Beszámoló a testületi ülésről

Beszámoló Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2009. szeptember 30-án (szerdán) 15 órai kezdettel megtartott soron kívüli testületi üléséről.

Jelen vannak: Ramasz Imre polgármester, Gombkötő Csabáné, Gombkötő Lajos, Kulima István, Mórocz Lajos, Pusztai Ádám, Szemenyei Sándor és Gub András települési képviselők.

Jelen van továbbá: dr. Mészáros Erzsébet jegyző, Pappné Neller Borbála intézményvezető, Kapuné Sin Anikó pénzügyi főtanácsos, Skorka Pálné jegyzőkönyv-vezető és Varga Pál közalkalmazott.

Ramasz Imre polgármester köszönti a megjelenteket. A jelenléti ív alapján megállapítja, hogy a testületi ülés határozatképes. Jegyzőkönyv hitelesítőkre tesz javaslatot Gub András és Gombkötő Lajos személyében, akiket a testület egyhangúan elfogad.

1., Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj-pályázat 2010. évi fordulójához csatlakozásról.

Ramasz Imre: Mindenki előtt ismeretes ez a pályázat. Hosszú idő óta részt veszünk benne és véleményem szerint 2010-ben is részt kell vennünk benne. Az iparűzési adóból a vártnál magasabb összegek folytak be így nem lehet pénzügyi akadálya a felsőoktatásban tanuló diákok támogatásának.

A képviselőtestület egyhangú igen szavazással döntött a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj-pályázat 2010. évi fordulójához csatlakozásról és a pályázati szabályzat elfogadásáról.

2., Békés Megyei Vízművek Zrt. alaptőke felemelése tárgyában küldött felhívásának megtárgyalása, döntés a kötelezettség vállalásról.

Ramasz Imre: Kiadásra került a Békés Megyei Vízművek Zrt. levele amelyből kiderül, hogy alaptőke emelést kívánnak végrehajtani kettő milliárd összértékben. Ehhez a tulajdonos önkormányzatokat kérték meg, hogy vásároljanak részvényt. Ahogy az imént már jeleztem, jelentős adóbevételünk származott. Javaslom, hogy 100 részvényt vásároljunk 1,4 millió forint összértékben. Azt tudni kell, hogy ezen a területen a későbbiekben sem várható osztalék kifizetése. Ez egy gesztus lenne, hogy elkötelezettek vagyunk az egészséges ivóvíz szolgáltatása iránt. És nem lenne szerencsés, ha magántőke kerülne a rendszerbe. Pillanatnyilag elenyésző Kardoskút részvényeinek aránya. Döntési helyzetünk nem javulna, hiszen három önkormányzat: Orosháza, Békéscsaba és Szarvas tulajdonában van a részvények több mint 51%-a. Várom a javaslatokat.

Gub András: Jelenleg mennyi részvényünk van?

Ramasz Imre: 349.db. részvényünk van 4,8 millió forint értékben.

Gombkötő Csabáné: 2 milliárd forintot szeretne a Vízművek beszedni az önkormányzatoktól? Ez óriási összeg.

Szemenyei Sándor: A Vízműnek a fejlesztéseket valamilyen formában finanszírozni kell. Ha a magántőkét nem engedik be, akkor a tulajdonos önkormányzatoknak kell megemelni a tőkét. Én javaslom a részvényvásárlást.

Gombkötő Csabáné: Nyomon követhetetlen ennek a pénznek a sorsa. Nem tudjuk, hogy mire megy el. Lehet, hogy a vezetők fizetése és jutalmaira költik a nagyobbik hányadát. Legalább betekintésünk lenne a pénzek felhasználásába. Én nem javaslom a részvényvásárlást.

Gombkötő Lajos: Jogosnak tartom Lenke felvetését. 2 milliárd az óriási összeg. A mi 1,4 milliós részvényvásárlásunk csak egy csepp a tengerben. Viszont ha nem jön össze a tőkeemelés, akkor sok pályázattól eleshet a ZRT. Javaslom, hogy vásároljunk 100 részvényt és hátha a többi önkormányzat is csatlakozik.

