Tananyag lehet a kisfilmünkből

A Genea Környezet és Természetvédelmi Egyesület és a Grupul Scolar „Jozef Gregor Tajovsky” által meghirdetett pályázatra a kardoskúti tagintézmény Zöldközösei is jelentkeztek. A verseny „ A környezettudatosság növelése az iskoláskorúak gondolkodásában ” címet viselte, ahol is a nevezőknek egy 5 perces rövidfilmet kellett készíteniük ebben a témakörben. Nem volt egyszerű a feladat, de hosszas gondolkodás illetve pár verzió után elkészült a kardoskúti gyerekek közreműködésével a versenyfilm, amely a helyi természeti értékeink rövid bemutatása után környezetünk védelmére hívja fel a figyelmet. A fim címe nagyon lényegretörő: „Rajtad is múlik!”.

A szavazás csak néhány napig tartott, a magyar- és a romániai versenytársak igen csak belehúztak szavazóik lelkesítésébe, hiszen közönségszavazatokat is lehetett gyűjteni. Ebben a szomszédos ország fiataljai jeleskedtek, mivel a 8 legtöbb közönségszavazatot gyűjtő film -egy kivétellel- mind romániai volt. A péntek délutáni díjkiosztó ünnepségen – amelyre Békés városban került sor- nagy várakozás mellett mindenre fény derült! A zsűri két kategóriában értékelte a beérkezett 170 filmet: általános iskolások illetve középiskolások korcsoportjában. Ami számunkra az igazán lényeges az az, hogy a verseny szakmai zsűrijének értékelésében az általános iskolások kategóriájában a kardoskúti Zöldkör filmje a kiemelkedő 2. helyet szerezte meg. Ahhoz, hogy e sikert még többre értékeljük az az, hogy a díjkiosztón elhangzott: a Zöldkör kisfilmjét -talán egyedüliként a nevezett 170 filmből (!) -felterjesztik az általános iskolások környezettudatos oktatásához használandó kötelező tananyagok sorába. Ez az igazi elismerés a film készítőinek! Mindezekhez még jutalom is társul: a Zöldkörös gyerekek ingyenesen egy hetet tölthetnek el a verseny kiírói döntése alapján egy Arad megyei táborban ezen a nyáron. Természetesen a romániai gyerekek Magyarországon fognak majd táborozni az európai uniós támogatás segítségével.

Az olvasók nevében is szeretettel gratulálunk Varga Pálnak és a kisfilm további közreműködőinek! Ismét országosan és határon túl is megismerhették községünket és a kardoskúti gyerekeket!
Megszakítás