Talán sikerült elűzni a telet


További több mint kettőszáz fotó a fenti képre kattintva érhető el. (Fotó: VP.)

A pénteki óvodás farsangot követően (GALÉRIA) szombaton a művelődési házban jókedvvel és játékkal töltöttük el a gyerekekkel és családjaikkal az idei községi farsangot. A télűzés igaz most nehezebben ment, mert a hétvégi szeles időjárásból nem sokat engedett a Teremtő.

Próbálkozásunkat azért nem adtuk fel, a nagyterem falai között hangos ceremónia kíséretében a kardoskúti kiszebáb körül megtartottuk a télűzést: versikék, rigmusok kíséretében a gyerekekkel kidobtuk a kiszebábot az udvarra. Estére nyugtázhattuk: egy kicsit legalább csendesedett a szél ereje. A vidámságot Hevesi Imi bácsi jókedvű műsora is fokozta, aki a zeneszámok közben dalra fakasztotta a legkisebbeket is, a színpadon pedig ki-ki a kezébe kapott ütőhangszerével kísérte a népszerű gyerekdalokat. Az előcsarnokban népi játékokkal ismerkedhettek és játszhattak az érdeklődők. A nagyteremben egy színvonalas népművészeti kiállítást fogadtunk a Békéscsabai Népművészeti Egyesület jóvoltából, akiknek munkatársai a program alatt a kézműves asztaloknál szorgoskodtak a gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt.  Az ügyességi vetélkedőben Török Attilával és Őzse Zoltánnal mókás pillanatokat szereztünk – főleg a legkisebbeknek és az általános iskolásoknak. A délután megint estébe nyúlt, közben fogytak a szendvicsek és a fánkok. Köszönetet érdemel az a sok szorgos kéz, akik nélkül nem lett volna ilyen kerek ez a farsang! A jelmezes versenyesek és az ügyességi feladatokban résztvevők is sok kis ajándékkal térhettek haza, amit méltán megérdemeltek. Jövőre újra farsangolunk egy jót!

A Békéscsabai Népművészeti Egyesület kiállítása március 10-ig tekinthető meg a művelődési házban.

Irodalmi pályázat meghirdetése

A Móra Ferenc Művelődési Ház és Községi Könyvtár meghirdeti
a 2020. évi Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázatot.

A pályázat részletes ismertetése

A pályázat neve: Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázat, 2020.
A pályázat kiírója: Móra Ferenc Művelődési Ház és Községi Könyvtár, Kardoskút

Pályázati kategóriák: 1., vers kategória, 2., próza kategória

A pályázók köre: nyugdíjas korú vagy leszázalékolt vagy korkedvezményes nyugdíjas pályázó

A pályázat postára adásának határideje: 2020. április 30.

Beküldési cím:

Móra Ferenc Művelődési Ház és Községi Könyvtár
Vargáné Neller Borbála részére
5945, Kardoskút, Március 15. tér 1.

Érvényes pályázati feltételek:

– a postai úton elküldött pályázatokat tekintjük érvényes pályázatnak az elbíráláshoz. Emellett az elektronikus beküldést lehetőség szerint kérjük, ez a postai beküldést nem váltja ki!

– kizárólag saját, magyar nyelven íródott szellemi alkotással lehet pályázni

– a kiíróhoz a korábbi években már beküldött alkotások jelen pályázatban érvénytelennek minősülnek

– vers kategóriában legfeljebb 5 verssel lehet pályázni (ezek össz. terjedelme max. 10 db A/4-es gépelt oldal)

– próza kategóriában legfeljebb 5 prózával lehet pályázni, amelyeknek terjedelme együttesen nem haladhatja meg a 10 db A/4-es gépelt oldalt

– a fentiekből következően, egy alkotó – amennyiben mindkét kategóriában nevez – maximum 5-5 pályamunkát küldhet be

– a pályamunkákat 3 példányban kell elküldeni postai úton a pályázat kiírója címére, Times New Roman betűtípussal, 12- es betűmérettel gépelve.
– a pályázat beküldésével, a Pályázó hozzájárulását adja ahhoz, hogy alkotásaiból a pályázat kiírója válogasson és egy vagy több közülük megjelenjen a Kardoskúti Antológia következő évi kötetében. Továbbá a Pályázó, a nyomdai megjelentetés mellett a pályázat lebonyolítása során is felvállalja a teljeskörű nyilvánosságot.

