Kardoskúti Kézműves Kör

A Kardoskúti Kézműves Kör vezetője, Andrékó Pálné húsz éve foglalkozik szalmafonással, játékkészítéssel. Kezdetben csak a saját gyermekei ültek le mellé játszani, majd a játék öröme elterjedt a gyerekek között és bekéredzkedtek a barátok is. Csoporttá fejlődött a kis közösség, a létszám folyamatosan nőtt. A csoport mára a Móra Ferenc Művelődési Ház berkein belül működik.

A szalmafonás mellett érdeklődés mutatkozott más kézműves tevékenységek – gyékényezés, tojásfestés, gyöngyfűzés, játékkészítés, babakészítés, stb.- iránt, így ilyen foglalkozások is vannak.

Minden foglalkozás azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek kézügyessége javuljon, vegyék észre a maguk körül lévő anyagokat, ezekből tudjanak tárgyakat készíteni. Ismerkedjenek meg a környezetük múltjával. A csoportnak komoly magatartásfejlesztő hatása is van. Az egyébként mozgékony gyermek figyelme a foglalkozás során tartóssá válik.

Az óvodai foglalkozások során már 3 éves kortól játszható a szalmafonás. Az évek során a játszóházak legtehetségesebb tagjai pályázatokon indultak, ahol szép eredménnyel végeztek.
Az Országos Népi Ifjúsági Kézműves Pályázatot már 6 alkalommal hirdették meg, több kategóriában. Csoportunk mindegyik alkalommal nyertesként végzett illetve tagjai közül többen egyénileg is nyertek: Kovács Bettina, Kurai Erika, Balázs Réka, Verasztó Zsuzsanna, Verasztó Anna, Andrékó Csilla, Andrékó Mónika, Andrékó Katalin, Tóth Adrienn, Horváth Nikolett, Márki Edit, Kocsány Kitti, Szamosközi Edit és még sokan mások.

Megszakítás