Emléktábla avatás néhai Hanyecz Ernő emlékére


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB.)

Július utolsó péntekén emléktábla avatásra gyülekeztek az egykori NKFV Orosházi Bányászati Üzem és jelenlegi MOL Nyrt KT MOL Békési Termelésirányítási Terület nyugdíjasai, aktív munkavállalói és Hanyecz Ernő tisztelői Kardoskúton. A gyülekező alatt az Alföldi Olajbányász Fúvószenekart hallgathatták az érdeklődők, akik térzenével kedveskedtek az ünnepségre érkezőknek.

Ivancsics Péter Észak Magyarországi Termelés, termelés vezető gondolataival kezdődött az emléktábla avatás, majd Varga Pál, Kardoskút alpolgármestere emlékezett meg a település és a MOL több évtizedes, elválaszthatatlan kapcsolatáról. Ezt követően Kis Bálint MOL – csoport Európai Üzemi Tanács elnökének gondolatai zárták az emlékezést.

A beszédeket követően Hanyecz Ernő okleveles olajmérnök az NKFV (Nagyalföldi Kőolaj és Földgáztermelő Vállalat) Orosházi Bányászati üzem néhai igazgatójának emlékére avattak fel a résztvevők emléktáblát a családdal közösen, halálának egy éves évfordulóján. Koszorút helyeztek el a MOL, az OMBKE, Kardoskút Község Önkormányzata, az Egri Olajos Hagyományőrzők, az Orosházi Bányászati Üzem Nyugdíjasai illetve az Olajipar Biharnagybajom csoport képviselői.

Az emléktábla avatást követően a művelődési ház hűvösébe invitálták a szervezők a vendégeket, ahol állófogadással kedveskedtek a résztvevőknek. Pohárköszöntőt mondott Homonnay Ádám KT MOL Magyarország vezető.

A nap folytatásaként   szakmai nap kezdődött, amelyet Marton Zsombor KT MOL igazgató nyitott meg. Az előadók között szerepelt többek között dr. Amran Ahmed szenior projekt menedzser, dr. Kiss Balázs kutatási szakértő, dr. Aurer Róbert műanyag recycling szenior szakértő és Farkas Kolos KT termelés, MOL szakmai titkár.

A szakmai napot a levezető elnök id. Ősz Árpád szakmai hozzászólásával és értékelésével zárta le, átadva a szót Kis Bálintnak, aki a rendezvényt következőképpen foglalta össze:

“A szakma vezető szakértői magas színvonalú előadásai és hozzákapcsolódó szakmai párbeszéd a Bányászat Doyenjeinek részvételével méltó emléket állított Hanyecz Ernő okl. olajmérnöknek.

A mai nap bizonyossága annak, hogy fontos a szakma minden szintjének együtt gondolkodása, az operációs szintek bevonása a projektek, innovatív ötletek kidolgozásába. A szakmánk nagyjainak hallgatólagos tudását kérni és használni kell az eredményes munka érdekében.

Tisztelettel köszönöm részvételeteket.

Jó szerencsét!”

A rendezvényt egy kötetlen beszélgetés zárta, ahol a régmúlt és jelen történéseit elevenítették fel a vendégek.

Közösségi alkalmat teremtett felajánlásával


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: PN.)

Kardoskút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az idei évben Nagy Lászlóné részére adományozta a Kardoskút Községért kitüntetést, amely pénzjutalommal is jár.

