Tények és tévhitek a kullancsokról

Tény hogy egyre több kullancscsípéssel jelentkező paciens érkezik a tavasz megjövetelével. A kullancsok a nedves füvek között élnek, kedvez nekik a meleg és nedves környezet, nagyon meleg aszályos időben elpusztulnak.

Nem a fáról potyognak le, vagy ugranak ránk, a fűből másznak a lábunkra. Tehát ha valakinek a nyakán vagy füle mögött találjuk, oda bizony felmászott.

A kullancs észlelésekor AZONNAL el kell távolitani. NEM kell csavargatni, mert nincs rajta menet, határozott mozdulattal kihúzzuk.  Az eltávolítás NEM igényel  szakmai felkészültséget NEM kell nővérnek vagy orvosnak lenni, AZONNAL ki kell húzni. Előfordul, hogy a SZÁJSZERVE – nem a feje – beszakad, ennek nincs jelentősége, majd később kiesik. NE terheljük az egészségügyet a kullancs eltávolításával ez csak idővesztés. Minél tovább van a bőrben annál nagyobb az esélye a fertőzésnek.

A kullancs által terjesztett encephalitis vagy agyvelőgyulladás ellen védőoltással védekezhetünk. Védőoltás bárki által megvásárolható.

A szintén kullancs terjesztett Lyme kórra nincs védőoltás.

Az hogy fertőzött vagy nem egy kullancs, azt senki – még az egészségügyi személyzet sem tudja.

Az eltávolítást követően néhány napig a csípés helyét figyeljük.  A csípés helyén a  vörös folt  normális  reakció. Növekedést mutató nagyobb vörös szélű folttal, bőrgyógyászt, háziorvost kell keresni.

A fertőzés tényét 4-6 héttel a csípést követően lehet vérvétellel igazolni, vagy cáfolni.

Dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos

Megszakítás