Kardoskút első díszpolgára: Verasztó Lajos


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Perendy Nóra)

Erős a kötődése szülőhelyéhez, amerre jár, jó szívvel emlegeti Kardoskutat. Verasztó Lajos elsőként vehette át a település díszpolgári címét.

Ki lehet az az ember, akit meghatottan, őszinte barátsággal köszöntött Törőcsik Mari színművész? S ki az a kardoskúti pusztából elszármazott, akiről a szeretet nyelvén beszélt videó üzenetben Rúzsa Magdi énekes? Mindkét hölgy ugyanannak a remek embernek gratulált vasárnap este: Kardoskút első díszpolgárának, Verasztó Lajosnak, aki önzetlen lokálpatrióta, akit a mindennapok a fővároshoz kötnek, de a nagy család, a gyökerek és a szülőhelyhez való erős kötődés gyakran hazaszólít Kardoskútra, a pusztába, a tanyavilágba, ahonnan elindult fiatalként.

A kardoskútiak ezen a hétvégén ünnepelték meg először településük önállóvá válását. Az emlékünnepség megható pillanatoktól se volt mentes. Az óvodások arattak nagy sikert, Koszorús Oszkár helytörténész lepte meg a népes hallgatóságot olyan kordokumentumokból hozott információkkal, amelyekre rá is csodálkoztak még azok is, akik jól ismerik településük történetét.

Elhangzott, hogy az 1949-es évben a tanyasi tanács dolgozta ki az önállósulási tervet, Kardoskút községgé szervezését. Áprilisban a belügyminiszter kinyilvánította: Kardoskút önálló község. 1950 februárjában tartottak elöljáróság-választó ülést. Akkoriban 2700 lakossal, 114 belterületi ingatlannal rendelkezett a település. Azóta majd 70 év telt el…

– Ez a nap arra is alkalmas, hogy mi, kardoskútiak a hovatartozásunkat ünnepeljük – tette hozzá Lengyel György polgármester, felvezetve ezzel azt a fotókiállítást, ami a puszta és a kardoskúti emberek életéről szól Csordás Gábornak köszönhetően.

Az önállóvá válás emlékünnepén adtak első alkalommal díszpolgári elismerést helyi kezdeményezésre. A testület döntését kihirdették vasárnap: Verasztó Lajos Kardoskút első díszpolgára, aki a Dover Nyelvi Centrum megalapítója (Dohár Péter, Hencsei Kálmán társaként). Az iskola nevét Dohár Péter és Verasztó Lajos nevének összevonásából kapta. A díszpolgár méltatásában elhangzott, a Verasztó családban 6 gyermeket neveltek, Lajos sikeresen felvételizett a Színművészeti Főiskolára, majd az ELTE angol-magyar szakán diplomázott. 1971 óta foglalkozik nyelvtanítással és oktatásszervezéssel.

Cs. I.

forrás: BEOL

A község időskorú lakosait köszöntöttük


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Perendy Nóra)

Október elsejét több országban is ünneplik az Idősek Világnapjaként. Községünkben is néhány éve közösségi alkalmat teremtve egybegyűlnek a falu 60 év feletti lakói. Az idei évben újító szándékkal a település képviselői egy ebédre várták mindazokat, akik elfogadták a meghívást. A mintegy száz nyugdíjas körében hangzott el Vargáné Neller Borbála, a helyi nyugdíjas klub vezetőjének verse, majd Lengyel György polgármester köszöntője. Az ünnepség első felében a település legidősebb hölgy lakosa, idősebb Andrékó Pálné, Ilonka néni meghatódva vette át az ajándékkosarat a falu vezetőjétől. A község legidősebb férfi lakója Kelemen József, akinek otthonába Mórocz Lajos képviselő úr látogatott el az önkormányzat ajándékával. A testület úgy döntött, hogy ettől az évtől kezdve mindazon kerek évfordulós házaspárokat is köszönti,  – az 50. házassági évfordulósoktól egészen a legidősebb párig-, akik szeretnék a községi ünnepség keretében nyilvánosság előtt megünnepelni. Kardoskút legidősebb párja, a 66. házassági évfordulójukat ünneplő Verasztó István és neje, Herczegh Erzsébet. Nemrégiben ünnepelte 60. évfordulójukat Károlyi Jenő és neje, Dér Rozália. Az idén aranylakodalmat ülhetett meg együtt Téren József és neje, Gali Margit. A jókívánságok mellé a helyi nyugdíjas klub tagjai egy-egy szép gondolattal és verssel is készültek, majd megünnepelték a klubon belüli kerek születésnaposokat is. Az ebéd előtti perceket a Főnix színi társulat vidám jelenete zárta. Köszönjük az ebédhez nyújtott támogatást a helyi önkormányzatnak, a közreműködők munkáját és a főzésben nyújtott segítséget Skorka Pálnak és feleségének illetve Simon János klubtagoknak.

 

VNB