Tények és tévhitek a kullancsokról

Tény hogy egyre több kullancscsípéssel jelentkező paciens érkezik a tavasz megjövetelével. A kullancsok a nedves füvek között élnek, kedvez nekik a meleg és nedves környezet, nagyon meleg aszályos időben elpusztulnak.

Nem a fáról potyognak le, vagy ugranak ránk, a fűből másznak a lábunkra. Tehát ha valakinek a nyakán vagy füle mögött találjuk, oda bizony felmászott.

A kullancs észlelésekor AZONNAL el kell távolitani. NEM kell csavargatni, mert nincs rajta menet, határozott mozdulattal kihúzzuk.  Az eltávolítás NEM igényel  szakmai felkészültséget NEM kell nővérnek vagy orvosnak lenni, AZONNAL ki kell húzni. Előfordul, hogy a SZÁJSZERVE – nem a feje – beszakad, ennek nincs jelentősége, majd később kiesik. NE terheljük az egészségügyet a kullancs eltávolításával ez csak idővesztés. Minél tovább van a bőrben annál nagyobb az esélye a fertőzésnek.

A kullancs által terjesztett encephalitis vagy agyvelőgyulladás ellen védőoltással védekezhetünk. Védőoltás bárki által megvásárolható.

A szintén kullancs terjesztett Lyme kórra nincs védőoltás.

Az hogy fertőzött vagy nem egy kullancs, azt senki – még az egészségügyi személyzet sem tudja.

Az eltávolítást követően néhány napig a csípés helyét figyeljük.  A csípés helyén a  vörös folt  normális  reakció. Növekedést mutató nagyobb vörös szélű folttal, bőrgyógyászt, háziorvost kell keresni.

A fertőzés tényét 4-6 héttel a csípést követően lehet vérvétellel igazolni, vagy cáfolni.

Dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos

Az Oncsa-ház ismét kitárta kapuit


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: NB. és VP.)

A Bodrogi család – Verasztó Lajos Kardoskút díszpolgára ötletét követően – meghívta április utolsó szombatjára az egykoron az Oncsa soron lakókat, azok leszármazottait. A meghívásnak közel százan tettek eleget. A programra a településről, illetve messzebbről is érkeztek vendégek. A találkozót a helyi óvodások műsora nyitotta meg, majd Lengyel György polgármester köszöntötte a vendégeket. Ezután a házigazda, Bodrogi József visszatekintőjében megemlékezett az egykoron itt élt családokról, és név szerint felsorolta az egykoron itt lakókat. Közben elkészült a bográcsokban a finom kardoskúti marhapörkölt, amelyet az a Skorka Pál készített, aki maga is a programnak helyet adó házban született. A visszaemlékezést segítette a házigazdák által összegyűjtött korabeli fotókból álló kiállítás, amelyet többen meghatottan szemléltek. A jó hangulathoz elengedhetetlen muzsikaszóról Labozár Antal és Molnár Ernő gondoskodott. Bár az időjárás borús volt, de a találkozás öröme ezt feledtette a résztvevőkkel.
VNB

30 perces videó-összeállítás a programról:

A korabeli fotók megtekintéséhez kérem kattintson a lenti fotóra.

Nyolc gyermek tiszteletére ültettünk fát


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók és videó: VP)

Éppen húsvéthétfőn ünnepeltük a Föld napját, amely időponthoz szervesen kapcsolódik a hagyománnyá vált községi programunk, az életfa ültetés. Nem is ünnepelhetnénk szebben a gyermekszületést, mint az életet jelképező faültetéssel.

Immáron negyedik alkalommal került sor erre, a Kardoskúton született és életvitelszerűen itt lakó újszülött kisgyermekek köszöntésére.

2018-ban nyolc kisbaba születésének örülhettünk, név szerint: Nagy Zalán, Hegedüs Júlia Otília, Kulima Máté Norbert, Lengyel Lujza, Mikló Csongor, Kollár Alíz, Dénes Anna, Geiszt Anna Diána.

