Közösségben búcsúztattuk a nyarat


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB)

A nyári szünet utolsó hétvégéjére vacsorás zenés esttel örvendeztette meg a lakosságot a kardoskúti önkormányzat. A három héttel korábbi rendezvény sikerén felbuzdulva egy hasonló közösségi program részesei voltak több, mint háromszázan.

A rendezvény sikerességét jelzi, hogy minden korosztály ellátogatott a művelődési ház elé, ahol a gyerekeket a Csiga Duó műsora, kézműves játszóház, lovagoltatás illetve ugrálóvár várta, díjmentesen. Emellett a gyerekek különféle arcfestések, csillámtetoválás és fonott hajkreációk közül is válogathattak. Amíg sorra kerültek, addig Albert Zoli lufihajtogató készített különféle figurákat. Az esti vacsora asztaloktól senki sem távozott korgó gyomorral, mert a helyben főzött bocsrácsos pörkölt és a kemencében sült tejes pite ízletesnek és kiadósnak bizonyult, ami szintén díjmentesen állt az előzetesen regisztrált lakosság rendelkezésére. A nyárbúcsúztató programon a felnőtteket Nótári Bandi zenész, a Con Moto Party Band színvonalas utcabálja, majd éjfél után MC. Hercules zeneválogatása szórakoztatta.

Mindkét augusztusi rendezvényt Varga Pál polgármester jónak értékelte, hiszen a lakosság részéről pozitív visszajelzések érkeztek, az önkormányzat kollektívája és Mórocz Lajos pörköltfőző csapata pedig örömmel segítették a kulturális est sikeres lebonyolítását.  „Igazi családi programot sikerült rövid idő alatt megszervezni, ahol a kisgyerekektől a nagyszülőkig tartalmasan tölthették el közösen az időt a résztvevők. Mindezek után a jövőben is szorgalmazni fogom az ehhez hasonló nyár esti rendezvényeket, amelyek elérték közösségteremtő céljukat.” – zárta gondolatait a településvezető.

A Nyárbúcsúztató zenés est támogatói és segítői voltak:

MOL Nyrt.
Kardoskút Község Önkormányzata
Mórocz Lajos, Farkas László, Kocsány Gábor, Stelbaczki Sándor, Gulyás Péter és Rideg József pörköltfőzők
Andrikó Attila és családja
Móga László és családja
Süle Antal
Kábelkontroll Kft.,
a hivatal dolgozói és Simon János

VNB

Iskolakezdési támogatás igényelhető

Kardoskút Község Önkormányzata a pénzbeli és természetbeni ellátásokról és támogatásokról szóló helyi rendelete alapján egyszeri iskolakezdési támogatást  biztosít azoknak a Kardoskút község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és bejelentett lakóhelyén életvitelszerűen tartózkodó szociálisan rászoruló szülőnek vagy törvényes képviselőnek, akinek gyermeke általános iskola vagy középiskola oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat és akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének:

250 %-át, (71.250 Ft.), a támogatás mértéke gyermekenként 15.000Ft.
500%-át (142.500 Ft), a támogatás mértéke gyermekenként: 8.000 Ft.

A kérelem benyújtására 2021. szeptember 30. napjáig van lehetőség a Kardoskút Község honlapján letölthető nyomtatványon, amely IDE kattintva érhető el, illetve a Hivatalban kérhető formanyomtatványon.

Ismét a megszokott helyen és időben

Tisztelt Pácienseink!
2021. augusztus 23.-tól ( hétfőtől )
a rendelés ismét a szokott helyen ( Petőfi u. 12. )
és megszokott rendelési időben történik.
Rendel: Dr. Fodor Zsuzsanna

Pusztatalálkozó


További fotók a fenti képre kattintva érhetőek el.

A Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület 2021. július 31-én rendezte meg harmadik alkalommal Pusztaközponton a pusztatalálkozót. Hosszú idő után az első nyilvános rendezvényünk. Az első vendégek már 9 óra után megérkeztek és elfoglalták helyüket a két felállított sátor alatt.

Úgy terveztük, hogy egy rövid hivatalos rész után a beszélgetés legyen a fő attrakció, hiszen az idejövő vendégek nagy része régi ismerős és régen nem találkoztak egymással, így volt mit megbeszélni.

Bánfiné Radics Vivien a Turisztikai Egyesület alelnöke vezette le a programot.

Kocsis Péter a Turisztikai egyesület elnöke mondott téma felvezetőt. Megemlékezett a Vásárhelyi- puszta múltjáról, a tanyavilág kialakulásáról és érintette a mai hasznosítást.

Ezután Lengyel György a Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület tagja mondott el egy verset Labozár Antal Verseskötetéből.

Találkozónk témája a pusztai pásztorkodás, a pásztorélet örömei és nehézségei, múltja, jelene és jövője. Ehhez hívtunk vendégeket, akik pásztordinasztia tagjaként közel évszázada űzik ezt a mesterséget a mai napig. Első kézből tudtak információt adni a mai pásztorélet örömeiről és nehézségeiről. Vendégünk volt és a beszélgetést vezette Nagy Gábor a Makói múzeum néprajzkutatója, Szikszai István Csanádpalotai juhász, Német Mihály Szentesi juhász.

A hivatalos rész után a Skorka Pál és Csepregi Antal által főzött sziki gyepen nevelkedett cigája ürükből készült birkapörkölt elfogyasztása következett. Az ebédhez Labozár Antal és zenekara biztosította a hangulatos zenét.

Az ebéd utáni beszélgetéshez a jó hangulathoz büfé és süteményárus is hozzájárult.

Az ebéd utáni élménybeszámolók és emlékezések a késő délutáni órákban értek véget.

Egyhangú volt a vélemény, hogy évente rendezzünk ilyen találkozót, és aki itt volt az minden évben szeretne részt venni rajta.

Köszönet a szervezésben és lebonyolításban részt vevő minden egyesületi tagnak akik munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeres megvalósításához.

Köszönet a rendezvény támogatóinak, a Kardoskút ZRT-nek, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának és Süle Antalnak.

Kocsis Péter

Erzsébet napközitábor – második hetünk


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB)

A második hétre színt váltottunk a ruházatunkban, pólóink és a sapkák élettel teli vidám színt kaptak. A tábori élet folytatásaként hétfőn reggel Török Attila kötélpályát épített fel a víztorony melletti ligetben, ahol a gyerekek erőnlétére és ügyességére volt szükség a táv teljesítéséhez. Ebéd után az egészséges életmód jegyében zabpehelyből kekszet sütöttünk és gyümölcsös-tejszínhabos pohárkrémet készítettünk Tibáné Hamvasi Zsuzsanna védőnő instrukciói alapján. A lényeg az volt, hogy cukor helyett a banán és a többi gyümölcs adta meg az édeskés ízvilágot, a liszt helyett zabpelyhet használtunk a keksz készítésénél. A gyerekeknek ízlett, minden elfogyott uzsonnára.

Kedden délelőtt folytattuk Nemesvári Andriennel a csoportos foglalkozást a kommunikáció, az elfogadás és előítéletek témakörében. Mindenki együttműködően megnyílt a foglalkozásvezető által jól előkészített programon, önértékelésben és az egymás iránti elfogadásban sok lépést tett a csapat.

A délutánt külső helyszínen, az Oncsa házban töltöttük Bodrogi József és családja jóvoltából. Most újabb dolgokkal ismerkedhettünk meg ottlétünk alatt. Házigazdánk invitálására először méhecskés szelfiket készítettek a bátrabb jelentkezők. Utána mézet pörgettünk, amit Andrékóné Katika néni játszóházi foglalkozása követett. Megismerkedtünk által régmúlt halászati eszközökkel, a nagy meleg miatt a hálókészítést az augusztus 6-i játszóházunkra hagytuk. Ettől függetlenül nem unatkoztunk, hiszen lehetett fa játékkal memóriázni, halacskás puzzle-t kirakni és az elmaradhatatlan mézeskalács díszítés is a délután része volt.

