Az eső lett a nap kihívója


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Perendi Nóra)

Kardoskút község egy évtizede folyamatosan benevez a Kihívás napja országos sportnapba. Az idei év az időjárás szempontjából sajnos kedvezőtlennek bizonyult, mivel az éjszakára meghirdetett fáklyás falufutást és a focit a várható rossz időjárási körülmények miatt a biztonság érdekében lemondtuk. A programokat így a szerda reggeli közös torna nyitotta meg a hivatal előtt, ahol az óvodások mellett az önkormányzat dolgozói és falubeli érdeklődők is eljöttek. Török Attila átmozgató tornája után a délelőtti időszak a szabad mozgásos tevékenységeké lett: a gyerekek kosárlabdáztak, fociztak, tollasoztak, trambulinoztak. Ebéd után már több tanuló kapcsolódott be a nap programjaiba. Nem maradhatott el a KIA kisteherautó körbetolása a Március 15-e téren, illetve a kerékpárosokkal körbetekertünk a falu utcáin, de a végére a felhők ismét megjelentek a rendezvény helyszíne felett. A zuhogó eső elől a művelődési házban találtunk menedéket, ahol a szűrővizsgálat mellett a gyerekeket egészségpont, zöldségfaragás és ugrálóvár várt. A nap egyik fontos eseményeként fog emlékezetünkben megmaradni vendégünk, Szentgyörgyi Rómeó többszörös Európa- és Világbajnok aerobic sportoló, aki instrukcióival segítette az érdeklődőket a Kihívás Napja alkalmából az új edzőtermi eszközök átadásán. Varga Pál alpolgármester elmondta átadó beszédében, hogy a képviselő-testület egyhangúlag támogatta az elképzelést, hogy újabb sporteszközökkel és egy új ajtóval gazdagodhasson az idén az edzőterem. Ez a beruházás több, mint fél millió forintos saját erővel valósulhatott meg.


Fotó: Barna László

Az esti programok fő szempontja az volt, hogy a művelődési házban működő helyi sportkörök is bemutatkozhassanak, és ki lehessen próbálni az egyes mozgásformákat az érdeklődőknek. Így közösen aerobikoztunk Kovács Henivel és Szentgyörgyi Rómeóval illetve egészségtornát tartott Nagy Böbe. Az esti fő versenyszámot végül mégiscsak megtartottuk, amely a vizes beton miatt külön nehéznek bizonyult. Az erős ember versenyen a korábbi évek két legjobbja ismét megmérette magát. Az öt indulóból az első három helyezett jutalomként Gyopárosfürdői fürdőbelépőjegynek örülhetett, amely mellett a támogató Gál Gumiszerviz minden versenyzőnek egy-egy pólót ajánlott fel. Az idén a falu legerősebb emberének Jankó Norbert bizonyult, akit a szoros versenyben Őzse Richárd követett, harmadikként pedig a pusztaközponti Lencse János állhatott fel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

A nap folyamán minden résztvevő sorsolási szelvényt kapott, amelyekkel az önkormányzat által felajánlott tárgyjutalmakat nyerhették meg.

A rendezvényt továbbá az EFOP 3.9.2-16-2017-00027. számú pályázat támogatta.

VNB

A gyerekek mosolyáért


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP)

Egy vidám délutánt varázsolt a kardoskúti gyerekeknek, unokáknak a Kardoskút Községért Közalapítvány a gyermeknap alkalmából. Sokak önzetlen segítsége és munkája révén minden résztvevő palacsintázhatott a program alatt. Különböző kézműves tevékenységekhez ülhettek le kicsik és nagyok, emellett a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai népi játékokkal ismertették meg az érdeklődőket. Szórakoztató bábelőadás is színesítette a napot, amely közben a szülők is nevették a Kacagó Bábszínház poénokkal tűzdelt játékát. A gyereknapon sem maradhatott el a vetélkedés a gyerekek között, amelybe pár szülő is bekapcsolódott: így volt eperevő-, csokievő- és palacsintaevő verseny. A programok sorát énekszó zárta: népszerű mesék dalait és ismert számokat énkekeltek a Diamonds együttes tagjai. A közalapítvány minden segítő közreműködőnek és önkéntesnek köszöni a szervezésben és a lebonyolításban nyújtott segítségét.

Tisztelt Betegeink!

Megkezdődött a vastagbélrák szűrés praxisomban.

Kérjük csak aki behívó levelet kapott az jelentkezzen a mintavételi tartályokért asszisztensi rendelési idő alatt.

Kedd-csütörtök: 10.00-12.00 óra között.

Dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos

Madárgyűrűzés az iskolában


További fotókért kérem kattintsanak a fenti képre. (Fotók: Perendi Nóra)

A Kardoskúti Napközi otthonos Óvoda és a Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület évekkel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást melyben az egyesület vállalta, hogy segíti az óvoda célkitűzéseit megvalósítani ami nem más, mint a zöld óvoda cím elérése. Ennek szem előtt tartásával minden évben szervezünk egy-egy programot ami kapcsolódik ehhez .

Ebben az évben a múlt héten sikerült egy esőmentes napot kifogni és az iskola udvarán madárgyűrűzést nézhettek végig az óvodások. Boldog Gusztáv ( Guszti bácsi ) rendkívül nagy szakértelemmel kötötte le a gyerekek figyelmét bemutatójával.

