A hit lángja lobban fel elsőnek


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Varga Boglárka)

Advent első gyertyájának fellobbanását több mint ötven érdeklődő kísérte figyelemmel Kardoskúton. Varga Pál polgármester köszöntőjében elmondta, hogy az első gyertyaláng a hit jelképe. Hinnünk kell abban, hogy hamarosan újra korlátok nélkül tudjuk élni mindennapjainkat. A hitnek napjainkban erősebb szerepe van a családok és a közösségek életében. Majd az adventi koszorú történetét mesélte el: egy német evangélikus lelkész a XIX. században egy kocsikerékre tett 24 gyertyát és naponta gyújtott meg újabbakat. Ezzel tette szebbé a szegény gyermekek karácsony várását. Ezt követően az önkormányzat intézményeinek dolgozói verssel kedveskedtek a résztvevőknek. Laczki János evangélikus lelkész ünnepváró gondolataiban többek között kiemelte, hogy a békesség az Isten által érhető el minden emberben. Az imádságot követően lelkész úr lobbantotta lángra a település adventi koszorúján az első gyertya lángját. Szeretetvendégséggel kedveskedtünk a résztvevőknek, forralt bor, tea, kalács és zsíros kenyér elfogyasztása mellett kellemes beszélgetésekkel zárult az este.

A vírushelyzet miatt beltéri közös karácsonyi ünnepséget sajnos az idén sem tudunk rendezni. Arra kérjük a településünk lakóit, hogy mint már tavaly is, az idén is helyezzék el parkban található községi karácsonyfán saját fenyődíszeiket.

Jézuska az idén is elhozta postaládáját Kardoskútra, a gyermekek ide dobva juttathatják el hozzá kívánságaikat.

December ötödikén Mikulás ünnepséggel egybekötött adventi gyertyagyújtásra hívjuk az érdeklődőket. 16 órakor gyertyát gyújt Nagy Zoltán református lelkész. Ezt követően játszóház, majd 17 óra után pedig zenés Mikulásváró műsorral várjuk a nagy szakállút.

VNB

Kigyúltak a fények


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók:VP.)

Advent első vasárnapjához közeledve, az ünnepvárásra hangolódva, igyekeztünk több mindennel kedveskedni az itt lakóknak, illetve a hozzánk látogatóknak. A leglátványosabb talán a főutca villanyoszlopain elhelyezett karácsonyi díszkivilágítás, amely eddig településünkön korábban nem volt. A parkban már hagyományosnak mondható adventi koszorú, községi karácsonyfa – köszönjük ehhez Tóth Sándorné Marika felajánlását – , a Betlehemi jászol és a kis Jézus postaládája mellett az idén újdonságképpen – köszönhetően a Simora családnak – egy szelfi pont is várja az idelátogatókat. Süle Imre keze munkáját dicséri egy kovácsoltvas adventi kapu, amely új színfoltként jelent meg a parkban. Köszönet a közfoglalkoztatottaknak és minden segítőnek, aki hozzájárult a településközpont díszítéséhez, az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Bízom benne, hogy ezekkel az apró figyelmességekkel is hozzá tudunk járulni az ünnepre hangolódáshoz, a lélek megnyugvásához.

A koronavírus sajnos nem csak hogy jelen van településünkön, de igen jelentős számú megbetegedést is okoz. Az esetszámok napról napra növekednek Kardoskúton is. Kérek mindenkit, hogy tartsuk be az egészségügyi szakemberek javaslatait, csak hiteles forrásból tájékozódjunk. Vigyázzon mindenki magára, családjára. Mint ahogy eddig, továbbra is fegyelmezetten próbáljuk megóvni közösségünket a szabályok betartásával.

Szeretettel invitálok mindenkit az adventi gyertyagyújtás alkalmaira, amelyek szabad téren lesznek megrendezve. Beltéri rendezvény a Mikulás ünnepségen kívül az idén nem lesz.

A Képviselő-testület és a magam nevében kívánok mindenkinek jó egészségben, szerettei körében eltöltött békés ünnepvárást.

Varga Pál polgármester

János Vitéz varázsolta el a közönséget


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB,VP)

Az idei Márton napunk az ötödik volt a sorban, amelyet szerencsére két év után ismételten meg tudtunk rendezni a művelődési házban. A délutáni program a Déryné Programban elnyert színi előadás köré épült. A fővárosi színészekből álló társulat Petőfi Sándor közismert elbeszélő költeményét, a János vitézt vitte színre. A nagy apparátussal érkező fővárosi vendégeink színházsimogató interaktív játékkal kezdték ráhangolni a vendégeket az előadásra. Az előadás technikai megoldásai, a fények, a színpadkép, s nem utolsó sorban a színészek profi előadásmódja elvarázsolta a nézőközönségben helyet foglalókat, a kicsiktől a nagyokig egyaránt. A rendezvény alatt sok szorgos kéz dolgozott azért, hogy finom libás falatoknak is örülhessenek a résztvevők, az önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően. A polgárőrség főzőcsapata ludaskását készített, a helyi színjátszók közül az Őzse család lúdláb süteményt sütött, s a nyugdíjas klub tagjai is erősítették az önkéntes segítőinket. A Tarhosi Libás tanyáról kóstolhatták meg vendégeink a libazsírt és a tepertőt, amihez jól illett a lilahagyma és a vörösbor. A gyerekek mindeközben kézműveskedhettek Andrékóné Katika helyi kézműves asztalánál. A Márton nap nem múlhat el liba nélkül, így az idén is megcsodálhattuk Geiszt László és családja házatájáról érkezett gyönyörű ludakat. Ezúton is szeretném megköszönni minden közreműködőnek és kollégának a rendezvényhez nyújtott segítségét!

VNB

Megszakítás