A Magyar Költészet Napja

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP)

Április 11. József Attila születésnapja. Ekkor tartjuk minden évben a magyar költészet napját. Ezen a napon országszerte előadásokat, versmondó versenyeket, felolvasásokat rendeznek a költő tiszteletére.

Csütörtökön rendhagyó irodalomórákkal kezdődött rendezvénysorozatunk.

Tomanek Gábor békéscsabai színművész két órát tartott. Először „Szép magyar beszéd” címmel az óvodások és az alsó tagozatosok  részére, ezután a felsősöknek „Színház az egész világ” címmel színháztörténeti és színészmesterségbeli ismereteket kaptak a gyerekek. Mindkét előadás során aktív szereplőkké váltak a tanulók is. Megtudhattuk, hogy a magyar nyelv a harmadik legdallamosabb  és legritmusosabb nyelv a világon. Büszkék lehetünk, hogy ez a mi anyanyelvünk. A színház őskori találmánya az emberiségnek. Sajnos manapság a semmiből előtűnő „sztárocskák” háttérbe szorítják a színészmesterséget tanult művészeket.

A különböző helyzetgyakorlatokat  nagy érdeklődéssel figyelték a tanulók.

Pénteken – József Attila születésnapján – délután két órától került sor a versmondó versenyre.

Verset írni nem elhatározás, hanem tehetség kérdése. Verset mondani elhatározás kérdése. Meggyőzően, hatásosan verset szavalni tehetség kérdése. Tizenhét diák nevezett a versenyre. Mindenki az általa választott verset szavalta el. A zsűri elégedett volt a hallottakkal, de néhány megszívlelendő jó tanács elhangzott a verseny végén. Versmondónak biztosan kell tudnia a szöveget. Testtartásával, mozgásával, tekintetével le kell kötnie hallgatóságát. Ez gyakorlást kíván. Erre volt jó alkalom ez a verseny. A háromtagú zsűri (Menyhárt Krisztina tanárnő, Pappné Neller Borbála művelődési ház vezető, Hajdúné Nagy Ilona könyvtáros tanárnő) döntése alapján a következő eredmény született:

Helyezések:

Alsó tagozat.

1. Móga Róbert (4. osztály)
2. Dénes Gabriella (1. osztály)
3. Lunczner Gyula (2. osztály)

Különdíjat Nemes Mónika (4. osztályos) tanuló kapott.

Felső tagozat:

1. Kocsány Kitti (6. osztály)
2. Kiss Zsuzsanna (8. osztály)
3. Németh Nándor (8. osztály)

Megszakítás