Ez már hagyomány – Másfél évtizede faragunk

Várakozással telve indult az idei Tökös buli a művelődési házban. A tavalyi évben sajnos a járványhelyzet miatt nem hívhattuk össze a falu apraját-nagyját, most pedig kíváncsian vártuk, hogy hányan vesznek részt a hagyományos programunkon. Örömmel láttuk, hogy a terembe fokozatosan érkeznek a vidám fiatalok. A buli zeneszó mellett megkezdődött, a háromtagú zsűri folyamatában kísérte figyelemmel a töklámpások készítését. Közben kézművesedés várta a legkisebbeket, ahol mézeskalács figurákat díszítettek. Jelmezversenyt is hirdettünk, ahol a bemutatkozó felvonulás után mindenki egységesen elismerésben részesült. Az idén több mint harmincan voltunk, több kategóriába sorolva díjaztuk a töklámpásokat. Minden évben lehet újdonságokkal előrukkolni, a lámpásokról beszéljenek az elkészített fotók. Köszönetemet fejezem ki a zsűri tagjainak: Kocsis Péterné Marikának, Somlyai Irénkének és Andrékó Pálné Katikának, a zeneszóért Süle Imrének. Jövőre újra faragunk!
VNB

További fotókért kérem kattintson a lenti képre.

Emlékezés 56′-ra


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: P.E.)

Községi ünnepség színhelye volt Kardoskút főtere, ahol a Hősök Emlékművénél az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján összegyűltek az emlékezők. A Himnusz dallamai után a Radnóti Miklós Nyugdíjas Klub tagjai irodalmi összeállítással idézték fel a korszakot, majd a település vezetője, Varga Pál beszéde következett. Az ünnepi szónok kiemelte, az 56-os fiatalok bátrak voltak, nem restelltek fegyvert fogni, mert látták, hogy 11 évvel a második világháború után nem volt más kiút a kommunizmus elnyomása, az orosz megszállás ellen. A haza mi vagyunk, amelyet Márai Sándor vallott, s ezért a hazáért a nemzet összefogott, s csodát tettek. Igaz nem sok ideig tartott a csoda, de ezeket a dicsőséges napokat azóta is emlegetik, beleivódott a történelem lapjaiba, mert már akkor is szabad és független Magyarországot akart a nép. Az ünnepség zárásaként a képviselő-testület tagjai a lakosság nevében koszorút helyeztek el az emlékműnél, majd a jelenlévők mécsesekkel és főhajtással tisztelegtek 1956 hősei és áldozatai előtt.

A helyi nyugdíjas klubtagoknak ezúton köszönöm meg a felkészülést és a műsorban való közreműködést.

VNB.

Kiemelten a legjobbak között voltunk


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VB, VNB)

A Pusztaföldvári Pörköltfőző Fesztiválra neveztük be főzőcsapatainkat október második hétvégéjére. Népes volt a jelentkezők tábora, összesen 32 főzőcsapat kezdte meg a bográcsos sertés ételek készítését 11 órakor. Kardoskút méltán ismert a bográcsos pörköltekről, így nem is volt kérdés, hogy sertéspörkölt fog mindkét bográcsban főni. A Mórocz Lajos vezette önkormányzati csapat és a Radnóti Miklós Nyugdíjas Klub tagjai Mógáné Tóth Szilvia tanyagondnok segédletével izgatottan várta a kezdést. A helyi főzőink már rutinosan tették a dolgukat – bár mint utólag megtudtuk, pörköltet sertéshúsból nem szoktak főzni a családi asztalon kívül. Dekorációjukat Kasza Hajnalka és kislánya készítette – a szép látványról beszéljen a stand előtt készült fotó. A klubosok között mindenkinek meg volt a feladata: lángőr, ízmester, kóstolók hada, s természetesen a dekorálók, mivel minden benevezett csapat külön díszítéssel készült a megmérettetésre. Az öt fős zsűri – amelyben Kardoskút polgármestere is kivette a részét – külön látogatta meg a főzőcsapatokat.  A bírálók a főzés munkafolyamatát is megtekintették, sőt kóstoló is került a kanálba a fövésben lévő ételből. A klubosok köretként pirított házi tarhonyát készítettek, a másik csapat galuskával kínálta fel a pörköltet. A tálalásra is nagy hangsúly került – így nem ért váratlanul senkit a dicséret. Napközben kellemes őszi időben volt részünk, a jóhangulatról a finom étel és a sátorból kihallatszódó zenés előadók műsora gondoskodott. Késő délután már nagyon vártuk az eredményhirdetést, ami nagy meglepetést okozott: a nyugdíjas klub csapata első helyezéssel zárta a versenyt, az önkormányzati csapat is remekelt. A díszítéseink is pozitív értékelést. A közösségi összefogás példásra vizsgázott ezen a napon.

