16 éve tökölünk, de még nem faragtunk rá


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: V.P.)

Jó hangulatú, estébe nyúló programnak voltunk ismét részesei a kardoskúti kultúrház falai között, ahol az idei tökfaragó bulira sorra érkeztek kicsik és nagyok. A programon jelmezesek színesítették a tökös bulit: volt itt boszi, csontvázak, sikoly, denevér és még sok más. Az idén a „Tök jó fej” – díjat a zsűri nem a jelmezesek, hanem a töklámpások között osztotta ki. Ezen kívül a megszokott kategóriák alapján és egyéni jelzőkkel is értékelték az elkészített töklámpásokat. Így volt közöttük csálészájú, nagyszájú, legrémisztőbb, ikertökök, stb. A lényeg  mindenki számára a derű és a közös alkotás öröme volt, amit egész este érzékelhettünk. Az értékelés végén Andrékóné Katika néni zárszóként annyit mondott: Jövőre ugyanitt! Úgy legyen!

Köszönöm szépen a zsűritagok – Andrékó Pálné, Kocsis Péterné és Somlyai Irénke – munkáját és Süle Imrének az egész estés zenélést.

 

VNB

Tájékoztatás terembérlettel kapcsolatban

Tisztelt Lakosság!

Jelenleg azon dolgozunk és keressük a megoldásokat, hogy a településünk az előttünk álló fűtési időszakot lehetőleg bezárások, átcsoportosítások, költözések nélkül tudja átvészelni. Bízom benne, hogy sem a hivatalban, művelődési házban, egészségházban és óvodában zajló munkát nem kell nagy mértékben átalakítani.

Ennek tudatában a képviselő-testület legutóbbi soron ülésén egyetértett abban, hogy az előttünk álló fűtési szezonban (2022. október 15 – 2023. április 15.) a megnövekedett rezsiköltségek miatt az önkormányzat épületeit családi, baráti rendezvények megtartására nem adja ki. Az épületek napelemmel ellátottak, az ott megtermelt plusz energiát az egész közösséget érintő rendezvények megtartásához, illetve a csoportok, civil szervezetek működésének zavartalan folytatásához használja fel. Biztatom a kedves lakosokat, hogy az előttünk lévő időszakban is jöjjenek el a tervezett közösségi rendezvényekre, erősítve ezzel is az összetartozást.

A fűtési időszakot követően továbbra is bérleti díj nélkül – közüzemi díjak rendezésével –vehetik majd igénybe a helyi lakosok különböző családi-baráti programjaik lebonyolítására a termeket.

Bízva megértésükben, tisztelettel:

Varga Pál polgármester

Ahhoz, hogy sokáig éljünk, muszáj megöregedni!


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Póth László)

Községünk időskorú lakosait a képviselő-testület meghívója invitálta a kultúrház nagytermébe, ahol az idősek világnapja alkalmából zenés műsorral kedveskedett a résztvevőknek a településre érkezett szegedi művészházaspár, Merényi Nicolette és Kiszely Zoltán.

A műsorban felhangzott közismert dallamok szinte elrepítették a hallgatóságot a szívünk tavaszán – ahogyan a Meseautóban is elhangzik a dal. A vastaps után Varga Pál polgármester köszöntőjét egy egyszerű, sokszor emlegetett igazsággal kezdte: „Ahhoz, hogy sokáig éljünk, muszáj megöregedni!” Ehhez pedig sok-sok átélt történelmi korszak és esemény társul, ami alatt rengeteg tapasztalatot, ismeretet szerez az ember. A fiataloknak még nehéz elképzelni, hogy hogyan élik meg az idősebbek az öregedés folyamatát, majd kiemelte a türelem fontosságát, amellyel a fiatalok az idősebbek felé kell, hogy forduljanak illetve maguknak az időseknek is türelemmel kell viselni a sok változást a világban. A külsőségek világát éljük, és közben megfeledkezünk olyan tulajdonságokról és értékekről, amelyek éppen az idősödéssel járnak együtt: például a derűs életszemlélet, a bölcs világlátás, a kitartás, a hit, a sok-sok tapasztalat. Ezek teszik az idősebb generációt érettebbé, ezekkel az értékekkel és tulajdonságokkal adnak a példát a társadalom tagjainak. „Mi is fel tudunk nézni Önökre, őszinte tisztelettel tudunk gondolni településünk, társadalmunk idősebb tagjaira. Akkor, amikor a legdrágább ajándék az idősek számára a velük töltött idő, és ebben a rohanó világban épp ezt nem tudjuk mindenkor megadni, akkor ezt alázattal, türelmes szívvel fogadják el tőlünk, fiatalabbaktól” – fogalmazott a településvezető ünnepi gondolatainak végén. Az összejövetelen a kialakult hagyományok szerint ajándékkal köszöntötte a legidősebb lakosokat és a három kerek évfordulós házaspárt a község vezetője és a testület tagjai.   A köszöntések sorát a Radnóti Miklós Nyugdíjas Klub kis csoportjának verses összeállítása zárta, majd a helyben főzött bográcsos marhapörkölt következett egy szelet finom süteménnyel, amit élő zeneszó mellett fogyasztottak el a vendégek.

