Jelet hagytak a jövőnek az olajbányászok

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Emlékművet avattak december elsején Kardoskút központjában az olajbányászat 60. évfordulója tiszteletére. Az ünneplőket a Szolnoki Bányász Fúvószenekar fogadta.

Egykori és jelenlegi dolgozók, hozzátartozók érkeztek az eseményre, ahol Jó szerencsét! – köszöntéssel üdvözölte a résztvevőket Ivancsics Péter. A MOL Magyarország, észak-magyarországi termelésvezetője pillanatképeket villantott fel e hivatás mindennapjaiból. Emlékeztetett, a vöröses fénnyel lobogó fáklyaláng, a kutak vezetékeiben surranó gáz hangja, a kompresszorok morgó zaja semmihez sem hasonlítható. Illatok, hangok kapcsolódnak az olajbányászok életéhez, ami másoknak olajbűz és zaj csupán.
– Munkatársaink tisztelik a kutakat, a technológiát. A tájat megváltoztató himbák és ez az emlékmű egy jel, amit a jövőnek hagyunk. Szimbóluma annak az egymás mellé állásnak, ami a bajban is jellemzi ennek a hivatásnak a követőit – fogalmazott.
Lengyel György Kardoskút polgármestere szerint az agrárium mellett ennek az ágazatnak köszönheti a település azt a fejlődést, amit napjainkra felmutathat.

– Emlékművet állítani nem csupán elhunytak tiszteletére szokás. Örülök, hogy a megfogalmazódott ötletből mára a mi településünkön valóság lett. Emlékmű áll egy hosszabb folyamatnak, munkának, szakmának a tiszteletére. Ez is hirdeti: a fejlődés nem a javakkal, hanem az emberekkel kezdődik. Kardoskúton mi, e hivatás képviselőivel közösen bebizonyítottuk.
Kizárólag sok munkával, fegyelemmel, szervezettséggel lehet
ilyen eredményeket elérni. A bányász szakma ilyen – mondta az avatáskor a polgármester.

Felolvasták Hanyecz Ernő nyugalmazott igazgató sorait, amit az ünneplőknek küldött, s amelyben jó szívvel emlékezett a Kardoskútiakkal közös éveire.

A himbát a bányász szakma méltó
jelképének nevezte, és örömét fejezte ki, hogy méltó helyet találtak a községben az emlékműnek.

Forrás: Csete Ilona – beol.hu

Megszakítás