„Jó ide bejönni!” – Egy nap a kultúra központjában


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB, VP)

A Közösségépítő Kultúránk Program keretében Kardoskút kiránduló csoportjával Lakitelekre látogattunk el. A Hungarikum Ligetben elsőként a Nemzeti Művelődési Intézet 2020-ban átadott klasszicista stílusban épült székházához vezetett utunk. Az épület külső homlokzatán a szalagszerű díszítőelemek, frízek mutatják be a teremtésmítosz és magyar őstörténet legfontosabb pillanatait, amelyekről csoportkísérőnk beszélt. A székház közösségi termei a közművelődési szakma kiemelkedő képviselőinek, Beke Pálnak, Dr. Balipap Ferencnek és Kígyós Sándornak állítanak emléket. A termek ablakain különleges batik függönyöket láttunk, melyek Makoldi Gizella textilművész keze munkáját dicsérik. Az épületben „A Szakkör” központi kiállítását is megcsodáltuk, amelyen vármegyénkből is több díjazott alkotó is szerepel munkáival. Ottlétünk alatt rövid kézműveskedésre is volt lehetőség, az érdeklődőbbek éltek is vele. Az épület Tetőtéri Rózsakertjében található a magyar nemzet összetartozását jelképező Emlékezet-tornya. Az itt elhelyezett Magyarság Harangja minden nap 15 óra 13 perckor megszólal, másik öt határon túli hasonmás haranggal együtt.

A székház után a több mint 6 hektáron elterülő komplexum külső, főbb épületei, létesítményei előtt is sétát tettünk. Csoportkísérőnk élvezetes ismertetője után jól esett a finom ebéd, majd napunk zárásaként a Szeged Trumpet Ensemble (Szegedi Harsona Együttes) színvonalas, élvezetes koncertjét hallgathattuk meg.

Egy tartalmas, szép napot töltöttünk Lakitelken, a közművelődés országos központjában, amelyet köszönünk a Nemzeti Művelődési Intézetnek és kollégáinak.

VNB

 

Új ízek mutatkoztak meg a pörköltek hazájában


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Pálinkás jó estét kívánt a résztvevőknek Varga Pál polgármester a Kardoskúti Gasztro Est nyitányakor, amellyel kezdetét vette a kulináris élményeket hozó, színvonalas rendezvény a művelődési ház falai között.

A Kardoskúti Gasztro Pálinka Egyesület és a Móra Ferenc Közösségi Színtér közös szervezésében szakmabéliek mutatták be a pálinka mint alapanyag felhasználását egy teljes menüsoron keresztül. Előtte azonban Vargáné Neller Borbála, mint házigazda üdvözölte a szakembereket, résztvevőket, aki elmondta, hogy a rendezvénnyel a szervezők célja az volt, hogy a pálinka felhasználását megmutassák a különféle ételek és a cukrásztermék elkészítése során.

Ezután átadta a szót Szabó Lőrincnek, a helyi gasztro pálinka egyesület elnökének, aki természetesen az est főszereplőjéről, a minőségi pálinkáról, mint hungarikumról adott tájékoztatást a vendégeknek. Elmondta továbbá, hogy az egyesület tagjai szinte csak kiemelt, nagyobb országos és nemzetközi versenyeken indulnak, ahonnan mindig komoly minősítésekkel, érmekkel térnek haza. A Gasztro estre ezekből a saját, különféle gyümölcsökből készült, érmes pálinkákat biztosították a menüsor elkészítéséhez.

A bemutató első részében az A’la Bárd Középkori Étterem üzletvezetője üdvözölte a vendégeket, majd főszakácsuk, Dénes Viktor mutatta meg a közönségnek a „Hűsítő meggyleves dermedt habcsókkal” elnevezésű, meggypálinka felhasználásával készülő levest. Ezután főételként igazi ínyencség került bemutatásra: saját zsírjában sült kacsamell áztatott aszaltszilvával töltve, hozzá birspálinkával párolt lilakáposzta, aszaltszilvás csatni és burgonya rösti falatkák, amelyek ízléses kitálalásban kerültek a vendégek elé. Mindeközben a művelődési ház udvarán bográcsban különlegesség főtt, mely egyáltalán nem a Kardoskúton megszokott ízvilágű pörkölteket idézte. Mellis Csaba, az Élmény Étterem tulajdonosa, mesterszakácsa a Galyasági vegyes pörkölttel örvendeztette meg a vendégeket. Az étel kóstolása előtt Kristó István elmondta, a háromféle hússal készült ételbe szilvapálinka és vörösbor is került. Erőteljes, egyedi ízvilága sikert aratott a vendégek körében.

Végezetül, de nem utolsó sorban – a desszertek koronázatlan királya – Ficsor Zoltán Príma-díjas, aranykoszorús cukrászmester erre az alkalomra megálmodott süteménye következett. A mestercukrász egy fortélyt is elárult: a mézes süteményalapra – a megfelelő egyenletes eloszlás érdekében – kompresszor segítségével fújta szét a  szilvapálinkát, ami jól dominált a Kardoskútiak körében tudvalevően kedvelt madártejes krémmel, ebben a gyönyörűen kitálalt süteménykreációban. El kell mondani azt is, hogy a mestercukrász és felesége, gyermeke sem maradt a háttérben a rendezvény ideje alatt. A szervezők munkáját nagyban segítve szervírozott, felszolgáltak és mindenkit kedves szóval köszöntöttek az asztaltársaságoknál. Ficsor Zoltán Kardoskúti Fütyülős süteménye zárta a kulináris élmények sorát. A kóstolók közben Pintér Vili hangulatos háttérzenéje biztosította a kifogástalan jóhangulatot a rendezvényen.

Ezúton köszönjük meg a rendezvényhez nyújtott támogatást Kardoskút Község Önkormányzatának.

Továbbá a szakemberek közreműködését, akik munkájukkal járultak hozzá a gasztro est színvonalas lebonyolításához: Kristó István üzletvezető, Mellis Csaba mesterszakács, Dénes Viktor főszakács, Ficsor Zoltán aranykoszorús mestercukrász és kedves családja,

Főhajtással adóztunk a Hősök emléke előtt


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Kardoskút községben az ünnep előestéjén hívtuk közös megemlékezésre az érdeklődőket. Varga Pál polgármester ünnepi beszédében visszatekintett és felelevenítette a forradalom és szabadságharc történéseit. Párhuzamot vont az egykori hősök tettei és a ma élő nemzet kötelessége között. A művelődési ház nagytermében a békéscsabai Jókai Színház művészeinek műsora zárta a megemlékezés első részét. A folytatásban zeneszó mellett fáklyás felvonulás indult Kardoskút utcáin. Megérkezve a Március 15. térre, a Hősök Emlékművénél a képviselő-testület, a helyi civil szervezetek vezetői és az emlékezők rótták le kegyeletüket. Az este tábortűz melletti beszélgetéssel zárult.

VNB

Első alkalommal, hagyományt teremtve


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Kardoskút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Nemzetközi Nőnap alkalmából -első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal – községi ünnepségre várta a település hölgy lakóit március első hétvégéjén.

Elsőként Varga Pál polgármester ünnepi gondolatait mondta el a közel száz résztvevőnek. Ezután Őzse Zoltán, a Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület elnöke saját, nőnapra íródott verse aratott sikert, majd Hevesi Imre és Szabó Ila nívós, zenés-verses műsorát hallgathatták meg a hölgyek. A jó hangulatban telt ebédes összejövetelről a következő Kardoskúti Hírmondó hasábjain részletesebben is olvashatnak.

Köszönjük támogatóinknak, elsőként a Kardoskúti Főzőcsapatnak az önkéntes vállalást a finom gulyásleves elkészítésére, a kardoskúti Mindig Dekornak a szép teremdíszítést!

VNB

Megszakítás