^elejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Elkerekeztünk a csomorkányi templomromhoz

Betűméret növelése


A Dél-Tiszántúl egyik legrégebbi építményéhez, a csomorkányi templomhoz szervezett kerékpártúrát szeptember 2-án a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Csomorkány a középkorban még virágzó mezőváros volt, a törökdúlás során azonban elpusztult. Ma már csak az Árpád-korban (i.sz.1000 körül) épült templomának romjai láthatók. A templomrom a Vásárhelyi-puszta Csongrád megyei részén, Békés megye határának közelében található.
 
Kerékpártúránk kiindulási pontja Kardoskút volt, innen indultunk el szakvezetőnkkel a több mint húsz kilométerre található templomromhoz. Az esőre figyelmeztető időjárás-előrejelzés sokakat elriasztott, ám akik mégis eljöttek, azok többnyire ragyogó napsütésben kerekezhettek.
 
Útközben többször megálltunk, hogy megismerkedjünk egy-egy terület növényvilágával vagy a megfigyelő toronyból csodáljuk a környéket, a magasban köröző, zsákmányra leső kígyászölyveket és pusztai ölyveket. Utunk egy része a Kardoskutat Hódmezővásárhellyel összekötő műúton vezetett, majd földutakon kerekeztünk tovább.
 
A csomorkányi templomromhoz érve szakvezetőnktől egy történeti áttekintést kaptunk a templom és az egykori település történetéről, pusztulásáról, feltárásáról. Ismereteink bővítésében segített a templomrom mellett felállított tájékoztató tábla is.
 
A több mint négyórás biciklizés során mintegy negyven kilométert tettünk meg, így kellemesen elfáradva értünk vissza kiindulópontunkhoz. Az első alkalommal szervezett kirándulás elnyerte a résztvevők tetszését, ezért a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság jövőre minden bizonnyal ismét meghirdeti a túrát.

Forrás: kmnp.hu
FacebookTwitter

Copyright 2017  Kardoskút