Égetés időszakos szabályozása

Tisztelettel tájékoztatjuk Kardoskút település lakosait, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása, amely önkormányzati rendelet alapján Kardoskút község BELTERÜLETÉN az alábbi szabályokat kell figyelembe venni az égetés során:

Avar és kerti hulladék égetése március 15. és április 30. között vasárnap és ünnepnapok kivételével naponta 9,00 – 19,00 óra között, szélmentes időben megengedett.

Az égetést lakott épülettől minimum 10 méter távolságban szabad végezni, a szélirány figyelembevételével. Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

Tájékoztatjuk továbbá a lakosságot, hogy a helyi rendelet kizárólag belterületre vonatkozhat, a külterületi ingatlanokra az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet rendelkezései az irányadóak, mely alapján KÜLTERÜLETEN az alábbi szabályokat kell figyelembe venni az égetés során:

Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltségéhez (Elérhetőség: 5900 Orosháza Gyopárosi út 1., Tel.: 68/510-239, e-mail: oroshaza.kk@katved.gov.hu) szükséges kérelmet benyújtani.

300.000 Ft bírság a szabálytalan égetésért

Felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy a levegő védelméről szóló Korm. rendelet értelmében a téli fűtés során amennyiben tiltott anyagok kerülnek égetésre (pl. műanyag, gumi) a környezetvédelmi hatóság levegőtisztaság-védelmi bírságot szabhat ki, melynek mértéke 300.000 Ft.

A megelőzés és a bírság elkerülése érdekében felhívjuk Kardoskút község bel- és külterületi lakosait a szabályok betartására!

Megszakítás