A kardoskúti Verlen

Kardoskúton még néhány családi gazdaságban tartanak lovat, és valamennyit munkára is használnak. Jelenleg nem mondható gazdaságosnak a lótartás, viszont a lovak szerelmesei áldozatot hozva is ragaszkodnak hozzá. Az egykori tanyavilág hangulatát idézi és fokozza a lovas fogat látványa, a kocsi zörgés. Fontos, hogy fennmaradjon ez a hagyomány, a puszta, az alföldi táj, a betyár romantika mementójaként:

„Méneseknek nyargaló futása
Zúg a szélben, körmeik dobognak,
S a csikósok kurjantása hallik
S pattogása hangos ostoroknak.”

Már Petőfi leírta azt, amit ma is éreznie kell az alföldi embernek, amely minden magyar számára érték. Saját magunk alakítjuk országunk arculatát. Ilyen érzelmek, és gondolatok is kovácsolták azt a kocsit melyet saját tervezés után Verasztó Imrével létrehoztunk 2005-ben Kardoskúton. A kocsi nevét a készítők vezetéknevéből Verasztó Lajos (Imre bátyja) alkotta: VERLEN. (Véletlen egybeesés, hogy a Verlen kocsi könnyedsége, finomsága emlékeztet a nagy francia költő, Verlain (ejtsd: Verlen) költészetének könnyedségére és finomságára.

A fogatot úgy terveztem, hogy a lovaknak, hajtóknak, és az utasoknak egyaránt kényelmes, stabil, és megbízható legyen. Lehetőség van egy, illetve több ló befogására is. Egyes fogat esetében a ló középen jár két rúd között. Kettes, vagy négyes fogatnál a kocsirúd lengéscsillapítóval szerelt. A két használati mód egyszerû (2 perc) szereléssel cserélhető.

A rugókat a székesfehérvári Balogh dinasztia évszázados tapasztalatok alapján készítette. A kocsi csapágyazott és gumi ráfos acél kerekeken gurul, hidraulikus fékrendszerrel ellátva. A biztonságos és könnyed fordulást, kanyarodást a fixen beépített forgó zsámoly teszi lehetővé. A nyomtáv és a tengelytáv arányának, valamint a tervezett súlypontnak köszönhető a stabilitás. A váz zártszelvényből készült, amelyet acéllemez borít.

Párnázott bőrülések, kőrisfa, és rozsdamentes acél biztosítja a megfelelő komfortot. A fogathajtó a megszokottnál kedvezőbb üléspozícióval rendelkezik. Az utasok a biztonság kedvéért alacsonyabban ülnek a hátsó üléseken, és kényelmesen lehet le és fel szállni.

A szállítható személyek száma hat fő. Küllemben és használatban megfelel a vadász-hintó kategória követelményeinek, ezt börzsönyi vendégvadászokkal is teszteltük. A 2006. évi Falunapon szervezett fogathajtó versenyen Nagy Ferenc kardoskúti fogathajó negyedik helyezést ért el a VERLEN- nel.

Remélem ez is részévé válik annak a folyamatnak, mely öregbíti kis falunk hírnevét!

Lengyel György

Megszakítás