Pc tanfolyam kezdőknek

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Október közepétől mostanáig a számítógépes termünk gazdagabb lett néhány számítógéppel az orosházi Székács József Családsegítő Alapítvány jóvoltából. Akik a hat hét alatt jártak az intézményben felhívásunkra, azok nagyon korszerű laptopokat próbálhattak ki. Ezeknek nagy sikere volt a felhasználók körében, mivel többségüknek nincs otthon számítógépe, vagy eddig csak asztali gépet használtak. Ezen a héten pedig kezdők is bekacsolódtak a számítógépezés világába, mivel oktatást tartottunk a művelődési ház könyvtárában. A jelentkezők ráéreztek a számítógépezés mikéntjére, megtették az első lépéseket, amiről két kezdő szinten lévő „tanulónk” így nyilatkozott honlapunknak:

Csotó-Nagy Istvánné nyugalmazott tanárnő: „Csodálom a korszerű technikát. Meghajtom a fejem a tanfolyam vezetője, Varga Pali előtt, aki nagy tudású ember. Türelemmel foglalkozott mindvégig velünk. Indíttatásom az volt, hogy a távoli országokban élő ismerőseimmel felvegyem a kapcsolatot. Magas korom ellenére ajánlom az ilyen tanfolyamot az idősebb korosztálynak is. Bátran vágjanak bele, ha van rá lehetőségük. Igaz nehezen megy még, de alapjaiban majd szeretném művelni, gyakorolni. Én itt mindent csodáltam: különösen tetszett a „Google Föld”. Amit életemben már megismertem, azt az interneten keresztül is szeretném újra megnézni. Csak attól félek ezután, ha belemélyedek, akkor mikor fogok aludni…”

Verasztó Sándor nyugdíjas olajipari dolgozó: Ezelőtt 14 éve mentem nyugdíjba, s bár munkahelyemen már akkor is voltak korszerű számítógépek. Akkoriban nem igazán érdekelt. Ma már az unokáim is jól tudják kezelni. Úgy éreztem, hogy nekem is velük kell haladnom, ne legyek analfabéta. A hirdetéskor elszántam magam, hogy a legminimálisabb alapokat elsajátítsam. A családom nagyon örült, hogy elkezdtem a tanfolyamot és most már én is érzem, milyen hasznos a számomra. Az már biztos, hogy venni fogok egy számítógépet.”

A haladók közül Gőghné Dán Rozália véleménye: „Voltak már számítógépes ismereteim, használom is rendszeresen a számítógépet otthonomban, mivel segítségével tartom a kapcsolatot a családommal, baráti körömmel. A héten több új információval gazdagodtam. Amit eddig nem tudtam most már magam is meg tudom csinálni, a szövegszerkesztés és egyéb érdekességek nagyon tetszettek. A „Google Föld” megismerésével és ennek érdekességeivel otthon is elfoglalom majd magam. Itt szívesen kérdezek, tanulok, ezzel is képzem magam.”

Varga Pál: Amennyire a résztvevők sajnálták, hogy vége lesz a tanfolyamnak, olyannyira én is. Most kezdtünk még csak belemelegedni. Jó érzés volt másoknak ismereteket átadni, s főleg, hogy a volt tanáromnak tudtam újat mutatni. Örömmel néztem az előrehaladásukat. Abban biztos vagyok, hogy itt még nincs vége…

A tanfolyami résztvevőkön kívül a nyugdíjas klub tagjai is kíváncsiak voltak az internet adta lehetőségekre. Nekik egy klubfoglalkozás keretében településünk honlapját mutattuk meg projektoros kivetítőn keresztül. Sokan elámultak, mivel sejtelmük sem volt arról, hogy milyen információk vannak fent a világhálón, így bárki értesülhet az internet segítségével községünk életének mozzanatairól, intézményeiről, s a fontosabb információkról. A klubtagok derűsen, nagy érdeklődés mellett idézték vissza az idei év eseményei mellett az elmúlt évek érdekességeiről készült cikkeket, fotókat. Az idő hamar eltelt rajtunk, s élmények felidézésével térhettünk haza. A jövő évre is tervezünk tanfolyami jellegű oktatást, ám ezen kívül is szívesen látunk bárki érdeklődőt az internetszobánkban, s igyekszünk segíteni mindenkinek a tájékozódásban.

Megszakítás