Ez a Kardoskútiak napja volt


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.

Három település játékosai mérték össze taktikai tudásukat a Lantos György Emlékverseny malomjátékában. A felnőttekkel együtt játszottak az ifisek is, akiket az összesítés alapján külön jutalmaztunk. A várva várt mérkőzéseket kellő izgalom kísérte, hiszen volt, aki a korábbi versenyek alapján revanssal készült. Néhány játszma meglepetés eredménnyel is zárult.

A végeredmény a következőképpen alakult:

Felnőtt kategória:

1.,  Németh Nándor (Kardoskút) – 7,5 pont
2.,  id. Kincses István (Kardoskút) – 6 pont
3.,  Blaskovics Ferenc (Árpádhalom Óváros) – 5,5 pont

Ifjúsági kategória:

1.,  Papp Enikő Jázmin (Nagybánhegyes) – 4,5 pont
2 ., Rajki Márk (Kardoskút) – 3,5 pont

A sakkozók nyitották a XXII. Lantos György Emlékversenyt


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Tizenkét település harminc sakkozójának nyitó lépéseivel vette kezdetét az idei Lantos György Emlékverseny.

A nap reggelén Vargáné Neller Borbála köszöntötte a verseny résztvevőit, akik közül többen visszatérő játékosok, ám most is köszönthettünk új résztvevőket is. A helyi színekben a szervező Héjja Bálint és id. Kincses István nevezett be a 9 mérkőzésből álló, svájci rendszerben zajló versenybe. A sportszerű játékot Bacsur Imre és Horváth Antal vezette. A program végén az emlékverseny névadójának, a néhai iskolaigazgató sírhelyének meglátogatására került sor. A családot Dr. Csúcs Áron képviselte, akivel Lengyel György polgármester és a sporttársak közösen koszorúztak.

A verseny legidősebb vidéki résztvevőjeként Oskó Lajos (1931.), a legfiatalabb eredményes versenyzőjeként a 13 éves Kocmar Dániel vette át a különdíjakat.

Résztvevő települések: Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, Végegyháza, Tótkomlós, Árpádhalom, Eperjes, Békés, Mezőhegyes (2 fő), Kardoskút (2 fő), Pusztaföldvár, Pusztaszer (4 fő), Orosháza (11fő)

A versenynap végeredménye az alábbi:

Vidéki versenyzők:

1., Kunos Zoltán (Orosháza) – 8 pont
2., Sáfrán István (Tótkomlós) – 7,5 pont
3., Gyugyi Péter (Pusztaszer) – 7 pont
4., Kulcsár József (Mezőhegyes) – 6,5 pont
5., Kiss Ferenc (Orosháza) – 5,5 pont
6., Kócsó Mihály (Tótkomlós) – 5,5 pont

Helyi versenyzők:

1., Héjja Bálint (Kardoskút) – 5,5 pont
2., id. Kincses István (Kardoskút) – 4,5 pont


Méltó emlékezés a márciusi ifjakra


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: PN, VP)

A történelmi eseményeket és a mai kor emberéhez intézett költői kérdésekkel szólt hallgatóságához az idei március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a megemlékezés szónoka, Őzse Zoltán, a helyi kulturális egyesület elnöke.

A művelődési házban tartott ünnepséget a helyi óvodások egy kisebb csoportja verssel és énekkel nyitotta meg, amelyet Őzse Zoltán ünnepi gondolatai folytattak. Beszédét irodalmi részletekkel színesítette, s utalt a 171 évvel ezelőtt élt ifjak hitére és lelkesedésére, amellyel a vágyott szabadság kivívásáért küzdöttek.

Ezután a művelődési ház nagytermének falai között felfokozott hangulatban, ám áhítatos csend közepette szólalt meg a hallgatóság sorai előtt Bartus Gyula, Jászai Mari-díjas színművész. Irodalmi műsorát érezhetően meglepetten fogadta a közönség. A márciusi ifjakat idézte meg versekkel és énekekkel, közben a hallgatóság között lépdelve kontaktusba kerültünk vele és irodalmi idézeteinek mondanivalójával. Az összeállításban Dózsa György alakja is megjelent, akit Petőfiék példaképül állítottak a forradalom és szabadságharc idején. Bartus Gyula színművész méltán megérdemelte színvonalas előadásával a vastapsot.

Az ünnepi megemlékezés fáklyás menettel folytatódott, s közös koszorúzással zárult a Március 15-e téren lévő Hősök emlékművénél.

VNB

Saját készítésű ajándék

E gyönyörű ajándékot, saját kezűleg, faalapra, égetéses technikával elkészített képet Juhász Csabáné Gyöngyi édesanya készítette óvodánknak, mely azóta a természet sarok dísze. Megtiszteltetés számunkra! Köszönjük szépen!

P.É.