LEADER vendégek

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Hétfőn délután egy delegáció látogatta meg Kardoskutat. A résztvevők Erdélyből, Szlovákiából illetve a Hajdúvölgy – Körösmente Térség Fejlesztéséért Közhasznú Egyesülettől érkeztek. Szilágyi Menyhért – a Hajdúvölgy-Körösmente Térség Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület elnöke, Csorvás polgármestere – megköszönte Ramasz Imrének, hogy fogadta a csoportot. Kardoskút polgármestere röviden bemutatta településünk múltját illetve jelenét, majd felvázolta terveinket a jövőre nézve. Ismertette a település iparát és mezőgazdaságát. Különös részletességgel beszélt a Pusztaközponti Fehértó látnivalóiról. Ezután közösen kilátogattak a pusztaközponti múzeumba ahol Kocsis Péter  – a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa – tartott egy igen érdekes előadást a Fehértóról és annak élővilágáról. Az út vége a szürke marha szálláson végződött, ahol testközelből megcsodálhatták a vendégek a cigája juhok mellett a híres szürke marha gulyát. Sorra érkeztek a kérdések a vendégektől, főleg a tenyésztéssel és kereskedelemmel kapcsolatban. Már  teljesen beesteledett, mire a kérdések végére érve, elköszönt a csoport.

Az Európai Közösség által 1991-ben elindított közösségi kezdeményezés gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldásával segíti elő a fenntartható fejlődést Európa vidéki területein.  A LEADER a helyi közigazgatás, a vállalkozók és civil szervezetek összefogására épít.

Ennek a látogatásnak a célja egy nemzetközi pályázaton való elindulás megalapozása volt. Ismeretek szerzése és közös tapasztalatcsere. A napokban Németországból és a Hortobágyról fog érkezni egy csoport Kardoskútra, hogy megtekintsék a helyi értékeinket, amelyek egyikei lehetnek egy nyertes pályázat alap-pilléreinek.

Megszakítás