Sztrájk a vasútért

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotó:VP)

Bejelentésüknek megfelelően a VDSzSz Szolidaritás a Vasutasok Szakszervezetével közösen ma reggel országos kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott reggel 6 és 8 óra között.

A lámpák fénye alatt egyre többen gyülekeztek a kardoskúti vasútállomás szélvédett részén.

Előkerültek a transzparensek, zászlók. Nem voltak hangzatos beszédek de voltak a múltat idéző jókedvű beszélgetések. Jöttek fiatalabbak és idősek. Munkából hazafele tartók vagy éppen oda sietők. Jöttek, hogy jelenlétükkel és aláírásukkal is kifejezzék nemtetszésüket, a MÁV egyes vonalainak „szüneteltetése” ellen. Ez a szó jelen esetben a bezárást jelenti, de a „szüneteltetés” szó mégis csak adhat némi reményt. A leépítéseket a vasútvonalak gyenge kihasználtságával indokolják. Az összegyűlt emberek beszélgetéseikből az derült ki, hogy bizony elég sokuknak nehézkessé válik ezután Szegedre, a klinikákra való eljutás és a fővárosba is viszonylag kényelmesen lehetett eddig elutazni. A diákok kollégiumba való eljutása is kérdéses lesz ezután.

A vasút egy környezetkímélő utazási lehetőség, amelyet kevésbé befolyásolnak az időjárás viszontagságai. A buszok egymás késését kevésbé veszik figyelembe, mint például a vasúti menetrend. Összességében kell látni a vonalak bezárásának gondját. Lehet, hogy azon a vasútvonalon, ahol éves szinten 700! fő – tehát napi 2- utazik, nem kell foggal, körömmel megtartani a vasúti közlekedést. Viszont azt is látni kell, hogy a jövő a vidékben van. De mit ér a vidék ha nem lehet oda eljutni? A vidékfejlesztésre egyre nagyobb összegeket juttat az Unió.

Kardoskúton közel 100-an vettek részt és írták alá a petíciót, reméljük nem hiába.

Megszakítás