Eredmények az igényfelmérésről

A 2011. február 22-én megjelent Kardoskúti Hírmondó hasábjain arra kértük a kedves olvasókat, hogy nyilvánítsanak véleményt lapunk kiadásával kapcsolatban. Az előzményekről röviden annyit, hogy a falugyűlésen két résztvevő kinyilvánította azon véleményét, hogy szüntessük meg az újságot. A lapkiadás ellen szóló egyik indok az volt, hogy az interneten mindent el lehet olvasni. Szerintünk ez nem állja meg a helyét, mivel egyre több hír és tudósítás, interjú jelenik meg csak az újság hasábjain, emellett pedig Kardoskút lakosságának túlnyomó többsége idős ember, aki nem rendelkezik internet eléréssel, számítógépes ismeretekkel. Több mint kettőszáz külterületen élő ember van, akiknél szintén kis számban érhető el a világháló. Másik elhangzott indok a gazdasági helyzet. Utánanéztünk, Kardoskút éves költségvetésének 0,0065%-át „emészti fel” a lapkiadással járó összeg. Rengeteg forráshiánnyal küzdő település van, ahol szintén kiadnak helyi újságot, mert a Képviselő-testület fontosnak tartja a lakosságot teljes körűen tájékoztatni a települést érintő hírekről, információkról.

Az önkormányzati választások kampányában már elhangzott a helyi újság létrehozásának ötlete, tehát nem érte ez váratlanul a lakosságot. Már akkor a település lakóinak nagy többsége pozitívan fogadta az ötletet. A választások után az első Képviselő-testületi ülésen egyhangúan megszavazta – az októberben megválasztott – testület az újság kiadását. Két próbaszám meg is jelent 2010-ben, amelyet örömmel fogadtak a település lakói. Mivel önkormányzati határozatban született a lapkiadásról döntés, így erről lakossági szavazást nem kellett volna véghezvinni. Ennek ellenére úgy gondolta a szerkesztőség, hogy még az első lapszámban ismerjék meg az emberek a lapkiadással kapcsolatos pontos pénzügyi adatokat, elejét véve a téves információknak. Ezek tudatában szabadon nyilváníthasson véleményt mindenki, ezzel zárva le a lapkiadással kapcsolatos vitát.

Összesen 38 család nyilvánított véleményt. Amit már tudtunk a lakók eddigi szóbeli megnyilvánulásaiból, azt most megerősítette a visszajuttatott kérdőívek összesítése: egy kivételével mind a lapkiadás mellett szavaztak. Kettő lapon jelölték be, hogy fizetős legyen az újság, a többi válaszadó mind az ingyenes megjelenés mellett tette le a voksát.

Mind a kérdőívekből, mind az emberekkel folytatott beszélgetésekből egyértelműen kiderül, hogy igény van a helyi újságra. A szerkesztőség ezután is törekszik más, külső vélemény, megnyilvánulás közlésére a szervezeti és működési szabályzat szerint.

Köszönjük mindenkinek, aki vette a fáradtságot és akár a kérdőíveken, akár szóban véleményt nyilvánított a kérdésben. A következő lapszám tervezett megjelenése 2011. április.

Végezetül – a teljesség igénye nélkül – a kérdőíveken beérkezett véleményekből egy csokor:

„Legyen ingyenes, de ha kell, fizetek is érte.”

„Nagyon örülünk az újságnak. Nincs mindenkinek internete és nem lakik a faluban. Ha kell, fizetünk érte. Legalább kicsit képbe vagyunk. Tisztelettel: NÉV”

„Nagyon-nagyon örülök az újságnak és nagyon várom. Sok mindent meghallok belőle. Ne szűntessék meg, várom a következő számot.”

„A faluban vannak vállalkozók, azokról egy sort se írtak.”

„Kell az újság. Akinek nem tetszik, az ne olvassa. Köszönjük a bele fektetett munkát.”

„Szólaltassanak meg néha 1-2 arra érdemes embereket (lehetőség szerint politikamentesen)„

„Kardoskúti dolgozók munkájának bemutatása”

„Legyenek anyakönyvi hírek is”

Megszakítás