Falugyűlés

Első helyen az intézmények zavartalan működésének biztosítása áll.

február 12-én 18 órai kezdettel 50 érdeklődő előtt kezdődött meg az idei falugyűlés a művelődési házban. Ramasz Imre polgármester úr bevezetőjében köszöntötte az új testületet, majd a 2006-os évre kitűzött célok teljesítéséről beszélt.

Eredményes költségvetési évet zárt az önkormányzat. A sikeres pályázatoknak köszönhetően több fejlesztés megvalósulhatott, amelyekből néhány:

– útfelújítás

– kerékpárút felújítása,

–  művelődési háznál lévő szolgálati lakás teljes felújítása

– korszerű számítógépek vásárlása az általános iskola része, valamint egy nyelvi labor kiépítése, gázkazán csere

– Pusztaközponton az Oncsa sorra ivóvíz hálózat kiépítése
– önkormányzati elővásárlási joggal élve termőföldvásárlás
– átereszek elkészítése

A 2007-es év költségvetésére a kormány megszorító csomagja – más településekhez hasonlóan-  itt is rányomja bélyegét. Lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhat az idén a testület. A költségvetés tervezet elsődleges szempontja, hogy az intézményeknek továbbra is rendelkezésére álljanak a pénzeszközök a zavartalan működéshez. Két alternatíva közül dönthet a testület:

– egy visszafogottabb költségvetés elfogadása esetén kisebb felújítási munkák mellett nagyobb tőketartalékkal nézni a jövő felé – esetleg egy dinamikus fejlesztést támogató költségvetés mellett dönteni, amely esetben nagyobb beruházások jöhetnek létre az idén. Viszont kevesebb pénz marad a jövő évre átvihetőből.

Mindkét költségvetés tervezet mellett állnak érvek és ellenérvek. Az idén még a településünk rendelkezésére áll az a 120 millió forint, amely az iparűzési adóból folyik a költségvetésbe. Az iparűzési adó jövője azonban bizonytalan. Ennek az óriási pénzösszegnek a megvonását igencsak megérezné a település.

Megszakítás