XXII. Falunap – „Isten áld meg a települést, a lakosokat, a községért dolgozókat és ezt a napot!”


További közel 400 fotóért kattintson a fenti képre.

Több mint 18 település közel 100 veterán- és egyedi gyártású gépjárműve tette kíváncsivá a községünk lakóit, elszármazottakat és a hozzánk látogató érdeklődőket, miközben már rotyogtak a különféle húsos ételek a kardoskúti bográcsokban. A reggeli csendesség jól esett a templom viszonylag hűs falai között, ahol a falunapra készült Laczki János Istenhez szóló fohászkodása is: „áld meg a települést, a lakosokat, a községért dolgozókat és ezt a napot”. Az istentisztelet után a hagyományos megemlékezés zajlott le a temetőben, ahol a néhai településvezető, Ramasz Imre sírjánál helyezte el a község nevében Varga Pál polgármester és dr. Lipták Péter jegyző a község koszorúját. A temetőben ekkor került sor az urnafal megáldására is. A kultúrházba érkezőket a „Kardoskúti kiskertek és kamrák kincsei” ízelítő kiállítás fogadta az előcsarnokban. A klubteremben 11 órakor izgatottan készült Mészáros Tünde Réka orosházi alkotó a kiállításmegnyitójára. Ő volt az, akinek a lelke minden kedvességet, figyelmességet többszörösen is hálás szívvel fogadott. Tárlatán Kardoskút főbb nevezetességei, a környék látnivalói, Magyarország ismert szép vidékei és épületei elevenedtek meg. Képeit és fotóit még fogjuk látni községünkben a jövőben. A jó hangulatról Pintér Vili gondoskodott a főzőverseny helyszínén, ahol a családi-baráti, munkahelyi és kisközösségek együtt töltöttek pár órát a bográcsok mellett. A zsűri (Fehértó Étterem, A’ La Bárd étterem és az Élmény Étterem szakemberei) sem maradt rest, délutánra a díjkiosztóra megszületett a végeredmény. A kora délután már a gyerekeké volt, hiszen a parkban bábelőadás, kézműveskedés és egyéb csilli-villi tetkók tették örömteljessé a napjukat. Három felfújható játékon is ugrálhattak, a nap végére az óriástrambulin is majdnem viseltessé vált. A vásárosok során is mindenki édes perceket élhetett át – a hűsítő fagyi mellett a kimérős cukorkák és a szokásos kirakodós portékák között válogathattak. A falu viszonylagos csendességét Angyal Zoltán világbajnok motoros utcai bemutatója szakította félbe. A Petőfi utca lezárt szakasza megtelt a nézőkkel, a bemutatót mindig sokan várják. A 2007-es világbajnok bravúros mutatványaiért nagy taps volt a viszonzás.

Kora este került sor a nagyszínpadon a községi kitüntetések és a falunap díjainak átadására. Varga Pál polgármester üdvözlő szavaiban kiemelte: „…örömmel tölt el, hogy az összes falunapnak részese lehetettem. Sokan várják és sokan készülnek rá izgatottan, hogy mindenki megtalálhassa a neki kedves programrészt. Egy település életének több mutatója is van: az egyik ilyen, az összetartó erő. A közösség összetartó ereje erősödik ezekkel a színes programokkal, amiket Kardoskúton szinte kéthetente rendezünk.” Beszédében megköszönte mindazon önkénteseknek, civilszervezeteknek és kollégáknak a segítséget, akik nélkül nem tudnánk ilyen színvonalasan megvalósítani a falunapot. Az ünnepség további részében – a lakosság által javasolt személyek közül – a Képviselő-testület határozatban három személyt részesített kitüntetésben. Kardoskút község díszpolgára kitüntetésben Gombkötő Lajos István, Kardoskút Községért kitüntetésben Őzse Zoltán részesült. Az Év embere 2023-ban Somogyvári Milán. A falunapi eredményhirdetések következtek, ahol a Kardoskút Községért Közalapítvány a kitűnő tanulókat és a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó diákokat jutalmazta. A pálinkaverseny és a főzőverseny eredményeit is megismerhette a nagyközönség. Az idei Falunap esti főműsoridejében ismét megismerkedhettünk más népek, nemzetek táncával, zenéjével, folklórjával. Két szlovák és egy portugál néptánccsoportot fogadtunk településünkön. A táncos esttel induló főműsoridőt ezután a zenei rész követte. A régi táncdalfesztiválok hangulatába repítette el a hallgatóságot a fővárosi Fedák Sári Színház három énekese, majd a mulatószene nagy párosa, a Capuccino következett. A hangulat már jócskán emelkedett volt, de arra senki sem számított – csak titkon a főszervező – hogy a KisCipő zenekar ekkora durranás lesz az élő koncerttel. Fellépésük méltó alázattal és kifinomult zenei tudással megidézte a Republic együttes néhai Cipőjét, Bódi Lászlót. A rajongók hangos énekléssel élték át azt a csodát, ami akkor, ott, azokban a percekben megvalósult. A fiatalabb generáció pedig új rajongókká lett. A Republic együttes – még „Cipővel” az élén – ismét felidéződött Kiszel Dávid hangjában. A fiatal zenészek alázata, zenei tudása mindenen túlmutatott. És ekkor majdnem már vége lett a kardoskúti csodának, de az egyórás élő koncertet nem lehetett abbahagyni! Ilyen egyöntetű ovációt, tapsvihart, vissza-vissza kiáltást még nem kapott zenekar fiataltól-idősebbtől egyaránt a falunapok történetében. Szóval, kérésünkre folytatódott az örömzene, és igazi nagykoncertet kaptunk! A falunap zárásaként a Mixer zenekar szórakoztatta a közönséget, a táncoló fiatalok velük még hajnalig rophatták.

Eredmények:

I. „Kardoskút legfinomabb pálinkája” 2023-ban: Seres Péter Csabagyöngye szőlőből készült pálinkája
II. díj: Mórocz Lajos szilvapálinkája
III.díj: Bodrogi József birs pálinkája
különdíj: Bodrogi József mézes dió ágyas pálinkája

A bírálatot a Kardoskúti Gasztro Pálinka Egyesület tagjai – Cserenyecz Zoltán alelnök és Botyánszki György elnökségi tag – végezték kiegészülve Kollár Gábor helyi lakossal.

Főzőverseny eredménye:

I. helyezett: Nagy Csaba és családja – húsos káposzta
II. helyezett: Táncoló talpak csapat – töltött káposzta
III. helyezett: Radnóti Miklós Nyugdíjas Klub – töltött káposzta
különdíjasok: Kardoskúti Főzőcsapat és a Polgármesteri Hivatal Kollektívája

A zsűri Tagjai: Kristó István, Mellis Csaba, Csizmadia Sándor, Bárdos Krisztina és Bokros József.

Hálás szívvel köszönöm meg minden segítőnek, támogatónak, hogy segítették a falunap lebonyolítását. Név nélkül, mert nem szeretnék senkit kihagyni a névsorból.

Köszönöm szépen: Vargáné Neller Borbála

Megszakítás