A díjazott, egykoron a helyi művelődési ház igazgatójaként 1985-ben létrehozta a Radnóti Miklós Nyugdíjas Klubot, működtetett amatőr színjátszó csoportot és közösségi- és társadalmi szerepvállalásaival a községért és lakóiért igyekezett, igyekszik ma is munkálkodni szűkebb- és tágabb környezetében. A falunapi díjátadón Nagyné Terike felajánlotta a kitüntetéssel járó pénzjutalmat, amelyet július 23-án, egy vacsorás összejövetel keretében nyújtott át három helyi közösségnek. Egyenként 30-30 ezer forintban részesült a nyugdíjas klub, a Főnix színjátszó társulat és a Bodrogi család által létrehozott Oncsa ház helytörténeti gyűjtemény. Varga Pál alpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy Terike nagyszerűsége abban is rejlik, hogy ezt a nemes felajánlást is közösségivé tudta varázsolni a három közösség meghívásával. A vacsorának való bográcsos paprikás krumplit a kardoskúti hivatal dolgozói készítették el, amelyet vidám hangulatban fogyasztott el a negyven résztvevő. Az est éjszakába nyúló baráti beszélgetéssel zárult.

Egy újabb nyertes pályázatnak örülhetünk

A Miniszterelnökség közzétette a Magyar Falu Program két újabb pályázatának eredményét. Ezek alapján Kardoskút Község Önkormányzata 2 995 997.-Ft. vissza nem térítendő, 100%-os támogatást nyert orvosi eszközeinek fejlesztésére.

Két évtizedes múltú lett a falunapunk


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Perendy Nóra)

FRISS: Verasztó Lajos és Hencsei Kálmán fotói IDE kattintva tekinthetőek meg.

Néhai Ramasz Imre polgármester idején, 2000-ben rendezett először a község Falunapot, amely azóta is töretlenül minden év júliusában kikapcsolódást ígér a falu lakosainak, az elszármazottaknak és az érdeklődő vendégeknek.

Az idei évben számos tartalmas programlehetőség várta a rendezvényre érkezőket. A kora reggeli eső után szerencsére meg tudtuk tartani a Lenti József Emléktornát hat csapat részvételével. A mérkőzésen a kardoskúti születésű Hopka László (Liget SC) bizonyult a legjobb góllövőnek 12 góllal, a játékosok közül Jónás Józsefet érdemelte ki a legjobb mezőnyjátékos címet a Piros 7-es csapatából, a védők közül Pavló Bence emelkedett ki társai közül bravúros védéseivel. Az emléktorna eredményhirdetésére Lenti József özvegye és lányának családja látogatott el. Éva néni immáron tizedik alkalommal adta át a legjobbnak járó vándorserleget.

A délelőtti ökumenikus istentiszteleten Ördög Endre evangélikus vezető lelkész és Roszel Norbert katolikus plébános szolgált, majd a templomból a temetőhöz, a néhai településvezető sírhelyéhez vezetett az emlékezők útja. Ramasz Imre sírhelyénél Varga Pál alpolgármester emlékezett a település egykori polgármesterére, aki több mint három évtizeden keresztül állt Kardoskút lakosságának szolgálatában. Márkos Ervin unitárius lelkész a Bibliából vett idézettel és baráti szavakkal szólt az emlékezőkhöz, akik virágokkal a kézben főhajtással álltak a sírhely mellett.

Délelőtt az Oncsa ház is megnyitotta kapuit, ahol a helytörténeti gyűjtemény között Nagy Lászlóné Terike babagyűjteményéből kiállított régi játékbabákat csodálhattak meg a látogatók. Mindeközben a művelődési ház udvarán a hagyományos kardoskúti pörköltfőző verseny mellett bográcsban készültek ebédre a különböző finom falatok, úgymint kolbászos paprikás krumpli a hivatali dolgozók ízlése szerint, amelyet a zsűrielnök Kis Bálint önkormányzati képviselő is értékelésében a megérdemelt első helyre tett. Emellett készült hallé, slambuc, csülkös pacal és a megszokott pörköltek: birka, marha illetve őzhúsból főztek az Orosháza-Kardoskút Széchényi Zsigmond Vadásztársaság tagjai. A déli ebédhez Arany Misi és zenekara szolgáltatta a zenét, többen táncra is perdültek a terem szabad sarkaiban.

A tizenegy helyi alkotó közös kiállítását a nagyterem falai között nézhették meg az érdeklődők a Kardoskúti Ízeket bemutató asztalkák társaságában, amelyre kilenc kiskert terméseiből hoztak be a kertészkedők zöldségeket, egyéb feldolgozott termékeket. A klubteremben Andrékó Pálné és Gálné Csizmadia Anikó kézművesek játékkiállítására invitáltuk az érdeklődőket. A megnyitón Benedek Szilvia, az orosházi nagycsaládosok elnöke szólt a kiállítók életútjáról és az itt bemutatott játékokról és alkotásokról.

A délutáni időszakban az időjárás változatos képével kellett szembesülni. Sajnos az ebéd utáni néhány kültéri programot a művelődési ház védett falai között kellett megtartani, így a Kacagó Bábszínház gyermekelőadását, az orosházi birkózók illetve Takács Andi és Noémi légtornászok tanítványainak bemutatóját.  Az egészségügyi szűrés, az arcfestés és a kézműveskedés is beköltözött az épületbe. A zuhogó eső után az ég kitisztult, ekkorra megérkeztek külföldi fúvószenekarosaink is, akik Palatinus Attila utcai motoros bemutatóját követően már elfoglalták helyeiket a parkszínpadon. Az önkormányzat díjátadó ünnepsége keretében Varga Pál településvezető emlékezett vissza a falunap két évtizedes történéseire, majd méltatta és átadta a Kardoskút Községért kitüntetést Nagy Lászlóné részére, aki meghatottan vette át a kitüntető plakettet és a vele járó kitűzőt. A díjazott 3 helyi közösség számára ajánlotta fel a díjjal járó pénzjutalmat. Az ünnepség keretében a településvezető köszöntötte még az erdélyi testvértelepülést képviselő Márkos Ervint, aki néhány szót szólt a Kardoskútiakhoz. A helyi civil kezdeményezésekben segédkező vállalkozókat, Szabó Lászlót és Halász Istvánt illetve Őzse Zoltánt is kiemelte beszédében. Mindhárman anyagi ellenszolgáltatás nélkül segítették az ifjúság által kezdeményezett közösségi tér kialakítását, berendezését, amelyhez a fiatalok adták a további munkát. Kardoskút hosszú évek óta a megye legbiztonságosabb települése, amelyhez és a települési programok zavartalan lebonyolításában a helyi polgárőrség jelenléte nagyban hozzájárul. Az egyesület vezetője, Török Attila lelkiismeretes polgárőrvezetői munkájáért és aktív közösségi tevékenységéért elismerésben részesült, amelyben az alpolgármester részesítette. A Békés Megyei Polgárőr Szövetség a kardoskúti tagság közül a két alapítótagot, Károlyi Lászlót és Mucsi Sándor bronz fokozatú elismerésben részesítette, amelyet Török Attila elnök adott át részükre. A díjátadó ünnepségen évek óta a Kardoskút Községért Közalapítvány is pénzjutalmakat oszt ki a legjobb tanulóknak és a kiemelkedően jó sportoló gyermekek számára. Ebben az évben tíz általános iskoláskorú részesült elismerésben. Az ünnepségen a főzőverseny díjai kerültek még átadásra és az Oncsa ház rajzpályázatának eredményhirdetésére is sor került, majd a Nagy Utazási Iroda játékos totójának sorsolását is megtartották. Ezután a kulturális programok következtek, amelyet a litván és spanyol fúvószenekar színvonalas műsora nyitott meg. A két zenekar meglepetéssel is készült, mindkét együttes megtanulta a Fejérváry indulót és a Szent István indulót, amit közösen játszottak el. A közben megérkezett három néptánccsoporttal kiegészült külföldi közreműködőink vezetőit fogadtuk a hivatali tanácsteremben, ahol Varga Pál köszöntötte és ajándékozta meg a csoportokat. Ez idő alatt ismert dalokat, musicalrészleteket hallgathatott meg a közönség Bálint Zsuzsanna tehetséges tanítványaitól. Az esti főműsoridőben a néptáncgálát a Szencről érkezett szlovák táncegyüttes és kísérő zenekara vezetett fel műsorával, akiket a Rybnikből érkezett három gyermek tánccsoport követett. Végezetül a lett tánccsoport tette fel a koronát a táncgálára, akik már közel tíz országban is vendégszerepeltek szép sikerrel. A hálás közönség nagy tapssal jutalmazta a külföldi csoportokat, akik elhozták saját kultúrájukat hozzánk a néptánc – népzene formájában. Miután besötétedett, a mulatós zene jeles képviselője, Nótár Mary és zenekara állt a színpadra. Ekkor már teljesen benépesült a Március 15-e tér parkja. A jó hangulatú, közvetlen, sztárallűröktől mentes fellépő igazi sikert és megelégedettséget hozott a helyi rajongók mellett a koncertre ellátogatóknak. Amíg Youlii, Horányi Juli zenekara előkészült az élőkoncertre, addig a Petőfi utcán kellemes zene kíséretében vízivarázs és lángshow-ra került sor. A látványosság után a Youlii koncert következett, ahol saját számokat hallhattunk. Köszönjük Verasztó Lajosnak, Kardoskút díszpolgárának, hogy hozzájárult az egyik televíziós tehetségkutatóból megismert énekesnő kardoskúti fellépéséhez. Az éjszakai zenés programot az Éden Band zárta.

