Poroszlói kirándulás


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Kellemes időjárással kedvezett augusztus végi poroszlói kirándulásunkhoz a természet. A nap programjában a Tisza-tavi Ökocentrum látnivalóinak megtekintése szerepelt, amely Magyarország első, őshonos fajokat bemutató látógatóközpontja. A 45 fős kiránduló csapattal először egy érdekes 3D-s természetfilmet néztünk meg, amely alaphangulatot varázsolt a nap további programjaihoz. Ezután idegenvezetésben volt részünk, ahol megcsodálhattunk különféle állatokat és közelebbről is megismertük a Tiszatavi élővilágot. Élményeinket az Európa legnagyobb édesvízi aquváriuma is gazdagította, ahol sokféle halfajtát ismerhettünk meg testközelből. A csoport ezután a csónakkikötő felé vette az irányt, ahol három kishajó vitt el bennünket a közel egy órás hajókázásra. Közben túravezetőnk magyarázata színesítette az utat. A délután szabadprogramja után hazafelé vettük az irányt. Az utazási költségeink nagyobb részéhez köszönjük az önkormányzat hozzájárulását.

Rangos sakkozók mérkőznek községünkben

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB)

Kardoskút művelődési háza ad otthont az idei évben annak a négynapos sakkversenynek, amely 29. alkalommal került megrendezésre. Az idősebb Bacsur Imréről elnevezett FIDE-OPEN sakkverseny játékosainak a Magyar Sakkszövetség versenyengedélyével vagy külföldiek esetében frd-díjjal kell rendelkezni. A megmérettetésre harmincnégyen neveztek, a legmesszebbről érkezett játékos Németországból utazott községünkbe. A svájci rendszerű, 7 mérkőzésből álló versenysorozat vasárnap koraeste zárul, ekkorra dől majd el, hogy ki nyeri az idei versenyt. Emellett új színfolttal is gazdagodott a sakkozók játéklehetősége, mivel az első játéknap estéjén az ismert helyi sakkozó,  néhai Héjja András tiszteletére – családja és ikertestvére – egy emlékversenyt alapított és vándorkupát ajánlott fel, amely várhatóan évről évre új gazdára fog találni. Az első verseny 2×5 perces villámpartijaira amatőrökkel bővült a játékosok köre, akikből 19-en neveztek. Kardoskúti színekben Héjja Bálint játszott. A nevezési díjakból befolyt összeg az első négy helyezett között került kiosztásra.

Az I. Héjja András Schnell Emlékverseny végeredménye az alábbi:

  1. helyezett: Bíró István
  2. helyezett: Győri Szabolcs
  3. helyezett: Dr. Zalai Mihály
  4. helyezett: Kakuk Sándor

Emléktábla avatás a régi Farkas iskolánál

További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Július utolsó hétvégéjén Kardoskút Község Önkormányzata és a Faluszépítő és Turisztikai Egyesület emléktábla avatásra várta az egykor iskolaként működő, ma már a Prozlik házaspár otthonául szolgáló épülethez az érdeklődőket. Az eseményre közel kétszázan érkeztek az ország minden szegletéből. Vendégeink között köszönthettük az Olvasókörök Országos Szövetségének mintegy száz tagját, Deák György társelnökkel az élen, akik programjukba illesztették a kardoskúti eseményt. Az ünnepség Lengyel György polgármester köszöntőjével vette kezdetét, majd Csotó Nagy Istvánné Klárika tanár néni az iskola történetét idézte fel. A visszaemlékezést Farkas Ágnes folytatta, akinek egykoron édesanyja tanított ezen falak között. Az emléktábla leleplezését követően a vendégek Pusztaközpont felé vették az irányt, ahol az Olvasókörben a helyi turisztikai egyesület a Pusztatalálkozóra várta a vendégeket. Ebéd előtt Deák György és Rózsa Zoltán múzeumigazgató előadására került sor, majd a Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület színjátszóinak vidám jelenetét tekinthették meg a résztvevők. Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult.

Vargáné Neller Borbála