XVIII. Fehértó Napja

A rendezvényről Nemes Mónika által készített fotók IDE kattintva, Őzse Péter fotói IDE kattintva érhetőek el.

Különleges élményben lehetett részük mindazoknak, akik ellátogattak szombaton Kardoskútra, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi nyílt napjára. A Fehér-tó száraz, sótól kifehéredett medrében sétálva úgy érezhették magukat, mintha sivatagban járnának.

Már a kora délelőtti órákban népes látogatósereg gyűlt össze a Kardoskúti Múzeum és a Barackosi Olvasókör épületének udvarán. A vendégeket a színpadról először Lengyel György, Kardoskút polgármestere köszöntötte, majd dr. Tirják László, a KMNPi igazgatója kívánt jó szórakozást a változatos programokhoz.
A múzeum épületében az állandó kiállítás mellett idén is volt filmvetítés és népszerű volt a természetismereti vetélkedő is. Az udvaron számos lehetőség kínálkozott a szórakozásra: a színpadi kulturális programok mellett népi játszóház, kézműves foglalkozások, állatsimogató, ragadozómadár-védelmi bemutató várta a vendégeket. Aki megéhezett, az bármikor megkóstolhatott egy frissen sült túrós lepényt vagy kemencés lángost, délidőben pedig a finom szürkemarhapörkölt mellé Túzoksört is kortyolgathatott. Az ínyencek és a bioételek szerelmesei pedig kedvükre válogathattak a helyi és kézműves termékek vásárában.
A külső helyszíneken – a Fehér-tónál és a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep melletti kilátónál – szintén folyamatosan nagy volt a nyüzsgés. Aki felment a kilátóba, annak nem mindennapi látvány tárult a szeme elé: a kiszáradt tómeder a sótól olyan fehér lett, mint a hó. Kattogtak a fényképezőgépek, majd sokan tettek is egy kiadós sétát a sivataggá változott tómederben. Az igazgatóság szakemberei természetesen szakvezetéseket is tartottak, illetve tájékoztatást adtak a vendégeknek a táj kialakulásáról, a természeti értékekről továbbá a magyar szürkemarhák, a racka és cigája juhok szerepéről.
Sokan megcsodálták az állattartó telep közelében az ideiglenes karámokban bemutatott házi bivalyt, cigáját, rackát, szamarat és mangalicát. Mindenki kellemesen elfáradt, így a visszautat a múzeumba legtöbben nem gyalogosan, hanem a kardoskúti önkormányzat által biztosított Dottó-vonaton tették meg.

Forrás:kmnp.hu

Megszakítás