Mórocz Lajos: Ha nem jön össze a 2 milliárd akkor mi a helyzet a befizetett pénzekkel?

Ramasz Imre: Valamilyen formában össze fogják szedni a pénzt. Lehet, hogy akkora kereslet lesz a részvények iránt, hogy túljegyzés lesz. Lehet, hogy alig lesz rá kereslet és akkor hitelfelvételre lesz szükség. Ez még mindig jobb megoldás lenne, mint a magántőke bevonása.

Kulima István: A vízminőség javító programban ne legyen hátrányunk emiatt. A befizetett pénzünk megmarad igaz kamatot sajnos nem kapunk rá. A 100 részvény vásárlását én is támogatom.

Pusztai Ádám: Bennem nagyon sok kérdés merült fel. Miért szükséges a 2 milliárd tőkeemelés? A fürdő kiválása 0,5 milliárd. De a többi 1,5 milliárd az mire kell? Ha összejön a tőkeemelés akkor mennyi lesz a teljes vagyon? Ha mi vásárolunk 100 részvényt akkor romlik a helyzetünk ,mert arányában kevesebb részvényünk lesz mint volt. És azt is tudni kell, hogy a befizetett pénzt mi többet nem látjuk.

Ramasz Imre: 2,295 milliárd az össztőke. A részvények 0,2%-a van Kardoskút tulajdonában. Tehát most is elenyésző és a részvényvásárlás után is az marad.

Gub András: A részvényvásárlás kizárólag gesztus értékű. Jelezzük, hogy elkötelezettek vagyunk az ivóvízminőség iránt.

Kapuné Sin Anikó: 300db. részvényt kellene vásárolnunk ahhoz, hogy megőrizzük jelenlegi helyzetünket.

Ramasz Imre: Már az elején elmondtam, hogy ez itt most elvi kérdés. Ha senki nem vesz részvényt az csak a nagyrészvényes önkormányzatoknak jó. Nem ismerjük egymás szándékát. A megye is lehet, hogy egy nagyobb részvénycsomagot vásárol, hogy javítsa pozícióját.

Gombkötő Csabáné: Kidobott pénznek tartom ezt. A mi 1,4 milliónk semmi a 2 milliárdhoz, de nekünk sok. Esetleg 50 részvényt javaslok vásárolni. Gesztusnak az is elég.

Ramasz Imre: Hogy lenne már kidobott pénz? Ivóvizet szolgáltatnak nagyon sok településen. A tulajdonos önkormányzatoknak ki kell venni a részüket a tőkeemelésben.

2 tartózkodás és 6 igen szavazat mellett döntött a képviselőtestület 100db. részvény vásárlása mellett 1,4 millió forint összértékben.

Bejelentések.

Ramasz Imre: Korábbi testületi ülésen döntöttünk, hogy a 10-14 éves nők körében átvállaljuk a méhnyak rák elleni 3db. védőoltás költségét. Érkezett egy ajánlat, hogy ha a 14-18 éves nők beoltására résztámogatást nyújtanánk – a három oltásból egyet kifizetnénk, kettőre pedig visszatérítendő szociális támogatást nyújtanánk – akkor az oltások árát 19.000.-ft/oltásra csökkentenék. Ehhez minimum 15 fő 14-18 éves nőt kellene beoltani.

A képviselőtestület egyhangú szavazással elfogadta a határozat módosítását.

Ramasz Imre: A Mikszáth Kálmán utca felújítása sínen van. Három ajánlatot kértem be. Két ajánlat érkezett. Egy 4,733,000+Áfa-s a SWIETELSKY Magyarország Kft-től és egy 4.961.270+áfa-s ajánlat a Duna Aszfalt Kt.-től.

Mórocz Lajos: Mi a kivitelezés várható határideje?

Ramasz Imre: Mind két ajánlattevő október utolsó napjaira tudja vállalni a kivitelezést.

A képviselőtestület egyhangú szavazással felhatalmazza a polgármestert, hogy szerződést kössön a SWIETELSKY Magyarország Kft.-vel a Mikszáth Kálmán utca aszfaltozására.

Megszakítás