Aranyadhalmi iskolatalálkozó

(Fotó: VP.)

Ragyogó őszi napsütésben gyülekeztek az aranyadhalmi iskola egykori diákjai első iskolatalálkozójuk alkalmából a volt iskola udvarán. 1926-1968 között folyt itt a környékbeli tanyákon élő gyermekek tanítása. A tanyavilág az évek során megszűnt, de az itt töltött évek emléke megmaradt.

A múltat, a közös emlékeket felidézni a régi társakat viszontlátni, gyűltek össze mintegy 130-an a szervezők felhívására. Az iskolában egykor tanító pedagógusok emlékére felavatták az épületen elhelyezett emléktáblát. A szervezők nevében Fehér Béla köszöntötte a megjelenteket, köztük Moravcsik Idát az egyetlen élő tanítót és idézte fel beszédében az iskola történetét. Verasztó József a kardoskúti iskola igazgatója ismertette az oktatás jelenlegi helyzetét. Végezetül Ramasz Imre polgármester tájékoztatta a hazalátogatókat a község életéről.

Az ünnepség és az ebéd után  a kellemes szeptemberi időben az egykori diákok és tanítóik leszármazottai elevenítették fel egykori élményeiket, gondoltak vissza hálás szívvel az elmúlt időkre. Az első aranyadhalmi iskolatalálkozó örök emléke marad az itt megjelenteknek.

Az előkészítő szervező munka és a találkozó színvonalas lebonyolítása az öttagú szervezőség érdeme. Név szerint: Szabó Györgyné, Karasz Lajos, Héjja Bálintné, Fehér Lajosné, Fehér Béla.

Az iskolaépület nemrég óta a Csotó család tulajdona. Ez a tény garancia arra, hogy az épület sokáig lehessen emléke egy elmúlt világnak, egy hajdani közösségnek.

Videók:

Megszakítás