Az óvodások műsorát követően Lengyel György polgármester köszöntő szavai következtek, majd egy fiatal tölgyfa elültetésére került sor. A csemetét Hopka Ernőné, kardoskúti lakos ajánlotta fel. A Solt család is ültetett egy fát egy korábban meg nem eredt fa helyére.

Nyitott kapuk az óvodában


A hangszerbemutató további fotóiért kérem kattintson a fenti képre.
(fotók: óvoda)

A közelmúltban két nyilvános eseményen vehettek részt az érdeklődők a Kardoskúti Napköziotthonos Óvodában.

Hangszerbemutató sorozatunkban most a citerával ismerkedtek kicsik és nagyok. A muzsika hangjai egyik óvodásunk nagypapája, Kollár Gábor keze alól szálltak föl, aki Bajáról jött el a kedvünkért. A jól ismert és a kívánságra eljátszott népdalokat, nótákat vidám énekkel kísérték a jelenlévők.

Kézműves foglalkozásaink keretében, nagy érdeklődés mellett, Kürtiné Rácz Anikó óvodapedagógus a papírfonás rejtelmeibe vezette be az egybegyűlteket, megismertetve az alapokkal a saját kezű alkotások kedvelőit.
P.É.


A papírfonás további fotóiért kérem kattintson a fenti képre.
(fotók: óvoda)

Kitüntették a polgárőr egyesületünk vezetőjét

Évet értékeltek a Békés megyei polgárőrök április 6-án. Békési város Polgármesteri Hivatalának zsúfolásig megtelt dísztermében megtartott eseményen kiderült, a polgárőrök kiemelkedően jól dolgoztak 2018-ban, és ezzel nagyban hozzájárultak az ország kiegyensúlyozott közbiztonságához. Közgyűlésen a küldöttek mellett jelen voltak az Országos Polgárőr Szövetség és az együttműködő szervek képviselői is.
A rendezvény végén elismerések átadására került sor. dr. Túrós Andrástól, dr. Polyák Zsolttól és Gyarmati Sándortól vehette át Török Attila a Kardoskúti Polgárőr Egyesület vezetője a Polgárőr Érdemkereszt  Bronz fokozatát, illetve a rendezvényt követően két kerékpárt is átvehetett a tagság részére, mellyel még gazdaságosabban oldható meg a település területére szervezett járőrözés.
Forrás: bekesmatrix

Közlemény

Tisztelt Kardoskúti Polgárok!

Hat és fél év alatt rengeteget változott a világ, magam is sokat változtam. Úgy gondolom, helyes döntés volt, hogy annak idején indultam a polgármester választáson. Most más döntést kellett hoznom, főként az életem legfontosabb és legdrágább értelmét jelentő családomért, 2019. április 30. napjával lemondok polgármesteri tisztségemről. A jelenlegi szerencsés családi állapot egészséges folytatása érdekében visszatérek a szakmai pályára. Nagyon örülök annak, hogy az önkormányzat kifejezetten jó pénzügyi helyzetben van, erős tartalékkal indult meg az év, és emellett jelentős fejlesztések is megvalósulnak. Az elmúlt időszakot akkor fogom sikeresnek tudni, ha a folytatás is sikeres lesz. Megnyugtató, hogy a ciklus hátralévő hónapjaiban felelősségteljes önkormányzati képviselők és jól felkészült, gyakorlatias alpolgármester vezetik tovább az önkormányzatot. Tudom, hogy mindnyájunknak meg kell becsülni azokat, akik tiszta célokkal vállalják Kardoskút képviseletét és önkormányzati feladatait. Köszönöm a hivatali és önkormányzati munkatársak, valamint a képviselő testület munkáját, köszönöm a bizalmat. Jó egészséget kívánok!

Kardoskút, 2019. 04. 24.

