Ha pünkösd, akkor zarándoklat


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók és írta: VNB.)

Pünkösd hétfőjének kora reggelén ismét zarándokok érintették Kardoskút több pontját is. Az orosházi katolikus templomtól induló, Viczián Zoltán vezette csoport fél nyolc magasságában érkezett Fecskéspartra. Itt, első megállóhelyükön Barna Imre László – Kardoskút község díszpolgára – anekdotázott egykori iskolás éveiről, amelyet Fecskésparton töltött. Az élménydús, történelmi áttekintést is tartalmazó visszaemlékezést követően – egy kis vendéglátás után  – tovább indultak a zarándokok Pusztaközpontra. Évek óta megállóhelye a túrának a Szabó tanya, ahol is a házigazdák jó szívvel kedveskednek, mindenféle jóval kínálják a megfáradt túrázókat. Az idén is így történt ez, ahol talán egy kicsit tovább is időztek a vándorok, mint a tervezett idő. De a sok finom falatnak és jó italnak nehéz volt ellenállni. Az idő pedig a jó beszélgetés közben még gyorsabban telik. A marosháti piros jelzést követve a következő megálló a pusztaközponti temető volt. Az első világháborús emlékmű előtt először Lengyel György helyi lakos köszöntötte a vendégeket, majd a puszta múltjáról és jelenéről beszélt az érdeklődőknek. Ezt követően egy citerán előadott katonadal hangzott fel a temető csendjében. A zarándokok kardoskúti utolsó megállója az egykori Baraczkosi iskola és olvasókör emlékművénél zárult. Itt Varga Pál polgármester az egykoron működött olvasókörök szerepéről, a régmúlt színjátszásáról beszélt. Ennek apropóján Őzse Zoltán – a jövőre tíz éves Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület elnöke – egy Reményik Sándor verset szavalt el, amelynek címe: Templom és iskola. Ezen helyen a korábbi években minden alkalommal Simon Jani bácsi várta a vándorokat és anekdotákkal, énekekkel kedveskedett. Az idén sajnos kórházban tölti ezeket a napokat Jani bácsi. Polgármester úr felhívta őt telefonon, amelyet kihangosítva halhattak a jelenlévők is. Közös felkiáltással üzentünk a kórházba, jó egészséget kívánva várjuk vissza Jani bácsit. A zarándokok Békéssámson irányába tűntek el a pusztában, hiszen még hosszú volt az út a zarándoklat végcéljáig, Kopáncspusztáig.

Vidám pünkösdi hétvége


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

A tavasz utolsó hónapjának végét gyermeknappal és zenés szalonnasütéssel búcsúztattuk, várva a közeledő tartalmas nyári időszakot.

A gyerekeknek a Kardoskút Községért Közalapítvány gyereknapi forgatagot varázsolt a Március 15-e térre, ahol a lovaglás, ugrálóvár, óriás trambulin mellett a helyi motoros egyesület tagjai nagy sikerrel motoroztatták a gyerekeket és a fiatalos lelkületű felnőtteket. Geiszt László lovas-kocsikáztatott a faluban, a hivatal melletti parkolóban kisebbek-nagyobbak lovaglással tölthették el az időt. Mindeközben a gyerekeknek palacsintát sütött a Főnix kulturális egyesület, amihez még fagyi is dukált a délután folyamán. A napot színesítette Andrékó Mónika kézműves foglalkozása, de az arcfestők és a csillámtetkó készítők sem unatkoztak. A gyereknapi rajzpályázatra készített rajzáért a közalapítvány vezetőjétől, Szabóné Miklós Ildikótól ajándékban részesült az óvodás Mikes Janka és a 2. osztályos Francziszti Dóra. Kora este zenés műsorával a Csiga Duó szórakoztatta a nagyérdeműt, majd a gyereknapot néhány közkedvelt versenyjátékkal fejeztük be. A szombat viszont ezzel még koránt sem ért véget, mert a családok és az érdeklődők megtöltötték a művelődési ház udvarát. A pünkösdi szalonnasütésen Pintér Vili élőzenével teremtett jó hangulatot, az énekszó mellett sokan táncra is perdültek. Hamarosan következik a folytatás: június 10-én este a Nyárindító zenés vacsorára várjuk a Kardoskútiakat.

A pünkösdi hétvége programjait támogatták:
Kardoskút Község Önkormányzata
Kardoskút Községért Közalapítvány
Kardoskúti Veterángépjárművesek és Motorosok Baráti Egyesülete
Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület
Geiszt László és családja
Móga Lászlóné

VNB

Nyári betakarítási munkákkal kapcsolatos tűzvédelem

A nyári betakarítási munkák elvégzése nagy igénybevétel a mezőgazdaság területén dolgozóknak. A nehéz munka mellett e tevékenység igen tűzveszélyes, amelyre kellő körültekintéssel lehet csak felkészülni, ezért különösen fontos a betakarítási munkálatokban részt vevő erő és munkagépek tűzvédelme, az aratásra vonatkozó szabályok ismerete,
betartása.

BŐVEBBEN…

Hőseinkre emlékezve


További fotók a fenti kérte kattintva érhetőek el. (Fotók: Kocsis Anita)

A magyar hős katonákra és leventékre először 1924-ben emlékeztek meg eleink az országos emléknappal, amelyet május utolsó vasárnapjára jelölt ki az akkori országgyűlés. A II. világháború utáni években – egészen a rendszerváltásig – nem tartottak országos ünnepségeket. Az idei évben Kardoskúton, a közelgő pünkösd ünnepe miatt korábban került megrendezésre a települési megemlékezés, amely Laczki János evangélikus lelkész és Tracsek Oszkár plébános szolgálatával ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a templomban. Az emlékezők ezután koszorúzással és főhajtással fejezték ki tiszteletüket a templomkertben felállított II. világháborús emlékműnél, majd a temetőben az I. világháborús emlékműnél. A résztvevők az ismeretlen katonákra emlékezve katonadalt énekeltek el közösen, majd szeretetvendégségre került sor. A megemlékezés Kardoskút-Pusztaközponton zárult a régi református temetőben az I. világháborúban elesett katonák emlékművénél.

Megszakítás