Batyus buli

batyus_buli_2011_12_31-0033

További fotókért kattintson a képre… (Fotók: Varga Pál)

Több generáción átívelő szilveszteri buli vette kezdetét a 2011-es év utolsó óráiban. A bölcsődéstől a dédnagymamáig jöttek a vendégek az otthonról hozott finomságokkal a kosarakban. Batyus buli lévén, mindenki azt ette és itta, amit hozott magával. Roskadásig telt asztalok mellett minden korosztály megtalálhatta a kedvére való talpalávalót, hiszen a zenei stílusok sorban váltották egymást. A Kardoskúti Hírmondó decemberi számában található rejtvény megfejtésének beküldői között az év utolsó órájában egy nagyon szép ajándékcsomag került kisorsolásra. A szerencsés nyertes – Hegedűs János – a helyszínen átvette a csomagot. A pezsgődurranás után a fiatalabb generáció vette át a táncparkettet és egészen kakaskukorékolásig koptatta azt. Ezúton is kívánok minden kedves olvasónak Békés, Boldog Új Évet!

Meleg étel, meleg szívvel

karacsonyi_etelosztas_2011_12_21-0011
További fotókért kattintson a képre.

Karácsony előtt ismét helyben főzött gulyáslevessel tudtunk örömet szerezni a településen élő idős vagy többgyermekes, munkanélküli vagy éppen egyedül élő embereknek. Vállalkozók és magánemberek jó szívvel az első megkeresésre a jó ügy mellé álltak és így 350 adag meleg étel kerülhetett az asztalokra. Belterületen a művelődési házban volt az osztás. Az állami gazdaságba és Pusztaközpontra a tanyagondnoki kisbusz szállította ki az ételt. Az Olvasókörben az iskolások betlehemi műsorral kedveskedtek a megjelenteknek. Az idén a messzebb élő tanyasi emberekhez is eljuttattuk a tál meleg ételt a kisbusznak köszönhetően.

A „Karácsonyi ételosztás” támogatói és segítői voltak:

Fehértó Étterem, Gál Gumiszervíz, Kardoskút Község Önkormányzata, Kardoskúti Zrt., Nagy Utazási Iroda, Mórocz Lajos, Neller Borbála, Ramasz Imre és családja, S-Copy üzlet, Szabó és Társa Bt., Török Attila, Varga Pál és Verasztó József

Karácsony ünnepe

111217_karacsonyi_teadelutan_rj_049

További fotókért kattintson a képre. ( Fotók: Rajki Judit)

A közelgő ünnepek előtt az idén is közös fenyőfadíszítésre invitálta a község lakóit a művelődési ház. Az asztalokon gőzölgő tea, gyümölcsök és kalács fogadta a vendégeket. Az általános iskolások betlehemes műsorát követően ajándékosztás következett, majd a szépen feldíszített fa mellett beszélgetés zárta az idei karácsonyi teadélutánt.

Videó összeállítás az eseményről. (Készítette: Varga Pál)

Kardoskútra ért a láng

betlehemi_lang_2011_12_12-0004

A betlehemi lángot  Dr. Prozlik László örökíti tovább. (Fotók: Varga Pál)

Huszonöt évvel ezelőttre nyúlik vissza a betlehemi láng hagyománya. Minden év decemberében a betlehemi Születés- kápolna mécseséről meggyújtanak egy gyertyát és cserkészek viszik azt repülővel, autóval, kerékpárral és gyalog a világ számtalan helyére, hogy karácsonyra minél több otthont melegítsen fel fényével. Magyarországra az idén december 11-én érkezett a láng, ahol is egy központi ünnepséget követően szintén cserkészek vitték tovább az ország számos pontjára. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége Gödöllőn adta át a lángot a megjelent önkormányzati vezetőknek. Dr. Prozlik László – Gádoros polgármestere – több éve már, hogy elhozza Békés megyébe a lángot, ezzel teremtve meg a lehetőségét, hogy bárki meggyújthassa a maga gyertyáját és hazavigye otthonába, családjának. Örömmel vettük és tettünk eleget az idén is polgármester úr meghívásának, hogy egy kis ünnepi műsort követően, – amelyet a gádorosi iskolások adtak elő – mi magunk is tovább örökítsük a lángot és hazahozzuk Kardoskútra. Az országba érkezését követő napon tehát már Kardoskúton is bárki otthonába viheti a betlehemi lángot, ha eljön a művelődési ház előterébe és az ott égő lángból tovább örökít egy újabbat.

14 versenyző – 14 órás verseny

111210_biliardverseny_RJ_007
További fotókért kattintson a képre. (Fotók: Rajki Judit)

A művelődési ház nemrégiben vásárolt egy új biliárdasztalt, illetve a régi teljesen fel lett újítva. Ennek apropóján került megrendezésre a „Mikulás Kupa” biliárdverseny. A tizennégy nevező két csoportban játszott körmérkőzéseket, ahonnan a csoportok első két helyezettjei kerültek a legjobb négy közé. A maratoni hosszúságú verseny eredménye:

„A” Csoport:
1., Mocsári Zoltán (6 parti – 5 győzelem)
2., Károlyi László (6 parti – 5 győzelem)
3., Mocsári Péter (6 parti – 4 győzelem)
4., Tiba András (6 parti – 3 győzelem)
5., id. Kincses Benjamin (6 parti – 2 győzelem)
6., Kis Ákos (6 parti – 2 győzelem)
7., Gál Szilárd (6 parti – 0 győzelem)

 

„B” Csoport:
1., Varga Pál (6 parti – 6 győzelem)

2., Farkas Ferenc (6 parti – 4 győzelem)