A helyi alkotók kiállításán bemutatkozók névsora:

Gyenge Erika, Hegedűs Hanna, Kasza Hajnalka, Kincses Istvánné, Kocsis Péterné, Radics Vivien, Ramaszné Tóth Ibolya, Skorka Pálné, Somlyai Irén, Stelbeczki Réka, Szemenyeiné Libor Rozália, Andó Jánosné (elszármazott)

A Kardoskúti Ízek kiállítói:

Bodrogi József, Csiki Erzsébet, Felföldi László, Somlyai Irén, Simon János, Süle Antal, Szemenyeiné Libor Rozália, Szemenyei Sándor

A főzőverseny végeredménye:

Őzpörkölt:

  1. Faludi János
  2. Demeter Klán
  3. Kelemen Kálmán

 

Birkapörkölt:

  1. Krausz János
  2. Móga László

Marhapörkölt:

  1. Farkas László

Egyéb melegétel:

kiemelt 1. hely: Hivatali dolgozók (paprikáskrumpli)

  1. hely: Huszárik István (slambuc)

megosztott 3. hely: Kristó István (csülkös pacal) és J. Kiss József (hallé)

Kardoskúton fesztiváloztak a nyugdíjasok


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB)

Községünk művelődési háza adott otthon az immáron 13. alkalommal megrendezett Járási Kulturális Fesztiválnak július első szerdáján, ahol Gabnai István járási elnök mellett Varga Pál alpolgármester is köszöntötte a vendégeket. A hét településről érkező 150 vendégnek egész napos kikapcsolódásban és kulturális programokban volt része e napon. A fellépők között hallhattuk a Határőr Nyugdíjasok férfi kórusát, a rákóczitelepi és békéssámsoni énekesek közös produkcióval készültek. Kovács Sándorné a sámsoniak klubvezetője és Kocsis Péterné kardoskúti klubtag verssel készült ezen szép alkalomra. Kasza Béla nem csupán a zenélésben vette ki részét a találkozón, hanem a rákóczitelepi férfiakkal vidám, humoros pillanatokat varázsoltak a színpadra divatbemutatós műsorukkal. A délutánba nyúló program vendégelőadója, Horvát Andy énekes dupla sikert aratott, mert ebéd utánra is visszatapsolták. A találkozón Dávid Zoltán Orosháza polgármestere, Nyemcsok János Nagyszénás polgármestere és Benkő Ferenc, az orosházi városüzemeltetés vezetője is megtisztelte jelenlétével.

Az OrosCafe írása a rendezvényről ITT érhető el.

Az Orosházi Városi Televízió tudósítása: