Az első országos bajnokunk

Verasztó József igazgató úr osztályfőnöki órára invitált.  Az óra elején elmondta a tanulóknak, hogy soha de soha nem volt még országos bajnok sportolója a kardoskúti iskolának. Kiemelkedő egyéniségek természetesen voltak, de bajnok még nem. Volt már, hogy a megyei úttörő olimpián döntőt játszottak a Kardoskútiak fociban anno, de azt sajnos nem nyerték meg. Így nem aranyozódott be az érem.   Eddig. Van a faluban egy lány – Kiss Zsuzsa – akiről már beszámoltunk nemrégen. Azt lehet látni, ha jó az idő, akkor ő körbe-körbe fut a faluban. Nagyon sok jó eredménnyel büszkélkedhet. És van neki egy öccse, aki most készül ballagni az általános iskolából. Kiss Imrének hívják. Nem űzi versenyszerűen a futást, nem jár komoly edzésekre, nincs profi edzője sem. Fut, mert jólesik neki a futás. Nemrégen részt vett Bogárzón az iskolák között megrendezésre kerülő körzeti mezei futóversenyen, amit megnyert. Itt figyelt fel rá a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club vezető edzője. Siófokon került megrendezésre november 14-én a kismaratoni országos-bajnokság. Szóltak Imrének, hogy ha van kedve, akkor csatlakozzon a békéscsabai csapatba. Egyfajta tartalék tagként. A sors úgy hozta, hogy Imre lefuthatta a távot 3 másik csapattársával együtt és csapatban elhozták az első helyet. Országos bajnokot köszönthetnek osztálytársai Kardoskúton. Imre az alábbiakat válaszolta az osztálytársaitól hozzá érkező kérdésekre:

Futottál már a verseny előtt is 10km-t?

Nem, soha. De aznap a verseny előtt a helyszínen lefutottam, hogy tudjam, miről is lesz szó.
Pásztor István tanárom javaslatára előzetesen rövidebb távokon gyakoroltam. Kifutottam Pusztaközpontról a kis kilátóig és vissza. Erre ugyanis nem kell menekülni a környékbeli kutyáktól. Ez olyan 3 km lehet.

Hány versenyző volt összesen a siófoki versenyen?

Körülbelül 60-70 résztvevő indult. A fiataloktól az idősekig. Egyszerre állt rajthoz mindenki. Én a középmezőnyben végeztem, korosztályomban pedig elsők lettünk csapatban.

Mennyi idő alatt futottad le a távot és mennyi erőt vett ki belőled? Volt valami taktikád?
37 perc alatt futottam le a 10 km-t. Azt nem mondom, hogy harmadjára is le tudtam volna még futni a távot, de nem is ájultam el a fáradtságtól. Taktikám igazából annyi volt, hogy 9 km-ig közepes tempóban futottam és az utolsó egy kilométeren adtam ki magamból a maximumot.

A későbbiekben esetleg profi versenyzésben gondolkodsz?

Nem. Pályaválasztás előtt állok. Orosházára a Harruckernbe jelentkezem majd. Azt nem zárom ki, hogy hetente 1x ne járjak át Békéscsabára edzésre, de komolyabban nem akarok a futással foglalkozni.

Megszakítás