Lengyel György                                                                                                              polgármester

Húsvétvárás az Oncsa háznál


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: NB, VP.)

Nagycsütörtök délutánján, a tavaszi szünet első napján megtartottuk a hagyományos húsvétváró programunkat. Az újdonság most az volt, hogy a programnak az idén először szolgált helyszínéül az Oncsa ház. A szervező Bodrogi József és családja illetve a művelődési ház gondolata jónak bizonyult, hiszen szép és autentikus környezetben lehettünk. A délután folyamán volt mézeskalács díszítés, írókázás, tudásunkat húsvéti totó segítségével is bővítettük. A családi-baráti körben elmondott locsolkodó versekért piros tojás járt a fiúknak-férfiaknak. A gyerekeknek ügyességi versenyben szurkolhattunk a helytörténeti kiállítás udvarán. A nap végén felaggattunk a település megalakulásához kapcsolódva 69 színes tojást az Oncsa ház udvarán lévő mályva bokorra, amelyet évről évre gyarapítani fogunk. A húsvétváró program kapcsán a szervezők községi szinten meghirdettek húsvéti tojásfa díszítő illetve asztalidísz készítő versenyt. Az emléklapok és jutalmak átadásával gratuláltunk minden nevezőnek szép munkáikhoz. Bízunk benne, hogy a tojásfa állítással újra fel tudjuk eleveníteni a régi hagyományt községünkben is.
VNB

Intézze önkormányzati ügyeit elektronikusan!

Kényelmes és gyors megoldás nyújt a bárhonnan elérhető Önkormányzati Hivatali Portál

Házasságkötés, gyermekszületés, építkezés, autóvásárlás, vállalkozásindítás, mind-mind fontos és örömteli, ugyanakkor kétségtelenül hivatalos ügyintézéssel is járó események. Januártól már minden magyarországi településen, így nálunk is elérhető az Önkormányzati Hivatali Portál szolgáltatás, amelyen keresztül online, akár a saját nappalinkból is kényelmesen és gyorsan intézhetők az önkormányzati hivatali ügyek a hét minden napján. Így életünk kisebb-nagyobb eseményei és azok adminisztrációs feladatai is sokkal könnyebbé válnak.

Évente számos hivatalos ügyben keressük fel a helyi önkormányzatot, a hivatali látogatások száma pedig tovább nő életünk nagy pillanatainál. Anyakönyvi kivonat kiállítása, gépjármű- és építményadó bejelentés, szociális támogatási kérelem benyújtása, szálláshely nyilvántartásba vétel, iparűzési adó bevallás és még sorolhatnánk azon tevékenységeket, melyek általánosan a személyes ügyintézések közé tartoznak és automatikusan a hosszú sorban állás jut róla eszünkbe. Ez a kép azonban 2019-től teljesen megváltozik, mert az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül már egyre több ügyet elektronikusan is intézhetünk, amikor időnk engedi, akár a vasárnapi ebéd után is.

Az e-ügyintézés országosan egységes ügymenetet biztosít és ahogy a személyes ügyfélfogadásnál megszokhattuk, úgy a digitális térben is végig vezet minket a jól ismert folyamatokon. Első lépésben saját magunk beazonosítása történik, majd a lakossági és vállalkozási ügyintézés kiválasztása, ezt követően pedig a szükséges adatok megadása. Mindezt a legnagyobb biztonság mellett, gyorsabban, átláthatóbban és papírmentesen, vagyis környezetkímélőbb módon tehetjük, mint korábban.

Az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül bejelentkezett felhasználók számos helyi lakossági, ipari, kereskedelmi, szociális vagy adóügyet indíthatnak, az online űrlappal nem rendelkező ügyek esetén pedig az e-Papír szolgáltatást lehet igénybe venni.

Az e-ügyintézést választókat a belépést követően azonosítja a rendszer és az űrlapok általános adatai automatikusan kitöltésre kerülnek, rövidítve így a ráfordított időt. A felhasználók bármikor nyomon követhetik az általuk elektronikusan indított helyi önkormányzati ügyeket, így pár kattintás után megismerhetik a folyamatok aktuális állapotát és megnyithatják a lementett űrlapokat.

A gyorsabb ügyintézést támogatja, hogy a lakosság mellett a vállalkozások is kényelmesen teljesíthetik adóbevallással kapcsolatos ügyeiket és távolról is lekérhetik helyi adóegyenlegüket és aktuális folyamataik státuszát.

Az Önkormányzati Hivatali Portál a https://e-onkormanyzat.gov.hu
weboldalon érhető el, melyet településünk weboldalán is megtalálnak.

Önkormányzati ügyek. Mindenkinek. Bárhonnan.

A sorban állás a múlté, intézze ügyeit mostantól online!

Az online elérhető Önkormányzati Hivatali Portál nemcsak magánszemélyeknek, hanem a vállalkozásoknak is megkönnyíti a mindennapjait. Az e-ügyintézési felületen keresztül az ország bármelyik pontjáról, gyorsan és kényelmesen intézhetők az önkormányzati ügyek. Az elektronikus ügyintézést választók így nemcsak a sorban állás miatti bosszankodástól kímélik meg magukat, hanem támogatják a papírmentes és környezetkímélő ügyintézést is.

Egy új vállalkozás elindítása, vagy egy meglévő adminisztrációs feladatainak teljesítése mellett nehéz a rohanó hétköznapok során még az önkormányzati hivatalt is útba ejteni. Szerencsére manapság erre már nincs feltétlenül szükség, hiszen van olyan digitális tér, amelyre belépve egyre több helyi hivatali ügy elintézhető. Az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül lakossági, ipari, kereskedelmi, szociális ügyek sora indítható és egyszerűen nyomon követhető.

A portál segítségével a papír alapú, személyes megjelenést igénylő ügyintézés helyett az ország bármely pontjáról, bármikor, kényelmesen, online is intézhetők akár a magán és vállalkozói helyi adóügyek is. Adóigazolás kérhető, túlfizetés esetén átvezetés és visszatérítés kezdeményezhető, gépjármű-, illetve termőföld adó jelenthető be, valamint helyi/önkormányzati adó- és értékbizonyítvány igénylésre is van mód. A helyi iparűzési adó bevallása a portál segítségével szintén könnyűszerrel megoldható, függetlenül attól, hogy általános vagy ideiglenes tevékenységről van szó.

Az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően jelentősen megrövidül a helyi adóbevallásra fordított idő. A lakosság mellett a gazdálkodó szervezetek is kényelmesen teljesíthetik helyi adóbevallással kapcsolatos kötelezettségüket, és lekérhetik helyi adóegyenlegüket. Az online rendszerbe való belépést és személyes azonosítást követően ismét időt takarít meg a rendszer a felhasználónak, ugyanis közhiteles nyilvántartásokban meglévő személyes adatok már automatikusan kitöltve jelennek meg az űrlapokon.

Az online ügyintézési felületen közel félszáz különféle ügy indítható, többek között ipari és kereskedelmi, hagyatéki, birtokvédelmi, valamint szociális, sőt az Önkormányzati Hivatali Portálról is közvetlen linken elérhető, az úgynevezett e-Papír szolgáltatás (epapir.gov.hu) segítségével szinte bármilyen egyéb ügy is benyújtható elektronikus úton. A bejelentkezett felhasználók bármikor nyomon követhetik az általuk indított helyi önkormányzati ügyeket, így pár kattintás után megtekinthetik, hol tart az adott ügy, illetve az előzetesen már kitöltött űrlapjaikat is könnyedén elérhetik.

Az Önkormányzati Hivatali Portál az https://e-onkormanyzat.gov.hu
weboldalon és településünk weboldalán is elérhető.

