Értékelés egy kicsit másképp

Az elmúlt két év a megszokottól eltérően alakult a nyugdíjasok számára meghirdetett irodalmi pályázatunk terén.

35 évvel ezelőtt került először kiírásra a Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázat, amely az országból községünkbe sereglett nevezőkkel az eddigiekben személyes találkozással zárult. Tavaly a díjkiosztó ünnepség a pandémia miatt elmaradt, az idei évben ezért csupán azoktól kértünk be pályázatot, akiknek az elmúlt évben nem állt módjuk postára adni. Most összevontan értékeltük a 2020-2021-ben beérkezett alkotásokat. Bízunk abban, hogy a jövő évtől visszaáll a megszokott rend az élet más területeivel együtt, s nem csupán levélben értékelhetjük a beérkezett száz verset és 45 novellát, amelyet Bárdos Zsuzsanna tanár, irodalomtörténész vett górcső alá. Örömmel tölt el, hogy sok visszajelzés és köszönet érkezett a napokban elektronikusan hozzánk, hiszen az ország húsz településén most kapta kézhez harminckilenc pályázónk a méltató szavakat és a megérdemelt okleveleket.

A végszó részünkről nem is lehet más, mint: Bízzunk a jövő évi személyes találkozásban!

VNB

Az olajbányászokra és az első fúrásokra emlékeztek Kardoskúton


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB)

Kétszáz név szerepel azon az emlékkövön, melyet sok egykori kolléga, hozzátartozó jelenlétében avattak fel pénteken, Kardoskúton. A himbát a bányászszakma méltó jelképeként Kardoskút központjában 2017-ben állították fel, az emlékmű mellé pedig felállítottak egy márványfalat is.

Az emlékkövön megjelenítették az NKFV Orosházi Bányászati Üzem elhunyt dolgozóinak a nevét. Azok emléke előtt tisztelegtek, akik a kutatás, majd az ’50-es évek végén e térségben megkezdett szénhidrogén-kitermelés résztvevői voltak. Az emlékkő küldetése, hogy emlékeztesse a fiatalokat az olajipar hagyományainak a megőrzésére, ápolására és arra, hogy azt hűen átadják majd az utódoknak.

Az ünnep alkalmat adott arra is, hogy felidézzék: ezen a területen 80 éve volt az első kútfúrás. Avatóbeszédében ezt is felidézte Homonnai Ádám, a MOL kutatás-termelés magyarországi igazgatója. A cég sikerét azok a bányászok alapozták meg, akik keményen dolgoztak azért, hogy hazánk energiabiztonsága sziklaszilárd maradjon.

A hazai bányászszakmáról, a 80 éve itt történt első szénhidrogén-fúrásról, a bányászgenerációkról, majd napjaink gázellátásáról, a kutatásokról, a modern világ igényeiről is beszélt. Varga Pál polgármester a település és a társaság példás együttéléséről szólt, azokra emlékezett, akiknek a neve a táblán sorakozik, ám őket nem feledik, hiszen arcok, történetek kapcsolódnak hozzájuk. A koszorúzás, az emlékezés virágainak elhelyezése után szakmai programmal folytatódott a program.

FORRÁS: BEOL.HU

Megszakítás