették meg a gyerekek, emellett jólesett falatozni is belőlük. A programra a helyi Békés Takarék munkatársai gyermek és felnőtt totóval készültek, amely sikert aratott a résztvevők körében, az ajándéksorsolás sokaknak kedvezett. Köszönet a helyi varroda munkatársainak a kézzel készített nyuszikért, amelyekkel örömet szereztünk a legkisebbeknek.

Elkezdődik a fogászati rendelés

Tisztelt Kardoskúti Lakosok!

Dr. Tóth Máté vagyok, fogorvos. Örömmel értesítem Önöket, hogy 2018. április 1-től állandó körzeti fogorvosi ellátást nyújtok felnőttek és gyerekek részére egyaránt Kardoskúton, a Petőfi utca 12. szám alatt található Egészségház épületében.

A rendelésre a 06/20/245-1930-as telefonszámon tudnak bejelentkezni, mely a rendelést megelőző héttől lesz elérhető. Rendelési időm: hétfőn 11:00-18:00, szerdán 8:30-16:00, csütörtökön 8:30-15:30.

Bármilyen jellegű fogászati problémával forduljanak hozzám bizalommal.

Dr. Tóth Máté

Sakkversennyel folytattuk, malommal zártuk a hétvégét

További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

A sakkozók versenynapjával folytatódott a hétvégén a Lantos emlékverseny. A programon Lengyel György polgármester úr köszöntötte a kilenc településről érkezett 31 versenyzőt, majd a névadó, Lantos György igazgató úr családjából Dr. Csúcs Áron vette át a szót. Üdvözlő szavai után örömét fejezte ki, hogy huszonegy éve minden évben megrendezi településünk a néhai iskolaigazgató emlékére a sportversenyeket, ő maga hat éve tiszteli meg a sportrendezvényt. A megnyitón a tavalyi évben elhunyt két sporttárs, Héjja András és Verasztó Sándor emléke előtt hajtottak fejet a résztvevők. A Héjja család tagjai, Soósné Héjja Gyöngyi és fia ajándék könyveket adtak át Héjja András egykori sakktársainak: a kardoskúti Kincses Istvánnak, az orosházi Váczi Sándornak és Tompa Pálnak. A legfiatalabb eredményes versenyző, Horváth Dominik is külön könyvjutalomban részesült a család jóvoltából. A versenyzők nevében, a kardoskúti temetőben helyeztük el főhajtás mellett az emlékezés koszorúját Lantos igazgató úr sírjánál. A sakkverseny 9 fordulós svájci rendszerben zajlott. Köszönjük a lebonyolításban nyújtott segítségét Horváth Antalnak és Bacsur Imrének.

Vidéki versenyzők végeredményei:

 1. Sáfrán István 7,5 pont (Tótkomlós)
 2. Kunos Zoltán 7,5 pont (Orosháza)
 3. Oláh Tibor 6,5 pont (Mezőkovácsháza)
 4. Hollósi Attila 6 pont (Tótkomlós)
 5. Kócsó Mihály 5,5 pont (Tótkomlós)
 6. Kocmar Béla 5,5 pont (Orosháza)

Helyi versenyzők végeredményei:

 1. Héjja Bálint 5 pont
 2. Dunai Attila 5 pont
 3. Kincses István 4,5 pont
További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Vasárnap a malomjátékkal folyattuk az emlékversenyt. A jó hangulatú játékok között volt pár maratoni játszma is. Az eredményhirdetéskor Dankó Pál  szóbeli különdíjat kapott a szervezőtől a kitartó és évek óta rendszeres részvételéért. A játékosok között a két legfiatalabb – Rajki Márk és Papp Eszter- külön éremmel térhetett haza a versenynap végén.

Eredmények:

 1. hely: Németh Nándor (Kardoskút)
 2. hely: Sóki Bernadett (Orosháza)
 3. hely: id. Kincses Benjamin (Kardoskút)

„Idvezellek szabadság!”- írta Petőfi

További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Rajki Márk)

Március idusának előestéjén, a művelődési házban kezdődött az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából tartott községi megemlékezés. A helyi óvodások versei után Lengyel György polgármester elevenítette fel a ’48-49-es eseményeket, ezt követően a Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület színjátszóinak műsorát hallhatták az egybegyűltek. Az ünnepség résztvevői fáklyás menettel folytatták a megemlékezést, majd a Hősök Emlékművénél az önkormányzat koszorúja mellé az Orosházi Járás Kormányhivatalának munkatársai, a helyi intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés mécseseit. Az ünnepség méltóságteljesen zárult a Március 15-e téren.
VNB.

Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázat

A Móra Ferenc Művelődési Ház és Községi Könyvtár, a 2018. évben is meghirdeti a Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázatot.

A pályázat részletes ismertetése

A pályázat neve: Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázat, 2018

A pályázat kiírója: Móra Ferenc Művelődési Ház és Községi Könyvtár, Kardoskút

Pályázati kategóriák: vers illetve próza kategória

A pályázók köre: nyugdíjas korú vagy leszázalékolt nyugdíjas pályázók

A pályázat postára adásának határideje: 2018. április 30.

Beküldési cím:

Móra Ferenc Művelődési Ház és Községi Könyvtár
Vargáné Neller Borbála részére
5945, Kardoskút, Március 15. tér 1.

Érvényes pályázati feltételek:

– a pályázatokat kizárólag postai úton megküldve fogadjuk el, emellett az elektronikus beküldést köszönettel vesszük

– saját szellemi alkotással lehet pályázni

– a kiíróhoz, a korábbi években beküldött alkotások jelen pályázatban érvénytelennek minősülnek

– vers kategóriában maximum 5 verssel lehet pályázni

– próza kategóriában maximum 5 prózával lehet pályázni, amelyeknek terjedelme együttesen nem haladhatja meg a 10 db A/4-es gépelt oldalt

– a fentiekből következően, egy alkotó maximum 5-5 pályamunkát küldhet be, amennyiben mindkét kategóriában nevez
– a pályamunkákat 3 példányban kell elküldeni postai úton a pályázat kiírója címére, Times New Roman betűtípussal, 12- es betűmérettel gépelve.
– a pályázat beküldésével, a Pályázó hozzájárulását adja ahhoz, hogy alkotásaiból a pályázat kiírója válogasson és egy vagy több közülük megjelenjen a Kardoskúti Antológia következő évi kötetében. Továbbá a Pályázó, a nyomdai megjelentetés mellett a pályázat lebonyolítása során is felvállalja a nyilvánosságot.

Egyéb fontos tudnivalók:

A pályázat elektronikus elküldése a postai beküldést nem helyettesíti! A későbbi nyomdai előkészítési munka érdekében kérjük, hogy lehetőség szerint egyúttal e-mailben is küldje el pályázatát az alábbi címre: muvelodesihaz@kardoskut.hu

A pályázat díjkiosztó ünnepségének pontos időpontjáról a nyár folyamán minden Pályázót postai úton értesítünk.

A pályázat megjelenési időpontja: 2018. március 8.