VNB

Hálát adtunk az idei termésért


További fotók a fenti képre kattintva érhetőek el. (Fotók és írás: VNB)

Közös hálaadásra hívták a község lakosságát a történelmi egyházak lelkipásztorai október első vasárnapján.

Az ősz a betakarítás ideje, a nyári és koraőszi termések már mind a családi kamrákban vagy a nagyobb gabonatárolókban, pincékben betározva várják a további hasznosítást. Ilyenkor van itt az ideje a szentháromságos Istennek megköszönni mindazt a jót, ami az emberiségnek adatik. A kicsit is meg kell köszönni, ami az idei száraz időjárás miatt bizony több mezőgazdasági területen is tapasztalható – mondta az ökumenikus istentiszteleten ünnepi prédikációjában Nagy Zoltán református lelkipásztor. A felolvasott szentírási részletek isteni üzenete az, hogy a nyitott szív mindennek hálát ad, s a biztos alapoknak meg kell lenni ahhoz, hogy az életünk is a Teremtőre bízva szilárd hittel épülhessen a mindennapokban. Az ünnepi istentiszteletre közel negyvenen jöttek el a kardoskúti templomba, majd a templomkertben kellemes napsütésben szeretetvendégség mellett kötetlen beszélgetéssel zárult a közösségi esemény.

Idősek köszöntése


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Csiki Erzsébet)

Szép hagyomány, hogy október első napjaiban településünkön is köszöntjük az időskorúakat.

Az idén – a pandémia miatti egy év kihagyás után – ismételten sor kerülhetett a kardoskúti legidősebbek és kerek évfordulós házaspárok köszöntésére. A rendezvény első részében Varga Pál polgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a mai kor nemzedéke arra az alapra építi a mindennapokat, amelyet mindazok teremtettek meg, akiknek méltán jár az eltelt hosszú munkásévek után a tisztelet és megbecsülés. Nem csupán ezen az egy napon, hanem az év többi részében is. Mindezek után nosztalgia zenés összeállítással lepte meg a kardoskútiakat Leblancz Győző és Tóth Éva művészházaspár. Vidám, színvonalas műsorukban népszerű operettrészletek, magyar nóták és nosztalgiadallamok csendültek fel, amelyekbe a közönség is bekapcsolódott. Ezt követően Kis Bálint alpolgármester köszöntötte a község időskorú lakóit. Tanulságos, tovább gondolásra sarkalló történeteket idézett, amely a gondoskodásról, az odafigyelés fontosságáról szóltak. Az ünnepi köszöntő után a legidősebb lakosaink – a 92 éves Csotó-Nagy Istvánné Klárika néni és Héjja Bálint bácsi – köszöntése következett, akik az ünnepségen nem tudtak személyesen részt venni, így a napokban otthonukban vehetik át az önkormányzat ajándékát.

Ünneplő házaspárok: 60. házassági évfordulójuk alkalmából köszöntöttük Károlyi Lászlót és feleségét és Jámborcsik Józsefet és feleségét, 55. házassági évfordulójukat ünnepelte id. Kincses Benjamin és felesége, 50. évforduló alkalmából köszöntöttük Pap Istvánt és feleségét illetve Kovács Andrást és feleségét.

Az ünnepség zeneszó melletti bográcsos marhapörkölt ebéddel zárult, amelyet Mórocz Lajos és főzőcsapata készített el. A desszertet Ficsor Zoltán Békés megyei Príma – díjas, aranykoszorús cukrászmester készítette. Jó volt látni, hogy a község idősebb korú lakosai együtt voltak és örömmel vettek részt a programon.

VNB

Megszakítás