Szerda délelőtt az iskolaudvaron várt minket Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője, aki a reggeli órákban madárhálókat feszített ki annak reményében, hogy kistestű madarakat tudunk befogni, terveink szerint meggyűrűzni. Sajnos a nagy meleg miatt a délelőtti órákban a kismadarak már nem repdestek arrafelé, úgyhogy nem jártunk sikerrel. A foglalkozáson ezért pár szóban beszélgettünk a madarak gyűrűzéséről, a környezetünkben élő érdekes madarakról.

Délután viszont testközelből láthattunk húsz különféle madarat és szárnyasokat a művelődési ház udvarán. Szántó Sándor és kedves családja a táborozó gyerekeknek különféle papagájokat, díszmadarakat hozott, amikről érdekességeket is megtudhattunk. A gondozási ismereteink bővítése mellett igencsak szórakoztató volt a beszélő papagáj, aki a telefonhívásra, a gyerekek kacajára is jól reagált. Köszönjük nekik a szép élményeket és a táborozóknál tett baráti látogatást!

Csütörtökön lovaglással telt a délelőttünk. Évek óta jó kapcsolatban állunk Hegedűs Titanillával, aki most is segítőivel azon igyekezett, hogy minél többet ülhessenek nyeregben a kicsik és a nagyok. Ebéd után Török Attila tábori segítőnkkel kalácssütés volt a foglalatosság. A kakaós és a fahéjas ízesítés még jobban serkentette a friss kalácsra éhezők étvágyát.

A második hetünket a szegedi kirándulás zárta, ahol a Vadasparkban töltöttünk el néhány órát. A sokféle állat, a minket körülvevő természet lekötötte a gyerekeket figyelmét, de a nagy meleg azért kihatott a közérzetünkre. Ezt a finom hideg fagylalt és az elfogyasztott hamburgeres menü jól feledtette a gyerekekkel a Mc. Donald’s-ban.

A két hét gyorsan eltelt, a végére azért mindenki elfáradt – a tábor felnőtt kísérői is – , de a következőig biztosan kipihenjük a sok izgalmat és a gyerekekért tett fáradozást.

VNB

Nyár, zene, vidámság


Őzse Péter fotói a fenti képre kattintva tekinthetőek meg.

Régóta vártuk már az első községi közösségi rendezvényt, a pandémia utáni nyitás időszakában. Augusztus első pénteki napja sokak számára szorgos munkával telt: a zöldségek előkészítése az esti paprikáskrumplihoz, sátorállítás, pakolás és az egyéb aznapi előkészületek. Délutánra minden készen állt a parkban a vendégek és a fellépők fogadásához. A falu megmozdult, örömmel töltötte el a program szervezőit a szépszámú résztvevői kör. A hangulat késő éjszakába nyúlt, reméljük hamarosan hasonló folytatásban lehet részünk. A rendezvényről részletes beszámolót a helyi újság következő számában olvashatnak.


További fotók a fenti képre kattintva érhetőek el. (Fotók: VNB és VP.)

Ezúton köszönjük meg a sikeres lebonyolításhoz nyújtott segítséget:
MOL Nyrt.
Dareh Bázis Zrt.
Kardoskút Község Önkormányzata
Az önkormányzati dolgozók főző csapata és Kis Bálint alpolgármester
Kardoskút Községért Közalapítvány
Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület
Andrikó Attila és családja
Kábelkontroll Kft.
az orosházi Egészségfejlesztési Iroda és munkatársai
Dj. Herkules (Süle Imre)

VNB