Az idei év ünnepeltjei:

Legidősebb hölgy lakos: Csotó-Nagy István Józsefné (1929.)
Legidősebb férfi lakos: Héjja Bálint (1929.)
Kerek évfordulós házaspárok:
Bakos József és felesége (55. házassági évforduló)
id. Arany Lajos és felesége (55. házassági évforduló)
Barna László és felesége (50. házassági évforduló)

A rendezvény sikeres lebonyolításához köszönjük a Kardoskúti főzőcsapat önzetlen munkáját: Mórocz Lajos, Stelbaczki Sándor és Kocsány Gábor segítségét. Az ünnepségen való közreműködést Süle Antal, Tóth Sándorné, Kocsis Péterné, Simon János, Ramaszné Tóth Ibolya nyugdíjas klubtagoknak, a felszolgálást Szabó Andrásnénak és Csiki Erzsikének, Kincses Istvánéknak, Geiszt Anikónak, Krauszné Piroskának, Mógáné Szilvinek, a hangosítást Süle Imrének, a fotózást Póth Lászlónak és Csiki Erzsikének.

Váljék egészségünkre!


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Póth László)

A Kardoskút Községért Közalapítvány évek óta rendszeresen megszervezi az Egészségnapot, amely az egészséges életmód fontosságára világít rá.

Szabóné Miklós Ildikó, a kuratórium elnöke megnyitójában kiemelte, hogy a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás mellett fontos a munka és a testedzés megfelelő aránya, a betegségek megelőzése, amelyhez a szűrővizsgálatok is hozzátartoznak. A délután folyamán előadást tartott Orovecz Ildikó, aki a lelki egészségünkkel való törődés fontosságára irányította hallgatósága figyelmét. Mondanivalóját saját életéből vett példákkal is színesítette.  Mindeközben a klubteremben a pusztaföldvári Csatlósné Balog Anikó energetizáló svédmasszázsát lehetett az érdeklődőknek kipróbálni. Az ellazulás, az átmasszírozás jótékony hatását csak ajánlani lehet mindenki számára. Egészségnap nem maradhat el a kardoskúti kötődésű Gombkötőné Jutka masszőr nélkül. A könyvtárszobában a talp masszázsának frissítő, gyógyító hatását élvezhették vendégei. A program szerint Nagy László masszőr rövid előadást, majd bemutatót tartott a vállalkozó kedvű vendégeken, akik tőle is felfrissülve, jókedvűen távoztak. A nap folyamán a kiállítók közül különböző esszenciális olajokat mutatott be Geréb Noémi, aki a természetes növényi hatóanyagok jótékony hatására hívta fel a figyelmet. A rendezvényen kiállítókkal ismerkedhettek meg az egészségnap látogatói. Többek között különféle márkájú vitamin- és étrendkiegészítő készítményekkel, házi készítésű sajtféleségekkel, babahordozó kendőkkel, egy közismert cég műanyag termékeivel.  A teremben a helyi kreatív kör tagjai által készített munkákat is meg lehetett vásárolni az általános iskola felújítási munkálatainak támogatására.  Testünk állapotát is felmérhettük egy speciális készülék segítségével, amit Nagy Erika helyi lakos hozott el a rendezvényre, amely a szervezetünkben található antioxidánsok illetve a szabadgyökök számarányát mutatta meg. Az Egészségnap nem telhet el kóstolók nélkül. Tibáné Hamvasi Zsuzsanna védőnő különféle ízű szendvicskrémeket készített egészséges alapanyagokból, amelyeket színes kaliforniai paprikákba töltött. A szendvicsek természetesen nem fehér lisztből készült kenyérből sorakoztak a tálcákon. A védőnő teljeskiőrlésű lisztből sütött kis kosárkákat, melyeket ízesített sajtkrémmel töltött, s gránátalma magokkal illetve aszalt barackkal díszített. A sajtos-sós rudat is az egészséges táplálkozásnak megfelelő alapanyagokból sütötte, ami szintén sikert aratott. A tojáskrémes koszorút pedig Gottfried Sándorné Mártika hozta a résztvevőknek ajándékba.

A rendezvény programjában salátakészítő verseny is szerepelt, amelyben a díjnyertes Somlyai Irénke céklasalátája lett. A zsűrielnök Nagyné Szöllősi Terike kiemelte, hogy nehéz volt a sorrendet meghatározni, így a következő díjat Csizmadia Mária lilakáposzta alapú vegyes salátája érdemelte ki. Az édes ízek kedvelői pedig Geiszt Józsefné Erzsike gyümölcssalátáját kóstolhatták meg, ami szintén dobogós lett.

A résztvevők díjmentesen szűrővizsgálatokat végeztethettek Tibáné Zsuzsa védőnőnél. A gyerekek számára – sajnos kevesen voltak jelen – Török Attila képviselő játékos feladatokat talált ki, a közalapítvány kis jutalmakkal díjazta részvételüket.

VNB

Megszakítás