Reggel kilenc órakor húztuk ki a hálót és tíz órakor már az első kettő madarat szemügyre vehették közelről is a gyerekek. Nagyon sok ember megirigyelheti hiszen az első madár ami hálóba került nem más mint egy fülemüle. A fülemüléről tudni kell, hogy igazi éjszakai madár, jellegtelen színekkel és inkább csak a hangját lehet hallani éjjel és nappal is de látni nagyon ritkán lehet.  Öröm volt nézni, hogy csillogott a gyerekek szeme amikor megsimogathatták a meggyűrűzött madarat majd útjára engedték. A második madár egy tövisszúró gébics volt  ami már agresszívebb ezért a simogatástól eltekintettünk. megtudhattuk, hogy zsákmányát nem mindig fogyasztja el azonnal, hanem egy arra alkalmas ágon felszúrja és később fogyasztja el.

Mire az első két madár gyűrűzésével végeztünk a hálóban egy pár harkály került. A gyerekek megtekinthették hogyan kell szakszerűen kivenni a hálóból, hogy ne sérüljön hiszen ez alapkövetelmény. Guszti bácsi elmagyarázta hogyan lehet megkülönböztetni a fiú és a lány madarat. Gyűrűzés után szabadon engedtük ezeket a madarakat is.

Nagyszerű időben egy tartalmas délelőttöt sikerült összehozni ahonnan a gyerekek sok új információval gazdagodva térhettek vissza az óvodába.
K.P.

Anyám, édes anyám!


Az óvodások Anyák napi ünnepségén készült fotókat a fenti képre kattintva tudják megtekinteni. (Fotók: VP.)

Járási találkozó: kilenc egyesület, több mint száz résztvevője


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Perendi Nóra)

Harmadik alkalommal hívta meg Kardoskútra az Orosházi Járáshoz tartozó nyugdíjas szervezeteket a Radnóti Miklós Nyugdíjas Klub. A pénteki találkozón több mint száz nyugdíjaskorú vett részt kilenc közösségből.

A helyi klub vezetője üdvözölte a megjelenteket, majd Varga Pál alpolgármester köszöntötte a településre érkezetteket. A találkozó első részében Nagy Margaréta marosvásárhelyi születésű, immáron Orosházán élő alkotó kiállításának megnyitójára került sor. Az alkotó életútját és a kiállított különleges és egyedi munkákat a művelődési ház vezetője méltatta. A kellemes légkörű bemutatót Nagy Krisztina énekművész előadása még szebbé varázsolta, majd a Bokréta Népdalkör és a Békéssámsoni Dalkör énekesei szórakoztatták a vendégeket. Az ebédet követően Kasza Béla és Hegyi Pál zenészek nótáira táncra perdültek a jelenlévők. A délutánba nyúló találkozó tartalmasan és kellemesen telt, amelyhez a szorgos kardoskúti nyugdíjasok igyekezete is hozzájárult.

Szombaton a rákóczitelepi nyugdíjasok meghívására kilenc klubtaggal a házigazda egyesület 30. évfordulós ünnepségén vettünk részt.

Rendben lezajlott az átadás-átvétel

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Lengyel György polgármester lemondását követően az átadás-átvételi eljárás – a törvényi előírásoknak megfelelően – április 30-án megtörtént. Május 1. naptól az általános helyhatósági választások (2019. október) időpontjáig Varga Pál általános polgármesteri jogkörben eljáró társadalmi megbízatású alpolgármesterként vezeti a települést, illetve – az egyéb munkáltatói jogok gyakorlásának rendezését követően – továbbra is ellátja Kardoskút község tanyagondnoki feladatait. A Képviselő-testület az áprilisi soros ülésén – a kialakult helyzetre való tekintettel – a ciklus hátralévő részére Mórocz Lajos személyében további egy fő társadalmi megbízatású alpolgármestert választott, akinek a feladata az önkormányzat közalkalmazott jogállású, és munka törvénykönyve szerint foglalkoztatott munkavállalók feletti egyéb munkáltatói jogok gyakorlása lesz. Mórocz Lajos alpolgármester további feladataként ellátja Varga Pál alpolgármester szükség szerinti helyettesítését is.

Dr. Lipták Péter jegyző

Átadó ünnepség és retró majális a pusztában


További fotókért kérem kattintson a fenti fotóra. (Fotók: PN, VP)

Május első napján átadó ünnepséggel kezdődött a pusztaközponti olvasókörnél a Majális. Az olvasóköri beruházás az elmúlt évben kezdődött el, a munkálatok sora az Olvasókörhöz vezető út szórt útalappal történő ellátásával  a napokban befejeződött. Az átadó ünnepségen Lengyel György beszélt azokról a fejlesztésekről, amelyek immár szebbé és jobbá teszik az idelátogató és az itt élő emberek mindennapjait. Az Olvasókör új kerítéssel gazdagodott, a belső udvart a helyben gyártott térkő az esztétikusabb megjelenés mellett komfortosabbá teszi a közösségi programok lebonyolításához. Emellett az épület belső festése nemrégiben megtörtént, így a további programok és családi események már a megújult környezetben történhetnek. Az ünnepség a szalag átvágásával ért véget, amellyel a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatalának Foglalkoztatási Osztályának osztályvezetője, Jankovné Héjjas Katalin és a község elöljárói jelképesen átadták az elkészült fejlesztéseket. A majálisra kilátogató családok és baráti társaságok kellemes időben, jó hangulatban – élőzene mellett – tölthették az ünnepnapot. A rendezvényen emléklapok átadására is sor került, azok részére akik az idei évben először – Bodrogi József ötlete alapján – májusfát állítottak. A rendezvény a Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesület és az önkormányzat közös szervezésében valósult meg.


Fotó: Bessenyei Angelika