12 órás vetélkedéssel zárult az emlékverseny


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP)

Egész napos játéknak adott otthont a művelődési ház nagyterme az idei Lantos György Emlékverseny utolsó versenynapján, ahol a biliárd sportágban mérték össze technikai tudásukat a játékosok. A szervezők örültek a rekordszámú nevezésnek, hiszen öt település húsz játékosa biliárdozott.

A helyiek igen szép létszámmal vettek részt a játékban, szám szerint kilencen képviselték községünket. A népszerű sportág három asztalon zajlott, a körmérkőzések során kialakult eredmény szerint a középdöntőbe minden csoport első két legjobbja került be.  Az újabb sorsolás után a hat legjobb játékos egyenes kieséses rendszerben mérkőzött meg egymással, amelynek alapján a dobogós helyek kialakultak. A 4. helyért a középdöntő vesztesei játszhattak. Az estébe nyúló verseny végeredménye az alábbi:

1.,  Csordás Sándor (Mezőhegyes)
2.,  Szük Tibor (Kardoskút)
3.,  Dunai Attila (Kardoskút)
4.,  Evanics Mihály (Csorvás)

A XXII. Lantos György Emlékverseny zárásaként minden játékos nevében megköszönjük Kardoskút Község Önkormányzatának a sportversenyekhez nyújtott anyagi támogatását.

Kardoskútra ért a Megyefutás


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

A hatodik megyefutás április 1-jén a békéscsabai főtérről indult. A mozgás fontosságára hívja fel a figyelmet Tóth László futónagykövet. Tizenhárom nap alatt több mint 700 kilométert tesz meg a sportoló. Április 11-én Kardoskúton Lengyel György polgármester várta a futónagykövetet és látta el Kardoskút pecsétjével az érintett településeket ábrázoló térképét.

Vasárnap Fortuna kegyeire bízták magukat a versenyzők


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Az emlékverseny negyedik napján az ultiversenyre került a sor, ahol hat település tizenkét játékosa ült asztalhoz. Fortuna közbenjárása mellett ügyességük és taktikai tudásuk volt a döntő tényező a lapok forgásában.

A több mint hat órán keresztül zajló játéknapon az alábbi végeredmény született:

1.,  Bereczky András (Orosháza)
2., Opauszki János (Békéscsaba)
3., Héjja Péter (Orosháza)

Tizenegy település 33 versenyzője


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Perendy Nóra)

Pető Attila versenyen készült fotói IDE kattintva érhetőek el.

Tizenegy település 33 asztaliteniszező versenyzője mérkőzött meg egymással az idei Lantos György Emlékverseny harmadik versenynapján. Régóta vártunk már arra, hogy a nemek tekintetében hasonló arányban játszanak egyéniben a versenyzők, mely most így szerencsésen alakult. A sportszerű, emlékversenyhez méltó játékot a végegyházi Bognár István vezette Pető Attila segédletével, amelyet ezúton is köszönünk nekik.

A versenynap végeredményei:

Női egyéni kategória:

1.,  Rédei Erika (Elek)
2., Katona Mátyásné (Árpádhalom)
3., Leiszt Erika (Elek)
3., Kasza Anett (Árpádhalom)

Férfi egyéni kategória:

1.,  Lengyel László (Gerendás)
2., Veres Szilárd (Mezőhegyes)
3., Nyári László (Orosháza)
3., Ribovics János (Végegyháza)

Páros verseny:
1., Dimák Béla (Orosháza) – Lengyel László (Gerendás)
2., Katona Mátyásné – Kasza Anett (Árpádhalom)
3., Ribovics János – Ribovics Jánosné (Végegyháza)
3., Kotroczó Ferenc – Leiszt Erika (Elek)

Résztvevő települések:

Orosháza, Tótkomlós, Végegyháza, Elek, Gerendás, Mezőhegyes, Árpádhalom, Nagyszénás, Békéscsaba, Szarvas, Kardoskút