Betekintés az óvodánk életébe

Fotómontázs: Varga Pál

A Kardoskúti Napköziotthonos Óvoda a 2017/18-as nevelési évben töretlen lendülettel folytatja az előző évben megkezdett munkát, melynek célja a Zöld Óvoda és a Madárbarát Óvoda megtisztelő címek megpályázása és elnyerése.

Ennek érdekében változatlanul működtetjük az intézmény udvarán tavaly kialakított veteményes kertet, melyet a gyerekekkel közösen művelünk, betakarítunk. Emellett folyamatos a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés (papír, használt elem), a színes kupakok gyűjtése. Ezekhez a tevékenységeinkhez a jövőben is szívesen fogadjuk a község lakosainak együttműködését. Ezúton is köszönjük azoknak a kardoskúti embereknek a jóságát, akik megtisztelték óvodánkat azzal, hogy hozzánk hozták feleslegessé vált papír hulladékukat, használt elemeiket, színes kupakjaikat. Nagyobb összegyűlt mennyiség után a kupakokat folyamatosan eljuttatjuk egy súlyos beteg kisfiúnak, ezzel, ha szerényen is, de hozzájárulva gyógykezeléséhez.

Idén második ízben neveztünk be a Madárbarát leszek programba. Október második felében most is kifüggesztettük a madáretetőt, amit rendszeresen feltöltünk eleséggel. Néhány napon belül rá is találtak a kismadarak, a gyerekek nagy örömére, akik azóta is nap mint nap figyelik a madárseregletet az ablakból.
Változatos tevékenységeinkbe a szeptemberben érkező kiscsoportosaink is hamar bekapcsolódtak, még csak két hete jártak óvodába, mikor az első eseményünkön részt vettek. Igen bátran léptek a „világot jelentő deszkákra” Fehértó Napján, ahol a nemzeti park felkérésére dalos játékokkal, mondókákkal nyitottuk meg a nap színpadi előadásait. Büszkék vagyunk óvodásainkra!

Ősszel a Prozlik tanyán vendégeskedtünk, megfigyelhettük különleges állataikat, amire hálás szívvel gondolunk vissza, és a finom süteményre, amivel vártak bennünket. Sóshalmon szüreteltünk ismét. Hamar megteltek a kiskosarak finom édes szőlővel. A gyerekek lelkesedését az elmaradhatatlan kóstolás nagyban inspirálta. A megmaradt gyümölcsöket kipréseltünk, így a gyerekek megízlelhették a saját gyártású friss szőlőlevet. Szüreti táncházzal zártuk az időszakot, mely alkalmon boldogan láttuk az új résztvevőket, akik jókedvvel kapcsolódtak be a dél-alföldi táncokba.
Együttműködő partnereinkkel, a Körös-Maros Nemzeti Park Sóstói-telepével és a Kardoskúti Faluszépítő és Turisztikai Egyesülettel tartjuk és ápoljuk a jó kapcsolatot, támogatásuknak sokat köszönhet óvodánk. Így lehet része gyermekeinknek olyan eseményekben, természeti látványosságokban, amit sokan nem mondhatnak el magukról. Nemrég módunk volt ismét megfigyelni a kis szürkemarha borjakat a parkban, ritka élményként láttunk egy aznap éjjel született kicsi jószágot anyja körül „csetleni-botlani”. Természetesen az őshonos juh fajtákat is megmutatták nekünk, köztük azokat a bárányokat, akiket tavasszal simogathattunk pár napos, hetesként. Egy nagyobbacskát most is kivezettek az ovisoknak. A madárles sem maradhatott ki, távcsővel hosszasan figyeltünk egy egerész ölyvet és a krúgatva szálló darvakat.

A Kardoskúti Kertbarát Kör meghívására csatlakoztunk a gyümölcsfaültetéshez. Ez a program nagyszerű lehetőséget biztosít az óvodás korosztály számára újabb ismeretek szerzésére, a gyümölcsig eljutás folyamatának megfigyelésére.

A Széltapogatók Nonprofit Kft-vel kíváncsian várjuk további közös tevékenységeinket, a hozzájuk kapcsolódó eddigi rendkívüli élményeink mellé.

Januárban, nagy örömünkre, tovább gyarapszik intézményünk létszáma, az újesztendőt új óvodások érkezésével köszöntjük. Végezetül életünk vidám perceiből egy kis ízelítő:

„Gyerekszáj:”

„Elestem a nővérem szobájában, és lemorzsoltam a térdemet.”

Ebédre húsleves volt, a tányér aljáról már nehéz volt kikanalazni:

„Ezt a levét szerintem már szívószállal kellene…”

Óvó néni lábán új papucs, mire az egyik kisfiú:
„Memória habos a papucsod! Láttam a reklámban.”

Gyakran játszanak „családosat”. Kisfiú a kislánynak:
„Leszünk szerelmesek? Leszel a szerelmem?”

Kompótot kaptunk az ebéd mellé, aki szereti, kapni szokott még külön levét:

„Kérek még gombóc levet!”

Máskor milánói makaróni volt:
„Ez még istenibb, mint a csigaleves!”
„Tudod, miből készül a rúzs? Krumplipüréből és szőlőből.”

„Anya nem engedi, hogy örökbe fogadjam a napszemüveget, mert azt mondta, kell még neki.”

Kisfiú a kislánynak:
„Olyan puha a kezed, mint a csoki!”

5 éves: „Most már nemsokára lesz a szülinapom…kicsit sokallom!…Egyébként egy kicsit nő a szakállam is, csak még nem látszik.”

A kardoskúti óvodások mosolyt fakasztó szavaival kívánunk mindenkinek legalább ilyen vidám, bőségben, egészségben, boldogságban gazdag évet 2018-ban.
Patócs Éva

Megszakítás