Egyéb fontos tudnivalók:

A pályázat elektronikus elküldése a postai beküldést nem helyettesíti! A későbbi nyomdai előkészítési munka érdekében kérjük, hogy lehetőség szerint egyúttal e-mailben is küldje el pályázatát az alábbi címre: muvelodesihaz@kardoskut.hu

A pályázat díjkiosztó ünnepségének pontos időpontjáról 2020. augusztus közepéig minden Pályázót postai úton értesítünk.

A pályázat megjelenési időpontja: 2020. február 18.

Polgárőr közgyűlés


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotó: VNB)

Éves közgyűlését tartotta a napokban a Kardoskúti Polgárőr Egyesület. Török Attila elnök beszámolt a tagság számára az elmúlt év történéseiről. Meghívott vendégként Prozlik László – a megyei polgárőr szövetség elnökségi tagja  – vett részt a közgyűlésen. További részletekről a Kardoskúti Hírmondó következő számában adunk tájékoztatást.

Beszámoló 2018 eredményeiről, 2019 terveiről


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB)

Kardoskút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hagyományoknak megfelelően februárban közmeghallgatásra hívta településünk lakóit.  Ezen alkalommal Lustyikné dr. Papp Anikó, Járási Hivatalvezető tájékoztatta a megjelenteket a Járási Hivatal aktuális tudnivalóiról. Ezek után Lengyel György polgármester részletesen beszámolt a 2018-as év eredményeiről, illetve az idei év terveiről. Mindezekről bővebben olvashatnak majd a Kardoskúti Hírmondó következő számában.

Kalifornia békési szemmel


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

A tavaly megkezdett Kul-Túra sorozat idei első előadója, az orosházi Bereczky András tartott élménybeszámolót a művelődési ház kulturális klubjában. Az előadó eddig négy alkalommal járt a távoli földrészen, Amerikában, ahol Kalifornia több települését, természeti értékét járta és fedezte fel kerékpárosan illetve jeeppel járva. Az érdeklődők fotóin és mozgóképes felvételein keresztül csodálhatták meg a számunkra idegen tájat: a Csendes óceán vidékét, a 2000 éves mamutfenyőket, amelyek a természetben az idő végtelenségéről árulkodnak. Az élményeket szóban is megosztó Bereczky András beszélt a mini Dániát megjelenítő kis településről Solvang-ről, ahol mindenütt kis szélmalmok és dán stílusú kis házak sorakoznak. Mesélt Maliburól, ahol ismert sztárok és színészek villái sorakoznak, Los Angelesről, ami éppen olyan, mint a filmekben és Las Vegasról, a kaszinók fellegváráról, ahol a kormány kedvez az őslakos indiánoknak, akiket adómentesség illet meg a magas bevétel ellenére. Emellett számos természeti érdekességről is hallhattunk: mivel mediterrán az éghajlat, az arra alkalmas helyeken a mezőgazdaság virágzik, hiszen évente háromszor is arathatnak búzát. Az amerikaiak többsége nem sok mindent tud saját országáról, az életvitelük- és felfogásuk is más az európai emberétől. Köszönjük, hogy előadónk sok minden más érdekességet is megosztott a Kardoskútiakkal!

 

Ismét régi-új bajnokot avattunk


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Varga Pál)

A biliárd a kedvelt sportágak közé tartozik községünkben. Kilencedik éve hagyomány, hogy év elején a községben élő játékosok megmérkőznek egymással a Kardoskút Biliárdbajnoka címért. A Klub 120 Egyesület és a Móra Ferenc Művelődési Ház felhívására az idén 11 helyi játékos mérte össze technikai tudását február első szombatján. A verseny megálmodója és szakmai irányítója kezdetek óta Seres Péter, akit Lengyel György polgármester méltatott köszöntőjében. A nap sorsolással kezdődött, s 3 biliárdasztalon 2 csoportban kezdték meg a játékosok a versenyt. Két nyert szettig tartott az első kör és minden csoport első két helyezettje jutott a középdöntőbe. A középdöntő szoros mérkőzései után a döntőben kialakult végeredmény alapján 2019-ben egy évig Seres Péter őrizheti a vándorserleget, amely jövőre ismét gazdát fog keresni.

Minden résztvevőnek ezúton is gratulálunk a sportszerű játékért!

A IX. Kardoskút Biliárdkupán az alábbi végeredmény született:

1. helyezett: Seres Péter
2. helyezett: Szűk Tibor
3. helyezett: Nagy Dávid
4. helyezett: Kincses Benjamin

VNB