3., Gera Dávid (6 parti – 3 győzelem)
4., Debreczeni Csaba (6 parti – 3 győzelem)
5., Mocsári András (6 parti – 3 győzelem)
6., ifj. Kincses Benjamin (6 parti – 2 győzelem)
7., Bozsik Imre (6 parti – 0 győzelem)

Végeredmény:

1., Mocsári Zoltán
2., Károlyi László
3., Farkas Ferenc
4., Varga Pál

PC100051
(Fotó: Mocsári Péter)

Párosban ötödik hely

csoport_tkomlos_2011_12
(Fotó: Varga István)

A Tótkomlósi Asztalitenisz Sportegyesület meghívására vett részt a Kardoskúti Asztalitenisz Klub december 11-én Tótkomlóson a Városi Amatőr Asztalitenisz Versenyen. Kardoskutat Kovács Jenő, Pető Attila és Varga Pál képviselte. Több kategóriában zajlottak a versenyek. A Kovács- Pető kettős a páros kategóriában ötödik helyen végzett. A sport és mozgás, illetve a tapasztalatszerzés mellett kitűnő alkalmak ezek a rendezvények a kapcsolatok építésére. Sok ismerőssel, sportbaráttal találkoztunk és invitáltuk őket, hogy látogassanak el településünkre a következő Lantos György emlékversenyre. Ezúton is köszönjük a meghívást erre a nívós, jól szervezett versenyre.

Mikuláscsomag az E.ON jóvoltából

eon_mikulas_2011_12_05-0005
További fotókért kattintson a képre (Fotók: Gönczi László)

Az idei már az ötödik alkalom, amikor is az óvodába és az iskolába látogat az E.on Földgáz Storage mikulása. Gönczi László – a cég munkatársa, munkabiztonsági szakértő – évről-évre szívesen látogat el a kardoskúti intézményekbe és osztja ki a gyerekeknek a csomagokat. Az iskolások műsorral kedveskedtek az ovisoknak.

Elkészült az út

parkolo_2011_12_03

Mint arról már korábban írtunk, a képviselő- testület döntését követően elkezdődött a Petőfi utcán a bolttal szemben lévő földút rendbetétele. Az aszfaltozás mellett hat darab parkoló is kiépítésre került. A napokban megtörtént a műszaki átadás, használatba lehet venni a megújult útszakaszt.

111123_uj_ut_es_parkolo_bolttal_szemben_RJ_010
A munkálatok során készített fotókat a fenti képre kattintva tekintheti meg. (Fotók: Rajki Judit)

Az első gyertya

111125_adventi_koszoru_keszites_RJ_027
További fotókért kattintson a képre. (Fotók: Rajki Judit)

Amikor a fák gyümölcsöt teremnek,
tudhatjátok, hogy közel van a nyár.
Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg
korcs ágaimon más, mint a halál?
Amikor jelek lepik el a mennyet,
álmunkból kelni itt az óra már.
De ha hozzám jössz, pedig megüzented,
angyalod mégis álomban talál.
Meg akartál rajtam teremni, rossz fán;
Nem voltál rest naponta jönni hozzám.
Ajtóm bezártam. Ágam levetett.
Éjszakámból feléd fordítom orcám:
boríts be, Bőség! Irgalom, hajolj rám!
Szüless meg a szívemben, Szeretet!
Rónay György: Advent első vasárnapja

Több, évek óta tartó hagyomány van a művelődési ház berkein belül. Ezek közül az egyik, hogy advent első vasárnapja előtt elkészítjük közösen a község adventi koszorúját. Az ünnepeket megelőző időszakban a keresztény ember készül karácsonyra, Krisztus születésének ünnepére. A népi jámborság megnyilvánulásai az ádventi koszorú mellett a karácsony előtti betlehemezés, és a keresztény család közös Szent Család-járása. Amíg a betlehemezés karácsony eseményeit mondja el, addig a Szent Család-járás inkább a felkészülés ájtatossága a családi otthonokban.

50 éves az óvoda

111119_kardoskuti_ovoda_50_eves_RJ_036
További fotókért kattintson a képre… (Fotók: Rajki Judit)

Szombaton ünnepeltük óvodánk 50 éves fennállásának évfordulóját a Kardoskúti Móra Ferenc Művelődési Házban. A vendégek köszöntése után Ramasz Imre polgármester úr idézte fel az elmúlt 50 év történéseit a fenntartó szemszögéből. Megemlékeztünk a közülünk eltávozó dolgozókról. Ezt követően a gyerekek óvodai életét felidéző kedves mesejátékkal, tánccal, versekkel köszöntötték a jubiláló óvodát, és az általunk meghívott és műsorunkat megtisztelő kedves vendégeket. A műsor zárásaként Kocsány Kitti gimnáziumi tanuló egy verssel emlékezett vissza az óvodára. Megemlékezésünket az elmúlt 50 évről a régi óvodások és szüleik segítségével összegyűjtött fotókiállítás is gazdagította. Meghívott vendégeink számára stílusosan egy az óvodát ábrázoló tarisznyával és egy szál virággal igyekeztünk emlékezetessé tenni ezt az ünnepet. Ünnepi rendezvényünk további része az óvodában egy fogadás, kötetlen múltidéző beszélgetés keretében megható, kellemes hangulatban folytatódott. Bízom abban, hogy minden kedves vendégünknek emlékezetes pillanatokat szereztünk.

 Megköszönöm mindazok segítségét, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ez a rendezvény ilyen formában megvalósulhasson. Külön köszönöm az orosházi Andrea virágboltnak az ünnepi dekorációban nyújtott segítségét és az orosházi Rétes boltnak, akik egy gyönyörű tortával koronázták meg ünnepünket.

 

Kürtiné Rácz Anikó óvodavezető

A rendezvényen készült 38 perces videóösszeállítás: