Méltó emlékezés a márciusi ifjakra


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: PN, VP)

A történelmi eseményeket és a mai kor emberéhez intézett költői kérdésekkel szólt hallgatóságához az idei március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a megemlékezés szónoka, Őzse Zoltán, a helyi kulturális egyesület elnöke.

A művelődési házban tartott ünnepséget a helyi óvodások egy kisebb csoportja verssel és énekkel nyitotta meg, amelyet Őzse Zoltán ünnepi gondolatai folytattak. Beszédét irodalmi részletekkel színesítette, s utalt a 171 évvel ezelőtt élt ifjak hitére és lelkesedésére, amellyel a vágyott szabadság kivívásáért küzdöttek.

Ezután a művelődési ház nagytermének falai között felfokozott hangulatban, ám áhítatos csend közepette szólalt meg a hallgatóság sorai előtt Bartus Gyula, Jászai Mari-díjas színművész. Irodalmi műsorát érezhetően meglepetten fogadta a közönség. A márciusi ifjakat idézte meg versekkel és énekekkel, közben a hallgatóság között lépdelve kontaktusba kerültünk vele és irodalmi idézeteinek mondanivalójával. Az összeállításban Dózsa György alakja is megjelent, akit Petőfiék példaképül állítottak a forradalom és szabadságharc idején. Bartus Gyula színművész méltán megérdemelte színvonalas előadásával a vastapsot.

Az ünnepi megemlékezés fáklyás menettel folytatódott, s közös koszorúzással zárult a Március 15-e téren lévő Hősök emlékművénél.

VNB

Megszakítás